ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυστηρές οδηγίες προς υπουργούς για δουλειά

Οδηγίες προς τους υπουργούς να προωθήσουν με εντατικούς ρυθμούς το έργο στους τομείς ευθύνης τους έδωσε χθες ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της Κυβερνητικής Επιτροπής. Η αυτονόητη αυτή παρότρυνση του κ. K. Σημίτη υπέκρυπτε τη σφροδρή επιθυμία του να αντιστρέψει τη δημιουργηθείσα εικόνα ότι η επίσπευση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ θα οδηγήσει σε εσωστρέφεια το κυβερνών κόμμα και σε πλήρη αδράνεια την κυβέρνηση. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, διά του υπουργού Τύπου κ. Δ. Ρέππα, απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι και χθες οργίαζαν οι φήμες πως οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι θέμα λίγων ημερών.

Ο κ. Ρέππας

Οπως ανέφερε ο κ. Ρέππας, «το θέμα έχει κλείσει προ καιρού» και δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια η προοπτική έστω και περιορισμένων αλλαγών στην κυβέρνηση.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ο κ. Σημίτης δεν αναφέρθηκε στα όσα έλαβαν χώρα στο προχθεσινό Ε.Γ., αφού όπως είπε εκεί έγινε εξαντλητική συζήτηση. Ο πρωθυπουργός περιορίστηκε να επισημάνει ότι η κυβέρνηση, μέχρι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να ασχοληθεί εντατικά με το εν εξελίξει έργο ώστε να καταδειχθεί πως «αναφέρεται στους πολίτες και στα προβλήματα τους και δεν έχει εσωστρεφή λειτουργία».

Μάλιστα, ο κ. Σημίτης φέρεται να ζήτησε από τους υπουργούς του σημειώματα με τις προτεραιότητες στους τομείς ευθύνης τους, τα οποία, μεταξύ άλλων, θα αξιοποιήσει για τη διαμόρφωση της ομιλίας του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, «το συνέδριο είναι μια ζωντανή διαδικασία και οι αποφάσεις του θα βοηθήσουν τη δράση της κυβέρνησης. Με χρονικό ορίζοντα τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, να προετοιμαστούμε για να ανακοινώσουμε συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους με ορίζοντα τετραετίας».

Παράλληλα, ο κ. Σημίτης ανακοίνωσε τον προγραμματισμό της κυβέρνησης μέχρι τα τέλη Ιουλίου, οπότε θα αρχίσουν και για την κυβέρνηση «τα μπάνια του λαού».

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της ιδιότυπης εργασιοθεραπείας που επιβάλλει ο κ. Σημίτης, την επόμενη εβδομάδα θα συγκλιθεί το υπουργικό συμβούλιο με θέμα τα προβλήματα των ναρκωτικών και του αλκοολισμού.

Επίσης, σε άλλη συνεδρίαση του κυβερνητικού οργάνου έχει προγραμματιστεί η εξέταση των αλλαγών στις κλιματικές συνθήκες και το θέμα των γενετικώς μεταλλαγμένων προϊόντων. Τέλος, περί τα μέσα Ιουλίου θα συζητηθεί η πορεία αξιοποίησης του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Τέλος, κατά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής εξετάστηκε η ετοιμότητα της κυβέρνησης και της κρατικής μηχανής για την αντιμετώπιση προβλημάτων που συνδέονται με την θερινή περίοδο, όπως οι πυρκαγιές και η εύρυθμη λειτουργία των ακτοπλοϊκών υπηρεσιών.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδης προειδοποίησε πως οι καιρικές συνθήκες το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου θα είναι «δύσκολες», καθώς θα ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών και κάλεσε όλους, περιλαμβανομένων των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ιδιωτών να συμβάλουν στην αποτροπή τους.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Χρ. Παπουτσής εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι τη φετινή τουριστική περίοδο η εξυπηρέτηση των επιβατών θα είναι καλύτερη από κάθε άλλη φορά.

Για Γκέτεμποργκ

Τέλος, αναφορές έγιναν στη διάρκεια της Κυβερνητικής Επιτροπής και σε ορισμένα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας. Ο κ. Σημίτης ενημέρωσε τους παριστάμενους υπουργούς για τα αποτελέσματα τη συνόδου κορυφής του Γκέτεμποργκ, κυρίως σε σχέση με την κατάσταση στην ΠΓΔΜ και εστιάζοντας την προσοχή του στην ανάγκη η Αθήνα να συνεχίσει να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή.

Επίσης, συζητήθηκε η απεργία των ιατρών του ΙΚΑ. Οπως επισημάνθηκε, υπάρχει συγκεκριμένη συνταγματική διάταξη που δεν επιτρέπει την ικανοποίηση του αιτήματος που σχετίζεται με τη μονιμοποίηση των γιατρών που εργάζονται στο ΙΚΑ.

Θέλουν ειρήνη, ετοιμάζονται για πόλεμο

Αναμενόμενες χαρακτηρίζονται οι πρώτες, χθεσινές αντιδράσεις κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ως προς την επιλογή του πρωθυπουργού να προκαλέσει επίσπευση της διεξαγωγής του Συνεδρίου του κόμματος.

Τα στελέχη της εκσυγχρονιστικής πτέρυγας δείχνουν μοιρασμένα σε δύο ομάδες: Οι ένθερμοι υποστηρικτές του κ. K. Σημίτη υποδέχθηκαν με ικανοποίηση την κίνηση του πρωθυπουργού, ενώ από την πλευρά τους οι έχοντες κατά καιρούς ενστάσεις σχετικώς με επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου, εμφανίζονται μάλλον συγκρατημένοι. Στον αντίποδα, οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του κ. Σημίτη δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο η εκσυγχρονιστική πτέρυγα να επιζητήσει τη ρήξη και σπεύδουν να «διευκρινίσουν» ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα αλλαγής του προέδρου του κόμματος!

Διαφύλαξη της ενότητος

Στο σύνολό τους, πάντως, τα στελέχη όλων των βαθμίδων, ομιλούν περί της ανάγκης για διαφύλαξη της ενότητος, αν και οι κινήσεις των περισσοτέρων δίδουν την εντύπωση προετοιμασίας για την προοπτική της σύγκρουσης ή ακόμη και της διασπάσεως… Και με αυτόν τον τρόπο, θυμίζουν την ρήση «εάν θέλεις την ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο».

«Αυτό που έχει μεγάλη σημασία για μας είναι η σχέση του ΠΑΣΟΚ με την ελληνική κοινωνία και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διατηρήσουμε αυτήν τη σχέση», δήλωσε χθες η υπουργός Εσωτερικών κ. Βάσω Παπανδρέου. Στην ανάγκη «να υπάρξει ενωτική πορεία προς το συνέδριο» αναφέρθηκε («Φλας») ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου. «Δεν υπάρχουν διλήμματα, το ΠΑΣΟΚ θα βγει ενισχυμένο», σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Χρ. Παπουτσής. «Θα είναι συνέδριο ενότητας», υποστήριξε ο υπουργός Επικρατείας κ. Μ. Παπαϊωάννου.

Ο κ. Χριστοδουλάκης

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Ν. Χριστοδουλάκης τόνιζε ότι «ο κ. K. Σημίτης είναι ήδη δυνατός» και ο υπουργός εθνικής Οικονομίας υποστήριζε ότι «η κυβέρνηση θα βγει ενωμένη και δυνατότερη από το Συνέδριο».

Από την πλευρά του ο γραμματέας Οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ κ. Μ. Νεονάκης, σημείωσε («Πλάνετ»): «Η απόφαση του Ε.Γ. τοποθετεί τα πράγματα σε μια καινούργια βάση. Γυρίζει σελίδα το ΠΑΣΟΚ και μπαίνει σε τροχιά ανάκαμψης». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Στ. Μπένος ανέφερε (ΣΚΑΪ) ότι «ο πρωθυπουργός είχε προσχωρήσει σε μια λογική ισορροπιών που άγγιξε τα όρια της ομηρείας. Αυτό το απόστημα έπρεπε να αλλάξει». Και ο κ. K. Γείτονας είπε ότι «ήταν μια θετική απάντηση του πρωθυπουργού σε αυτό το κοινό αίτημα: Πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες». Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών κ. Χρ. Βερελής, κληθείς να σχολιάσει την διαδοχολογία εν όψει του συνεδρίου, τόνισε («Αθήνα 9,84»): «Πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει κάποιος ο οποίος θα αμφισβητήσει την κυριαρχία του K. Σημίτη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ».

Επιφυλακτικότητα

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, καταγράφονται επιφυλακτικές, όπως επίσης και – στην αντίπερα όχθη επικριτικές φωνές εντός του ΠΑΣΟΚ για την επιλογή του πρωθυπουργού.

«Είναι ένας ευφυέστατος τακτικός ελιγμός. Το θέμα είναι να αποδειχθεί και στρατηγικά ευφυής», σχολίασε ο βουλευτής του κόμματος κ. Γ. Καψής. «Στην πράξη θα αποδειχθεί αν ο πρωθυπουργός έκανε τη σωστή κίνηση ή όχι», σημείωσε ο κ. Φ. Ιωαννίδης. «Η Κεντρική Επιτροπή πιστεύω ότι έχει και τη θέληση και τη δυνατότητα να βελτιώσει την πρόταση του Εκτελεστικού Γραφείου. Και, γιατί όχι, να σκεφτεί και κάτι πιο παραγωγικό», υπογράμμισε το μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ κ. Π. Οικονόμου.

Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος κ. Α. Κοτσακάς τόνισε ότι πρέπει να αλλάξουν οι ακολουθούμενες πολιτικές και πρόσθεσε: «Εμείς, αντί για αλλαγή πολιτικής, πάμε να κάνουμε εσωκομματικές διευθετήσεις. Η περίοδος των εκβιαστικών διλημμάτων έχει περάσει ανεπιστρεπτί», πρόσθεσε. «Αν ήμουν στο Εκτελεστικό Γραφείο θα ήμουν με αυτούς που θα διαφωνούσαν μέχρι τέλους για το Συνέδριο. Οχι γιατί δεν πιστεύω στις δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά γιατί θα χαθούν τέσσερις μήνες – με την έννοια της εκκρεμότητας για το ποια θα είναι η εξέλιξη στο Συνέδριο», σχολίασε ο κ. Γ. Δασκαλάκης.

«Το γεγονός ότι επιλέγεται ως μέθοδος επίλυσης των κυβερνητικών προβλημάτων μια εσωκομματική διαδικασία, φοβάμαι ότι μας απομακρύνει περισσότερο από την κοινωνία και οδηγούμαστε σε μια μάχη χαρακωμάτων», υπογράμμισε ο κ. Χ. Τσιόκας.

Μετρούν πληγές μετά τη «μάχη» στο Εκτελεστικό

Ικανοποίηση επικρατούσε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου από το κλίμα που διαμορφώνεται στο ΠΑΣΟΚ, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού κ. K. Σημίτη για επίσπευση του συνεδρίου, ενώ την ίδια ώρα τα κορυφαία στελέχη και κυρίως ο υπουργός Αμυνας κ. Α. Τσοχατζόπουλος επαναχαράσσουν τις στρατηγικές τους με ορίζοντα τον προσεχή Οκτώβριο.

Ο κ. Σημίτης μπορεί να «εξεβίασε» τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να επιτύχει τον στόχο του στην προχθεσινή συνεδρίαση του Ε.Γ. -κατά την οποία φέρεται όχι μόνο να απείλησε με παραίτηση, αλλά ουσιαστικά να την υπέβαλε, λέγοντας προς τα μέλη του οργάνου «να μου πείτε μέσα σε 15 ημέρες σε ποιον να παραδώσω την πρωθυπουργία»-, αλλά έδωσε ένα πρώτο μήνυμα ότι θα επιδιώξει να επανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης.

Οπως ανέφεραν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, η κίνηση του κ. Σημίτη, αν και αρχικώς προκάλεσε «σοκ» ακόμη και σε στελέχη του «εκσυγχρονιστικού» μπλοκ, φαίνεται ότι δικαιώνεται στην πράξη: Πρώτον, ουσιαστικές αντιδράσεις από τα στελέχη του «άλλου ΠΑΣΟΚ» δεν έχουν υπάρξει, ενώ παράλληλα, ήδη διαμορφώνονται συνθήκες επανασυσπείρωσης του ρεύματος που στήριξε τον κ. Σημίτη στα συνέδρια του 1996 και του 1999.

Εκτίμηση

Τέλος, με την επίσημη προαναγγελία του ανασχηματισμού αμέσως μετά το συνέδριο, εκτιμάται πως από τη Δευτέρα θα τερματιστούν τα παραλυτικά φαινόμενα στο κυβερνητικό σχήμα.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν επίσης ότι η προχθεσινή κίνηση του πρωθυπουργού σηματοδοτεί μια ευρύτερη αλλαγή στο μοντέλο διακυβέρνησης. Οπως ανέφεραν, ο κ. Σημίτης «εγκαταλείπει τις λογικές του μέσου όρου, των ισορροπιών και της εσωστρέφειας» και πλέον θα προχωρήσει αταλάντευτα στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος ενώ, στο εσωκομματικό πεδίο, θα ζητήσει τον πλήρη σεβασμό των αποφάσεων της πλειοψηφίας από τη μειοψηφία.

Θα κριθούν

Παράλληλα, συνομιλητές του κ. Σημίτη άφηναν σαφώς να εννοηθεί ότι η στάση που θα τηρήσουν τα στελέχη, περιλαμβανομένων των κορυφαίων μέχρι το συνέδριο, θα είναι καθοριστικές για τη μορφή που θα λάβει ο ανασχηματισμός. Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά «κανένας δεν πρόκειται να φιμωθεί στην πορεία προς το συνέδριο, αλλά από την άλλη πλευρά, ο καθένας θα κριθεί και από τους λόγους και τις πράξεις του».

Πάντως, το «γάντι» που επί της ουσίας πέταξε ο κ. Σημίτης προς τους εσωκομματικούς του αντιπάλους και κυρίως προς τον υπουργό Αμυνας κ. Α. Τσοχατζόπουλο, φαίνεται ότι δεν θα παραμείνει επί μακρόν στο έδαφος.

Οπως αναφέρουν πληροφορίες, ο ίδιος ο κ. Τσοχατζόπουλος, τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο, δεν πρόκειται να ανοίξει τα χαρτιά του, ούτε να προβεί σε δηλώσεις που θα οδηγήσουν σε πλήρη ρήξη τις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό.

Ομως, από την επόμενη κιόλας εβδομάδα τα στελέχη της επιρροής του θα αρχίσουν να κινούνται σε προσυνεδριακούς ρυθμούς με βάση τρεις άξονες:

Πρώτον, ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση αφορά τις πολιτικές της και δεν είναι εσωκομματικής φύσεως.

Δεύτερον, ότι η πτώση της δημοτικότητάς της οφείλεται στην απόσταση των πεπραγμένων της από τις προεκλογικές της διακηρύξεις για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Τρίτον, ότι όσο συνεχίζεται η ασκούμενη οικονομική πολιτική, η κυβέρνηση θα έχει προβλήματα τόσο στο πολιτικό όσο και στο ίδιο το οικονομικό πεδίο.

Ούτως ή άλλως, οι περισσότεροι στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως η έμμεση σύγκρουση του πρωθυπουργού με τον κ. Τσοχατζόπουλο στο συνέδριο είναι αναπόφευκτη. Κατά τις συγκεκριμένες πηγές, ο κ. Τσοχατζόπουλος δεν πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου, αλλά θα επιχειρήσει να αποδυναμώσει τον κ. Σημίτη με τη γραμμή των «λευκών» ψηφοδελτίων κατά την ψηφοφορία. Εξάλλου, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως εάν ο πρωθυπουργός συγκεντρώσει ποσοστό οριακά πάνω από το 50% ή κάτω από 50%, θα παραιτηθεί, οπότε οι εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα θα είναι ραγδαίες.

Ν.Δ.: καλύπτουμε το κυβερνητικό κενό με πρωτοβουλίες

Στην παγίωση της θετικής εικόνας που παρουσίασε στην πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB και της υπεροχής της έναντι του ΠΑΣΟΚ θα στοχεύει η τακτική που θα ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία την προσεχή περίοδο. Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά την επίσπευση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ εξετάστηκαν σε σύσκεψη που συγκάλεσε χθες ο κ. Καραμανλής με τους στενούς συνεργάτες του.

Η Ρηγίλλης εκτιμά ότι δεν πρέπει καθ’ οιονδήποτε τρόπο να εμπλακεί στην αντιπαράθεση που σοβεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ούτε να κινείται κάθε φορά με βάση τις εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα. Αλλά, αντιθέτως, οφείλει να συνεχίσει τη στρατηγική που έχει επιλέξει, αναδεικνύοντας το «έλλειμμα διακυβέρνησης της χώρας» και να εντείνει τη δική της δραστηριότητα με στόχο να καθορίσει η ίδια την ατζέντα των εξελίξεων και να πείσει ότι είναι έτοιμη να κυβερνήσει.

Πρωτοβουλίες

«Δεν έχουμε κανένα λόγο να ασχολούμαστε με τη σεναριολογία σχετικά με το τι θα γίνει στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Τους αφήνουμε να αναλώνονται στις αντιπαραθέσεις και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για όλα τα μεγάλα θέματα ώστε να δείξουμε ότι καλύπτουμε το κενό της κυβέρνησης», υπογράμμιζε χαρακτηριστικά χθες στενός συνεργάτης του κ. Καραμανλή.

Στο πλαίσιο αυτό, η ηγεσία της Ν.Δ. θα υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία ότι η κυβέρνηση έχει παραλύσει από τα εσωτερικά τα προβλήματα του ΠΑΣΟΚ, τα οποία μεταφέρονται στις πλάτες των πολιτών και θα συνεχίσει τους «ήπιους και υπεύθυνους τόνους» με ενιαίο και συγκεκριμένο πολιτικό λόγο.

Την τακτική περιέγραψε με τις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε χθες με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, ο κ. Καραμανλής: «Εμείς ασχολούμαστε -και θα ασχολούμαστε- με τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών.

Ομολογία

Ο πρωθυπουργός ομολόγησε ότι έχει χάσει τον έλεγχο. Δεν μπορεί, όμως, να αδιαφορεί για εκείνα που απασχολούν τους πολίτες, για τα καυτά θέματα της χώρας και να κάνει κυρίαρχο θέμα τις εσωκομματικές ισορροπίες. Δεν μπορεί να θυσιάζονται τα συμφέροντα της χώρας στο βωμό της μικροπολιτικής. Δεν έχει το δικαίωμα να θυσιάζει, να υποθηκεύει το μέλλον της χώρας, το μέλλον των πολιτών», είπε.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Γ. Σουφλιάς, ο οποίος δήλωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ έφτασε στα όριά του»και πρόσθεσε: «Τον ελληνικό λαό δεν τον απασχολούν οι εσωκομματικές ισορροπίες του κυβερνώντος κόμματος, αλλά τον προβληματίζει ότι έχει μια ανήμπορη κυβέρνηση που, αντί να λύσει τα προβλήματα του τόπου, τα αντιμετωπίζει πότε με επικοινωνιακά τρικ και πότε με εσωκομματικές διαδικασίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειμμα στη διακυβέρνηση της χώρας».

Κοινή πεποίθηση αποτελεί εξάλλου ότι μετά την απόφαση του Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών και γι’ αυτόν το λόγο η Ν.Δ. θα πρέπει να προετοιμασθεί για κάθε ενδεχόμενο. Ωστόσο, δεν κρίθηκε επιβεβλημένο να υιοθετήσει ο κ. Καραμανλής την άποψη που υποστηρίζει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να ζητήσει εκλογές, κυρίως επειδή εκτιμάται ότι μια τέτοια κίνηση θα λειτουργήσει συσπειρωτικά στο ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος

Θέμα εκλογών εμμέσως έθεσε, ωστόσο, ο βουλευτής Επικρατείας κ. Α. Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος κάλεσε τον κ. Σημίτη να υποβάλει την παραίτησή του. «Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε την κρίση αμιφσβήτησης στην κυβέρνησή του, συνομολογώντας ουσιαστικά την οριστική άρση της εμπιστοσύνης του εκλογικού σώματος στο πρόσωπό του. Εάν όμως ένας πρωθυπουργός αναγνωρίζει την ύπαρξη κυβερνητικής κρίσης και τη συνδέει, μάλιστα, με απώλεια της εμπιστοσύνης του εκλογικού σώματος, οφείλει να παραιτηθεί», είπε συγκεκριμένα.

Η είδηση αυτή έχει αρχίσει να προκαλεί ορισμένα… «κακοπροαίρετα» σχόλια στην Αθήνα.