ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα σενάρια στο θρίλερ της Θάσου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Αναπάντητα παρέμεναν έως αργά χθες τα κίνητρα γύρω από την μαφιόζικη εκτέλεση των τριών κρατικών υπαλλήλων μέσα στη βίλα της Καλλιράχης Θάσου.

Οι αξιωματικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας συνεχίζουν την έρευνα και λαμβάνουν καταθέσεις από το περιβάλλον των τριών θυμάτων αλλά μέχρι χθες τα στοιχεία που προέκυψαν ήταν πενιχρά.

Απεναντίας τα σενάρια για τα κίνητρα της δολοφονίας πυκνώνουν, δημιουργώντας ένα γρίφο του οποίου πολλά κομμάτια συνδέονται αλλά και πολλά αιωρούνται, καθώς οι αστυνομικές Αρχές δεν έχουν αρχίσει ακόμη να ξετυλίγουν το κουβάρι της υπόθεσης.

Ερωτήματα όπως αν είναι στη Θάσο ή στην Καβάλα, στο επαγγελματικό περιβάλλον ή στο παρελθόν των θυμάτων το «κλειδί» του μυστηρίου ή αν κρύβονται άλλα πρόσωπα πίσω από τον δολοφόνο που έδρασε με επαγγελματικό τρόπο, αποτελειώνοντας με χαριστική βολή στο κεφάλι τα τρία θύματα του μέσα κι έξω από τη βίλα, δεν έχουν απαντηθεί.

Ο ιατροδικαστής κ. Μηνάς Γεωργιάδης, με την αυτοψία στο χώρο και τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής του έρευνας, έθεσε τη βάση πάνω στην οποία κινούνται οι έρευνες της αστυνομίας όταν εκτίμησε ότι ο δράστης είναι «ένα άτομο που διαθέτει ψυχισμό και μεθοδικότητα επαγγελματία», εκδοχή που οδηγεί στις σκέψεις ότι ενδεχομένως πίσω από την δολοφονία να υποκρύπτονται κι άλλα άτομα.

Η Αστυνομία δείχνει να ρίχνει το βάρος στη Θάσο και οι αξιωματικοί που χειρίζονται την υπόθεση παρέμειναν χθες στο νησί, συνεχίζοντας την έρευνα γύρω από την υπόθεση.

Οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι οι τρεις φίλοι, ο 48χρονος υπάλληλος της πολεοδομίας Ιωάννης Κουλούσης, ο 55χρονος υπάλληλος της τοπογραφικής διεύθυνσης Γιώργος Χαλκίδης και τον 49χρονος Κυριάκος Αθανασάς δολοφονήθηκαν από ένα αδίστακτο άτομο που μπήκε στην βίλα να σκοτώσει χωρίς να γίνει αντιληπτός (χρησιμοποίησε σιγαστήρα) και να φύγει σίγουρος ότι δεν άφησε πίσω του κανέναν που θα ζούσε.

Ο αστυνομικός διευθυντής Καβάλας κ. Χρ. Γεωργίου ανέφερε ότι, αν ο δράστης είναι ένας, θα αποδειχθεί κι από την βαλλιστική έρευνα. Από το χώρο οι αστυνομικοί συγκέντρωσαν δέκα κάλυκες από το 9άρι πιστόλι που χρησιμοποίησε ο δολοφόνος.

Αν και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ο δράστης να χρησιμοποίησε αντικλείδι για να μπει στο εξοχικό, οι αστυνομικοί θεωρούν από το όλο σκηνικό της τραγωδίας, τις μπίρες και τα φλιτζάνια του καφέ στο τραπέζι ότι ίσως να ήταν σ’ αυτούς γνωστό πρόσωπο. Τα δαχτυλικά αποτυπώματα που εντόπισαν οι ειδικοί της Σήμανσης θα ρίξουν φως προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ενα από τα ενδεχόμενα που ερευνά η Αστυνομία είναι εάν η τριπλή εκτέλεση σχετίζεται με την επαγγελματική δραστηριότητα των δύο θυμάτων και τα κυκλώματα που δρουν στις πολεοδομίες. Ο Κουλούσης είχε μετακινηθεί πριν από μερικούς μήνες από τη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Νομαρχίας Καβάλας όπου ήταν προϊστάμενος στην Πολεοδομία, στο τμήμα της έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Ο νομάρχης Καβάλας κ. Θ. Καλλιοτζής που ρωτήθηκε χθες για τον λόγο της μετακίνησης απάντησε ότι «οι διοικητικές αλλαγές που γίνονται με απόφαση του νομάρχη δεν σχολιάζονται δημοσίως, ενώ όταν ρωτήθηκε αν συνδέεται η υπόθεση με κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην περιοχή εξέφρασε την πεποίθεσή του ότι το γεγονός δεν έχει καμμία σχέση με την υπηρεσιακή τους ιδιότητα».

Σε μια προσπάθεια συνεκτίμησης στοιχείων, στην Αστυνομία κλήθηκε προχθές, εξετάστηκε και αφέθηκε ελεύθερος εργολάβος μηχανικός που κατηγορήθηκε ως ηθικός αυτουργός σε δολοφονία ιδιοκτήτη νυχτερινών κέντρων που είχε γίνει πριν από 9 μήνες στην Καβάλα.

Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά ο κ. K. Καραμανλής προηγείται του κ. K. Σημίτη με καθαρή διαφορά 2,2% (39,3% ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έναντι 37,1% του κ. Σημίτη) στην ερώτηση του ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Το γεγονός σαφώς και έφερε απόλυτη ικανοποίηση στη Ρηγίλλης, καθώς σιγά αλλά σταθερά διαμορφώνεται η μορφή της «εναλλακτικής πρότασης εξουσίας με ηγετική ομάδα». Είναι ενισχυτικό μάλιστα αυτής της άποψης της Ρηγίλλης και το γεγονός ότι τα δύο πλέον δημοφιλή πρόσωπα και από τις δύο παρατάξεις (ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας) είναι ο Γιώργος Σουφλιάς και η Ντόρα Μπακογιάννη. Οι κηδείες των τριών θυμάτων έγιναν χθες στην Καβάλα και στη Θάσο.

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι η Ν.Δ. θεωρείται επικρατέστερη στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση και από τους ψηφοφόρους των μικροτέρων κομμάτων.