ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα αναβολή λύσης του Ασφαλιστικού

Σε «συνεδριακή» νάρκη μπαίνει η υπόθεση της αναμόρφωσης του Ασφαλιστικού. Τόσο το κρίσιμο επικείμενο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος όσο, κυρίως, η δημόσια αναφορά του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στους ατυχείς κυβερνητικούς χειρισμούς για το θέμα δένουν, πρακτικά, τα χέρια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, περιορίζοντας το ρόλο της στην επίλυση των «τεχνικών» προβλημάτων πριν από… την έλευση του επόμενου υπουργού.

Ηδη συνδικαλιστικά στελέχη προσκείμενα στο κυβερνών κόμμα δηλώνουν ότι το «πείραμα των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών απέτυχε», φωτογραφίζοντας τους δύο τομείς όπου, κυριολεκτικά υπέφερε η κυβέρνηση, της κοινωνικής ασφάλισης (κ. Τάσος Γιαννίτσης) και της δικαιοσύνης (κ. Μιχάλης Σταθόπουλος). Βέβαια, τα ίδια στελέχη, στο διάστημα που μεσολάβησε από την άτακτη κυβερνητική υποχώρηση του Ασφαλιστικού, έχουν -κατ’ επανάληψιν- εκφράσει τις απόψεις τους υπέρ της αλλαγής της ηγεσίας στο υπουργείο της οδού Πειραιώς, «προσκρούοντας», όμως, στην πρωτοφανή εμμονή του πρωθυπουργού να διατηρήσει την ίδια «ομάδα».

Επί της ουσίας, η όποια συζήτηση περί Ασφαλιστικού μετατίθεται μετά την ολοκλήρωση των εσωκομματικών διεργασιών στο ΠΑΣΟΚ και με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι οι νέες ισορροπίες που θα προκύψουν θα ευνοούν την επανεξέταση του θέματος (σ.σ. από μία νέα πολιτική ηγεσία και, πλέον, στη λογική των μικρών και αναίμακτων προσαρμογών οι οποίες θα κληροδοτούν το πρόβλημα στην επόμενη κυβέρνηση).

Ενδεικτικό είναι ότι στελέχη του υπουργείου Εργασίας εξαρτούσαν την πραγματοποίηση των, σχεδιασμένων για την εβδομάδα που ξεκινά, συναντήσεων με τις εργοδοτικές οργανώσεις για το Ασφαλιστικό από την έκβαση της χθεσινής κυβερνητικής επιτροπής. Αλλοι, δε, έκαναν λόγο, στην περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί σύντομα ανασχηματισμός, για την ανάληψη πρωτοβουλιών για το θέμα με τη μορφή… ημερίδων και εκδηλώσεων στρογγυλής τράπεζας.

Στον αντίποδα, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών, το προεδρείο της οποίας συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή, εμφανίζεται να επιζητεί την ταχεία αντιμετώπιση του ζητήματος δίνοντας στην κυβέρνηση προθεσμία ενός έτους. Στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον κ. Καραμανλή ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Χρήστος Πολυζωγόπουλος σημείωσε: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε το θέμα να περιθωριοποιηθεί», υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι οι διεκδικήσεις των συνδικάτων είναι σαφείς και «δεν εξαρτώνται από τις πολιτικές και κοινωνικές διεργασίες που συντελούνται». Το προεδρείο της ΓΣΕΕ απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμμετάσχει στην «Εθνική Συνδιάσκεψη για την Κοινωνική Ασφάλιση» (τέλη Σεπτεμβρίου) όπου θα ζητηθεί η «συγκεκριμένη και σαφής» τοποθέτηση όλων των φορέων στο ζήτημα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του κόμματος σημείωσε ότι «η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει το διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για το πολύ μεγάλο θέμα του Ασφαλιστικού», προσθέτοντας με νόημα: «Εμείς ασχολούμαστε με τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών».

Τέλος, κατά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής εξετάστηκε η ετοιμότητα της κυβέρνησης και της κρατικής μηχανής για την αντιμετώπιση προβλημάτων που συνδέονται με την θερινή περίοδο, όπως οι πυρκαγιές και η εύρυθμη λειτουργία των ακτοπλοϊκών υπηρεσιών.