ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μνημόσυνο στον Α. Παπανδρέου με το κόμμα σε κρίσιμη καμπή

Τη ρευστότητα που εξακολουθεί και ενυπάρχει στο ΠΑΣΟΚ, ακόμη και μετά την ανακοινωθείσα επίσπευση του Συνεδρίου, καταδεικνύουν οι χθεσινές δηλώσεις στελεχών με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε ετών από το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου που τιμάται σήμερα στο Α’ Νεκροταφείο.

Πλέον ενδιαφέρουσα είναι χωρίς άλλο η τοποθέτηση του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος με αφορμή τη σημερινή επέτειο απέστειλε ενυπόγραφο άρθρο του στην ιστοσελίδα του «Φλας». Στέλλοντας ένα σαφές μήνυμα σε όσους ενδεχομένως απεργάζονται την αμφισβήτησή του στο προσεχές Συνέδριο, ο κ. Σημίτης εκθειάζει μεν τα πεπραγμένα του ιδρυτού του ΠΑΣΟΚ, πλην όμως θεωρεί σκόπιμο να επισημάνει ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι προσκολλημένο στις ψευδεπίγραφες αγκυλώσεις και βεβαιότητες του παρελθόντος, καθώς αυτές οδηγούν σε λογικές αυτάρκειας και αυταρέσκειας». Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, εξειδικεύοντας περαιτέρω την τακτική που θα ακολουθήσει στο εξής έναντι της λεγόμενης «αναχρονιστικής πτέρυγας» επισημαίνει ότι «το διακύβευμα σήμερα δεν είναι οι πολιτικές και οι κομματικές αναμετρήσεις για τη διαχείριση και τη νομή της εξουσίας, αλλά η πορεία και η προοπτική της χώρας την οποία μόνον οι προοδευτικές, μεταρρυθμιστικές και εκσυγχρονιστικές δυνάμεις μπορούν να διασφαλίσουν. Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να είναι ένας πολιτικός χώρος ζωντανός και ανοιχτός στις νέες ιδέες, στις νέες δυνάμεις, στα νέα πρόσωπα και στις νέες αναζητήσεις», καταλήγει με νόημα ο κ. Σημίτης.

Δραματικοί τόνοι

Πλέον συγκινησιακή, αλλά και με εμφανείς δραματικούς τόνους για το μέλλον του κυβερνώντος κόμματος είναι η αντίστοιχη πολυσέλιδη ανακοίνωση του κ. Κώστα Λαλιώτη. Ο ίδιος, αφού επικαλείται «τα ιστορικά επιτεύγματα του Ανδρέα Παπανδρέου», εκφράζει την άποψη ότι «ουδείς μέσα στο ΠΑΣΟΚ έχει δικαίωμα να τα αγνοήσει και να τα σπαταλήσει αλόγιστα, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση όλοι μας θα καταγραφούμε ως αφελείς, ανόητοι και κατώτεροι των περιστάσεων». Σε άλλη αποστροφή του μάλιστα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, αφού παραδέχεται ότι «το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή», εκφράζει την ανάγκη «το κόμμα να αναγεννηθεί εδώ και τώρα μέσα από μια ώριμη υπέρβαση του ίδιου του εαυτού του», και επισημαίνει με νόημα ότι «υπάρχει ένα όριο στον αυτοπροσδιορισμό των στελεχών, καθώς αυτός οδηγεί σε άγονες αντιπαραθέσεις».

Αξιοσημείωτο είναι, τέλος, ότι καμία αναφορά στις εσωκομματικές διεργασίες του κυβερνώντος κόμματος δεν έκανε ο γιος του ιδρυτού του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου. Στη σχετική του ανακοίνωση, προτίμησε να αναφερθεί στην χαρισματική προσωπικότητα και στη δεινότητα του λόγου του πατέρα του, καταλήγοντας με τη φράση: «Από τον Ανδρέα έχουμε ακόμη να μάθουμε πολλά»…

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος ζήτησε και θα γίνει δεκτός τη Δευτέρα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. K. Στεφανόπουλο. «Εκτιμώ ότι συντρέχουν όλες οι πολιτικές συνθήκες, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο διεθνές περιβάλλον, ώστε να πραγματοποιηθεί σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα «πρωτοφανές γεγονός» την εξέλιξη που είχε η συνεδρίαση του Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ.