ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ικανοποίηση στη Λευκωσία για Γκέτεμποργκ

Στο Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου άρχισε η συζήτηση των εξελίξεων που έχουν διαμορφώσει το σημερινό σκηνικό στο Κυπριακό και της ενταξιακής πορείας προς την Ε.Ε. μετά τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής του Γκέτεμπορκ. Η συζήτηση θα συνεχισθεί και θα ολοκληρωθεί στις 26 Ιουνίου, καθώς ο Πρόεδρος Κληρίδης θα εισαχθεί για μερικές μέρες σε κλινική για συνήθεις εξετάσεις ένα χρόνο μετά την εγχείρηση στην οποία είχε υποβληθεί πριν από ένα χρόνο.

Στο Εθνικό Συμβούλιο συζητούνται επίσης τρόποι βελτίωσης της αποτελεσματικότητας του σώματος, η σύνθεση του οποίου διαφοροποιήθηκε μετά τις βουλευτικές εκλογές. Στις συνεδρίες του μετέχουν τώρα δύο εκπρόσωποι απ’ όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή και τα οποία ανέρχονται σε οκτώ. Μετέχουν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών, ο Γενικός Εισαγγελέας, ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο Πρόεδρος της Βουλής και ο Σπύρος Κυπριανού ως πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είκοσι δύο συνολικά πρόσωπα.

Ικανοποιημένος

Ο Πρόεδρος Κληρίδης επέστρεψε ικανοποιημένος από το Γκέτεμπορκ όπου ήταν προσκεκλημένος της σουηδικής προεδρίας, όπως και οι αρχηγοί άλλων υποψηφίων για ένταξη χωρών. Αυτήν την περίοδο η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις βρετανικές Αρχές για το καθεστώς των βάσεων όταν ενταχθεί η Κύπρος στην Ε.Ε. Το Λονδίνο ζήτησε κατά τη βρετανική ένταξη τον αποκλεισμό του εδάφους των βάσεων, ενώ τώρα εγείρεται το θέμα του καθεστώτος κατά την ένταξη της Κύπρου. Το θέμα συζητεί η Ε.Ε. και με τη Λευκωσία.

Οι τουρκικές απειλές εάν η Κύπρος ενταχθεί πριν από τη λύση επαναλήφθηκαν στο μεταξύ από τη ψευδοβουλή, η οποία έδωσε ψήφο εμπιστοσύνη στη νέα ψευδοκυβέρνηση συνασπισμού. Η νέα ψευδοκυβέρνηση αποτελεί συνασπισμό του ακροδεξιού κόμματος Εθνικής Ενότητας του Ντερβίς Ερογλου και του Δημοκρατικού Κόμματος που ίδρυσε ο γιός του Ντενκτάς, Σερτάρ.

Η ψευδοβουλή ενέκρινε επίσης και το πρόγραμμα της ψευδοκυβέρνησης το οποίο αποτελεί στήριξη όλων των ακραίων θέσεων του Ντενκτάς. Η κατάρρευση της προηγούμενης ψευδοκυβέρνησης που προκάλεσε ο Ντενκτάς και η συγκρότηση νέας αποτελεί σχέδιο του Τουρκοκύπριου ηγέτη για ενίσχυση της θέσης του, ιδιαίτερα καθώς η αντίδραση των Τουρκοκυπρίων στις επιλογές του συνεχίζονται. Στο ίδιο πλαίσιο τοποθετείται και η ίδρυση οργάνωσης στα πρότυπα της τρομοκρατικής οργάνωσης ΤΜΤ που λειτουργούσε μέχρι το 1974. Και αποτελεί απάντηση στον διεθνή παράγοντα ο οποίος προσπαθεί να πείσει τον Ντενκτάς να επιστρέψει στη διαδικασία του ΟΗΕ.

Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο ο Αλβαρο Ντε Σότο, ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, για να προωθήσει τρόπους επανέναρξης της διαδικασίας. Ο Ντε Σότο θα επισκεφθεί επίσης την Αθήνα και την Αγκυρα.

Εκείνο το οποίο επισημαίνεται αρμοδίως με ιδιαίτερη έμφαση είναι ότι στροφή της Αγκυρας, η οποία ενώ μέχρι προ ολίγων εβδομάδων αντιμετώπιζε σχεδόν με αδιαφορία τις εξελίξεις στα Σκόπια, προβάλλει σήμερα διά δηλώσεων ανωτάτων κυβερνητικών αξιωματούχων τον κίνδυνο που διατρέχει η τουρκική μειονότητα στην ΠΓΔΜ και επιδιώκει τη συμμετοχή της στη δύναμη του ΝΑΤΟ σε αυτήν τη χώρα.