ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βολές από τον Πατριάρχη κατά του κ. Χριστόδουλου

Θερμότατη υποδοχή επεφύλαξαν οι κάτοικοι της Μυτιλήνης στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο – ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας πραγματοποιεί από χθες επίσημη επίσκεψη στο ακριτικό νησί, προσκεκλημένος του μητροπολίτη Λέσβου κ. Ιακώβου. Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Αιγαίου κ. Νίκου Σηφουνάκη, ο οποίος για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και δοθείσης ευκαιρίας άσκησε έμμεση και οξεία κριτική στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Χριστόδουλο.

«Η σημερινή Ελληνική Πολιτεία δεν θα επιτρέψει σε κανέναν, στο όνομα της δικής του φιλοδοξίας ή ματαιοδοξίας, να αμφισβητήσει αυτό που ο θεσμός του Οικουμενικού Πατριαρχείου σηματοδοτεί τα τελευταία 500 χρόνια», είπε -σαφώς με αποδέκτη τον κ. Χριστόδουλο- ο κ. Σηφουνάκης. Και πρόσθεσε: «Το Φανάρι υπήρξε και είναι ο πυρσός που φωτίζει την ορθόδοξη Χριστιανική Οικουμένη μα πιότερο τον απανταχού Ελληνισμό. Δεν εκφράζουν τον Ελληνισμό όσοι αρνούνται ακόμα και την προς τον έξω κόσμο ενιαία έκφραση της ορθόδοξης πίσης μέσω του Πατριαρχείου και του Πατριάρχη του».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τη σειρά του μίλησε για τη χαρά της αγάπης που κανείς νιώθει ακόμα «και όταν η αγάπη μας δεν ευρίσκει ανταπόκριση». «Τον αγαπώντα επισκιάζει η χάρις του Θεού της οποίας καρπός και γνώρισμα είναι η χαρά, η ειρήνη, η αγαθωσύνη, η πραότης», τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος.

Ιερή γη

Κατά την τελετή υποδοχής, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Νάσος Γιακαλής, απευθυνόμενος στον κ. Βαρθολομαίο στον οποίο πρόσφερε και το χρυσό κλειδί της πόλης, είπε: «Είναι εδώ η ιερή γη που αναζητεί, αποδέχεται, τιμά την Ιερότητά σας, και αναγνωρίζει την ηγετική ευθύνη σας και την αποστολή σας».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ξεκίνησε το πενθήμερο ταξίδι του, χθες το μεσημέρι, ταξιδεύοντας για τη Μυτιλήνη από τα απέναντι παράλια με ελληνικό επιβατηγό πλοίο.

Στο νησί, τον υποδέχθηκαν ο υπουργός Αιγαίου, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, ο μητροπολίτης κ. Ιάκωβος και οι μητροπολίτες Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος, Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, Κοζάνης κ. Αμβρόσιος και Κασσανδρείας κ. Νικόδημος.