ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΗΜΕΡΑ

Κινδυνεύει ο οδικός άξων Αθηνών – Βελιγραδίου

Το πυρ έχει για μια ακόμη φορά τον λόγο στα Σκόπια. Η εκεχειρία κατέρρευσε χθες με την επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων με ελικόπτερα στην κωμόπολη Αρατσίνοβο (φωτογραφία), ενώ απειλείται με διακοπή η οδική επικοινωνία μεταξύ Αθηνών και Βελιγραδίου, καθώς ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει τις δυο πρωτεύουσες βρίσκεται πολύ κοντά στο πεδίο των μαχών. Η περιοχή φλέγεται, λίγες ώρες μετά την ύστατη μεσολαβητική προσπάθεια της Ε.Ε. για την επίτευξη πολιτικού συμβιβασμού.

Χάνουν εξάμηνο οι φοιτητές

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος απώλειας του εξαμήνου για τους φοιτητές των ιατρικών σχολών, μετά την απόφαση των πανεπιστημιακών ιατρών να συνεχίσουν επ’ αόριστον την αποχή από το εκπαιδευτικό (αλλά και ερευνητικό και κλινικό τους έργο). Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου δήλωσαν πρόθυμοι να στηρίξουν τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ αρκεί να ανασταλεί η ισχύς των επίμαχων διατάξεων που, όπως υποστηρίζουν, τους σπρώχνουν στην ιδιωτική περίθαλψη.

Μνήμη Ανδρέα Γ. Παπανδρέου: Υπό το βάρος της παρατεινόμενης ενδοκυβερνητικής κρίσης, το ΠΑΣΟΚ τιμά σήμερα τη συμπλήρωση πέντε ετών από τον θάνατο του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου. Ενδεικτικό είναι, ωστόσο, ότι ακόμη και στις σχετικές ανακοινώσεις δεν έλειψαν οι «συντροφικές αιχμές».

Μέση Ανατολή: Δύο Παλαιστινίους που φέρονται ως δράστες της δολοφονίας του Ελληνα μοναχού Γερμανού Τσιμπουκτσάκη προ δεκαημέρου στην Ιερουσαλήμ συνέλαβε η ισραηλινή αστυνομία.

Υδροβόρα: Η αντικατάσταση των καλλιεργειών με λιγότερο υδροβόρες είναι η μόνη λύση για τη διψασμένη Θεσσαλία. Τη ματαιότητα της διαμάχης Λάρισας – Καρδίτσας για το νερό της λίμνης Πλαστήρα φαίνεται πως αντελήφθησαν και οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι, καθώς η προσέλευση στο χθεσινό συλλαλητήριο ήταν μικρή.

Ορθοδοξία: Υστερα από πολύμηνες συνομιλίες, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Αρχιεπισκοπή Αμερικής βρήκαν τη «χρυσή τομή» για το (ανανεωμένο) καθεστώς που θα διέπει τις μεταξύ τους σχέσεις.

Τσιμέντο το Μαρούσι: «Πού θα σταματήσει η τσιμεντοποίηση του Αμαρουσίου;» ρωτούν εναγωνίως οι κάτοικοι, καταγγέλλοντας μυστικές και αθόρυβες διαδικασίες που οδηγούν στη δόμηση και εκμετάλλευση των τελευταίων ελεύθερων εκτάσεων της περιοχής τους.

Θεσσαλονίκη: Ακόμη μια δικαίωση για τη θεραπευτική κοινότητα «Ιθάκη» από τον Συνήγορο του Πολίτη, που κατηγορεί τον δήμο Θεσσαλονίκης για ενθάρρυνση των διακρίσεων και τον καλεί να μην εμποδίσει άλλο τη λειτουργία κέντρου απεξάρτησης στα Λαδάδικα.

Τζον Λι Χούκερ: Ησυχα, ενώ κοιμόταν, πέθανε στο Σαν Φρανσίσκο ο θρύλος των μπλουζ Τζον Λι Χούκερ. Ο άνθρωπος που απογείωνε με ρυθμούς όπως το «Boogie Chillen», το «Boom Boom», το «Dimples». Στα 83 χρόνια που έζησε δημιούργησε μουσική για σχεδόν επτά δεκαετίες και επηρέασε σημαντικούς μουσικούς, όπως οι Rolling Stones. Εδωσε την τελευταία του παράσταση το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Σάντα Ρόζα της Καλιφόρνια, έχοντας πάντοτε ένα μεγάλο χαμόγελο στα χείλη.

Μαντρεντέους: Τον ήχο των πορτογαλικών φάντος, στη σύγχρονή τους εκδοχή, έφεραν χθες οι Madredeus στην πρώτη ημέρα του ελληνικού womad. Λίγο πριν από την εμφάνισή τους μίλησαν στην «K» για τη σχέση τους με το κίνημα της world music.