ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΗΜΕΡΑ

Απεσύρθη το ωράριο, συμφωνούν τράπεζες – ΟΤΟΕ

Ετήσια σύμβαση εργασίας με αυξήσεις περί το 4% συνομολογούν, κατά πάσα πιθανότητα, σήμερα ΟΤΟΕ και Ενωση Ελληνικών Τραπεζών. Στην κατάληξη αυτή οδήγησε η αλλαγή πλεύσης των τραπεζών, οι οποίες αποφάσισαν να αποσύρουν το ζήτημα του ωραρίου από την ατζέντα του διαλόγου, καθιστώντας έτσι δυνατή την υπογραφή μιας «αναίμακτης» και για τις δυο πλευρές γενικής συλλογικής σύμβασης. Πάντως, το ζήτημα του ωραρίου αποσύρεται μόνον για λίγους μήνες, καθώς στις αρχές του προσεχούς έτους ΟΤΟΕ και ΕΕΤ θα κληθούν να συζητήσουν τη συλλογική σύμβαση για το έτος 2002.

Τέσσερις ανόμοιες προτάσεις

Οι προσφορές που κατατέθηκαν από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές της Ολυμπιακής Αεροπορίας πολύ δύσκολα θα οδηγήσουν στην ευόδωση του κυβερνητικού σχεδίου πώλησης και, κυρίως, στη διάσωση της εταιρείας. Οι προτάσεις των τεσσάρων «μνηστήρων» είναι ανόμοιες και αυτό, όπως όλα δείχνουν, είναι ένα μόνον από τα εμπόδια που αντιμετωπίζει ο αρμόδιος υπουργός. Ο κ. Χρ. Βερελής επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό κ. K. Σημίτη για μια συνεργασία που κράτησε περίπου είκοσι λεπτά.

Μαφιόζικη δολοφονία τριών φίλων

Τρεις φίλοι βρέθηκαν δολοφονημένοι, χθες, σε εξοχική κατοικία της Θάσου, με πρωτοφανή ωμότητα, πυροβολημένοι εξ επαφής και αφού δέχθηκαν και χαριστική βολή στο κεφάλι. Ο μαφιόζικος τρόπος δράσης προβληματίζει έντονα την αστυνομία, η οποία δεν αποκλείει η άκρη του νήματος να βρίσκεται σε αδίστακτα κυκλώματα που δρουν σε πολεοδομίες, αφού δύο από τα τρία θύματα ήταν υπάλληλοι σε αρμόδια γραφεία του νομού Καβάλας.

«Χιούμορ» αξίας 1,5 δισ.: «Διασταύρωσαν τα ξίφη» τους, φραστικά, χθες ο υπουργός Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος και ο συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, με αφορμή τη συναυλία του Βαγγέλη Παπαθανασίου. «Δίνουν 1,5 δισ. σε μια συναυλία, όταν όλο το Φεστιβάλ κοστίζει 1 δισ.! (…). Νιώθω προσβεβλημένος όταν εμείς παρακαλούμε για επιχορηγήσεις 5 ή 15 εκατομμυρίων» είπε ο συνθέτης. Και ο υπουργός απάντησε με αμφιλεγόμενο χιούμορ: «Επειδή θέλει κι αυτός να συνδεθεί μ’έναν πλανήτη, όπως η συναυλία του Παπαθανασίου που συνδέεται με τον Αρη, συμφωνήσαμε ότι ο πλανήτης που του αρμόζει είναι η Αφροδίτη»!

Καύσιμα: Ενώ οι τιμές των βενζινών, σούπερ και αμόλυβδης, αναμένεται να μειωθούν από την Τετάρτη τα μεσάνυχτα κατά 4,5 δραχμές το λίτρο, η τιμή του πετρελαίου κίνησης αναμένεται να επιβαρυνθεί με 6 δραχμές και να διαμορφωθεί στα υψηλότερα επίπεδα του έτους.

«Εύφλεκτη» η Αττική: Τα δάση δεν έχουν καθαριστεί, οι χωματερές αποτελούν εν δυνάμει εστίες φωτιάς, η ξηρασία πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο: η Αττική συλλαμβάνεται και φέτος απροετοίμαστη για να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές…

Πρόβα Ζαρ: Με ηλεκτρονικούς ήχους, φωτιστικά εφέ και… σαπουνόφουσκες γέμισε χθες βράδυ το (κατάμεστο από μαθητές και άλλους προσκεκλημένους) Ηρώδειο ο Ζαν Μισέλ Ζαρ, στη γενική δοκιμή των συναυλιών που θα δώσει σήμερα και αύριο. Μόνον ένα μικρό μέρος του προγράμματος είναι αφιερωμένο στην Ακρόπολη.

Σελίδα βιβλίου: Συλλογή φιλοσοφικών δοκιμίων του διάσημου γλωσσολόγου Νόαμ Τσόμσκι. Συλλογικό έργο για την Ευανθία Καΐρη, την πρώτη Ελληνίδα λογία. Ο Αμερικανός φιλόσοφος Στάνλεϊ Καβέλ στην Αθήνα. Διηγήματα επιστημονικής φαντασίας του Μιχάλη Μανωλιού.

Επωλήθη ο ΠΑΟΚ: Την εξαγορά ποσοστού της «Αθλος ΠΑΟΚ», που ελέγχει κατά 80% την ποδοσφαιρική ομάδα, κατά 56% το τμήμα μπάσκετ και το 99% της εταιρείας «Δικέφαλος Α.Ε.» που εμπορεύεται τα αθλητικά προϊόντα, ανακοίνωσε χθες η «Interactive», θυγατρική της εισηγμένης «Ιντερσάτ».

Κωνσταντίνου – ΠΑΟ: Λεπτομέρειες απομένουν για να ολοκληρωθεί και τυπικά η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Μιχάλης Κωνσταντίνου του Ηρακλή θα υπογράψει τετραετές συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό, με συνολικό κόστος περίπου 6,5 δισεκατομμύρια δραχμές.!