ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΙΚΑ κλειστό έως τις 20 Ιουλίου

Την ώρα που η κατάσταση στη δημόσια υγεία και περίθαλψη καταγράφεται vς το δεύτερο πιo σημαντικό πρόβλημα της χώρας, σύμφωνα με τη μεγάλη δημοσκόπηση που κοινοποιήθηκε χθeς, η απεργία των γιατρών του ΙΚΑ παρατείνεται eως και τις 20 Ιουλίου, μετά και την «άκαρπη» χθεσινή συνάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) με την ηγεσία του yπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ η διαμάχη υπ. Υγείας – πανεπιστημιακών γιατρών καλά κρατεί.

Ειδικότερα, στο αίτημα για απόσυρση του σχεδίου νόμου που προωθεί το υπουργείο Υγείας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τον Οργανισμό Διαχείρισης Πόρων Υγείας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Τάσος Γιαννίτσης είπε ότι τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ούτε εκφράζουν τελικές θέσεις της κυβέρνησης.

Συνεχίζουν

Μετά τις εξελίξεις αυτές, η ολομέλεια της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ συνεδρίασε και αποφάσισε να συνεχίσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις και πέραν της 6ης Ιουλίου και για τουλάχιστον δύο εβδομάδες (έως 20 Ιουλίου). Οι γιατροί του ΙΚΑ εκφράζουν την ανησυχία τους για την υποβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης στους ασφαλισμένους, αφού, όπως υποστηρίζουν, «προβλέπεται να δημιουργηθεί ένας φορέας – Τέρας (ΟΔΙΠΥ) που θα εντάξει στα πολυϊατρεία του ΙΚΑ τέσσερα εκατομμύρια επιπλέον ασφαλισμένους, με μείωση ιατρικού προσωπικού, αύξηση του χρόνου αναμονής στα ραντεβού και χωρίς οδοντιατρική περίθαλψη».

Ο Ιατρικός Σύλλογος

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, που έχει επανειλημμένως εκφράσει τη συμπαράστασή του στους γιατρούς του ΙΚΑ, συναντήθηκε αργά χθες το απόγευμα με τον υπουργό Υγείας – Πρόνοιας Αλέκο Παπαδόπουλο, με σκοπό την εξεύρεση λύσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι όσες φήμες κυκλοφορούν δεν αφορούν το σχέδιο νόμου, το οποίο αφού οριστικοποιηθεί, θα παραδοθεί προς διάλογο στους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να ψηφιστεί κατά τους θερινούς μήνες. Και επανέλαβε παλαιότερη δήλωσή του σύμφωνα με την οποία, η μονιμοποίηση των συμβασιούχων καθώς και το μισθολόγιο-βαθμολίγιο είναι αρμοδιότητα του υπουργού Εργασίας.