ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχέδιο Σουφλιά για τον πολιτικό λόγο της Ρηγίλλης

Σε «διαρκή επαγρύπνηση» για όλη τη διάρκεια του θέρους έθεσε τον κομματικό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας ο κ. K. Καραμανλής με τη χθεσινή του ομιλία στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Η συνεδρίαση, οι εργασίες της οποίας θα ολοκληρωθούν σήμερα, χαρακτηρίστηκε από την «πρώτη», μετά την επιστροφή του στη Ν.Δ., εμφάνιση του κ. Γ. Σουφλιά, ο οποίος παρουσίασε τα βασικά σημεία του πολιτικού λόγου και της αντιπολιτευτικής τακτικής του κόμματος. Από τη συζήτηση που διεξήχθη, κατέστη σαφές, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετωπίζει την αριστερή στροφή του πρωθυπουργού ως «χρυσή ευκαιρία» για να προσεγγίσει τον «μεσαίο» χώρο και να αναδείξει τον πολιτικό της λόγο και το πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας.

Εντονη κριτική

Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της Ν.Δ., επικαλούμενος τόσο τα στοιχεία των πρόσφατων δημοσκοπήσεων όσο και την κατάσταση που επικρατεί στην κυβέρνηση και το εσωτερικό του κόμματος, ζήτησε όμως από όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να μην εφησυχάσουν, αλλά να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να μην αφήσουν περιθώρια στο ΠΑΣΟΚ να αναπτύξει πρωτοβουλίες για να αντιστρέψει το κλίμα. Ασκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομικής και κυβερνητικής πολιτικής και ανέπτυξε τις βασικές θέσεις του προγράμματος της Ν.Δ.

Απαντώντας στη στροφή του κ. Σημίτη στην παρελθοντολογία και την τακτική της ανάδειξης των διαχωριστικών γραμμών, υπογράμμισε ότι τα κηρύγματα διχασμού ζημιώνουν τον τόπο. Τόνισε ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να παρασυρθεί από την τεχνητή πόλωση, αλλά αντιθέτως θα αναδείξει την αναγκαιότητα σύνθεσης και εθνικής ενότητας, διότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος είναι κοινά για όλους. Εκανε επίσης αναφορά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής με αιχμή τις εξελίξεις στα Σκόπια αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για τις οποίες κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί τακτική «βήμα προς βήμα υποχωρήσεων». Τέλος, παρουσίασε τις θέσεις της Ν.Δ. στο Ασφαλιστικό, για το οποίο παρουσίασαν ειδικότερες εισηγήσεις οι αρμόδιοι «τομεάρχες»κ. Μαριέττα Γιαννάκου και κ. Ν. Κακλαμάνης.

Συνέπεια και μετριοπάθεια

Ο κ. Γ. Σουφλιάς υπογράμμισε την ανάγκη να διαμορφώσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σαφή πειστικό και ενιαίο πολιτικό λόγο και ανέπτυξε τα βασικά σημεία, που θα τον χαρακτηρίζουν. Στο πλαίσιο αυτό διένειμε στα μέλη της Κ.Ε. έκδοση της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού με τον τίτλο «Πολιτικά Κείμενα», η οποία θα ανανεώνεται κάθε έξι μήνες και θα περιέχει την ανάλυση της στρατηγικής των δύο μεγάλων κομμάτων, καθώς και ειδικότερες αναλύσεις για τα μεγάλα θέματα της επικαιρότητας. Το συγκεκριμένο τεύχος ασχολείται με το Ασφαλιστικό, τα ΤΕΙ, τις πυρκαγιές και την προστασία των δασών, τη λειψυδρία και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Ο κ. Σουφλιάς υπογράμμισε ότι καθήκον της Ν.Δ. είναι «να ασκήσει σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση, να κατευθύνει την κυβέρνηση σε πολιτικές ωφέλιμες για τον τόπο και να προετοιμαστεί συστηματικά για να γίνει μια καλή και αποτελεσματική κυβέρνηση για όλους τους Ελληνες». Απέρριψε τη λογική του «ώριμου φρούτου» και έθεσε ως προτεραιότητα της τακτικής του κόμματος την προσέγγιση του χώρου των «μετριοπαθών ψηφοφόρων», οι οποίοι όπως εκτίμησε δυσπιστούν προς την κυβέρνηση τόσο με την ανικανότητά της όσο και με τη διχαστική και «αριστερή» στροφή του ΠΑΣΟΚ. Σημείωσε τέλος ότι τα χαρακτηριστικά της πολιτικής της Ν.Δ. θα είναι η σοβαρότητα, η συνέπεια και η μετριοπάθεια.

Ο γραμματέας της Κ.Ε. κ. Ευάγ. Μεϊμαράκης παρουσίασε τέλος τον προγραμματισμό δράσης του κόμματος για το καλοκαίρι, που περιλαμβάνει επισκέψεις του κ. Καραμανλή και κορυφαίων στελεχών σε όλη την επικράτεια και ζήτησε την έντονη δραστηριοποίηση όλων των μελών της Κ.Ε. ώστε να φτάσουν τα μηνύματα της Ν.Δ. στους πολίτες.