ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην επίθεση τώρα ΚΚΕ, ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ

Προβληματισμένη αλλά και δικαιωμένη αισθάνεται η Αριστερά, μετά τις τελευταίες εξελιξεις στο ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ, ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ, που τα τελευταία χρόνια έχουν δει τις ψήφους τους να προστίθενται, αργά αλλά σταθερά, στην εκλογική δύναμη του ΠΑΣΟΚ είτε με αρχηγό τον Α. Παπανδρέου είτε με τον K. Σημίτη, έσπευσαν να τοποθετηθούν μετά την ανακοίνωση της επισπεύσεως του Συνεδρίου του κυβερνώντος. Ο κ. Κωνσταντόπουλος, μάλιστα, θα ζητήσει την ερχόμενη Δευτέρα από τον Προέδρο της Δημοκρατίας, από τον οποίο θα γίνει δεκτός, τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, καθώς κρίνει ότι υπάρχει ρευστότητα στο εσωτερικό αλλά και συνθήκες δύσκολες στο εξωτερικό πολιτικό πέριβάλλον.

Το ΚΚΕ

«Πολύ κακό για το τίποτα», χαρακτήρισε το ΚΚΕ τις εξελίξεις στο Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ. Η γενική γραμματέας του, μάλιστα, μίλησε σχεδόν απαξιωτικά για τα τεκταινόμενα στο κυβερνών κόμμα, λέγοντας ότι «δεν αλλάζει τίποτα αν είναι πάνω ο Σημίτης, ο Ακης ή η Βασούλα», ενώ στράφηκε και κατά της Ν.Δ., μιλώντας στο ίδιο μοτίβο και απλώς αντικαθιστώντας τα ονόματα με εκείνα του «Καραμανλή, της Ντόρας ή του Σουφλιά»…

Η κ. Αλέκα Παπαρήγα, χαρακτήρισε την «έξοδο» του πρωθυπουργού από την επεισοδιακή σύσκεψη ως «επιχείρηση λίφτινγκ», τονίζοντας, όμως, ότι «η ταξική νεοφιλελεύθερη πολιτική του ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει με συνέδρια»…

Σχετικά με το θέμα των προώρων εκλογών, η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι «είναι ένα χαρτί εκβιασμού, το οποίο κρατάει ο πρωθυπουργός».

Πηγές από το Περισσό, πάντως, ανέφεραν ότι το ΚΚΕ μόνο κέρδος μπορεί να έχει από τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, αφού «οι επιλογές του κ. Σημίτη έχουν πλέον τοποθετηθεί από το προοδευτικό εκλογικό σώμα στο χώρο της συντήρησης και οι όποιες οβιδιακές μεταμορφώσεις του πρωθυπουργού, του περιβάλλοντος και της κυβέρνησής του δεν μπορούν να μεταστρέψουν την Κοινή Γνώμη. Η κ. Παπαρήγα, πάντως, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το ΚΚΕ «θεωρεί εξελίξεις την ανάπτυξη των μεγάλων λαϊκών κινητοποιήσεων, γιατί μόνον τότε η κάλπη μπορεί να δείξει κάτι διαφορετικό».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος ζήτησε και θα γίνει δεκτός τη Δευτέρα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. K. Στεφανόπουλο. «Εκτιμώ ότι συντρέχουν όλες οι πολιτικές συνθήκες, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο διεθνές περιβάλλον, ώστε να πραγματοποιηθεί σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα «πρωτοφανές γεγονός» την εξέλιξη που είχε η συνεδρίαση του Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ.

«Ο κ. πρωθυπουργός, ένα χρόνο μετά τις εκλογές, παρά την αυτοδύναμη πλειοψηφία του, ομολόγησε ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει. Παραδέχθηκε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει τα χαρακτηριστικά μιας αξιόπιστης, αποτελεσματικής, φερέγγυας και δημιουργικής κυβέρνησης. Αυτό είναι μείζον πολιτικό γεγονός, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με εσωστρέφειες κομματικών εντάσεων και αναμετρήσεων», τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος, προσθέτοντας ότι κοντά στην κοινωνική δυσαρέσκεια που μεγαλώνει, προστίθεται και πολιτική ρευστότητα και αστάθεια. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ κ. Δημ. Τσοβόλας υπογράμμισε ότι «τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που δημιούργησε η νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική, προκάλεσαν, όπως ήταν φυσικό, και μεγάλα εσωκομματικά προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ, μετά τη λαϊκή κατακραυγή. Ομως, τα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα, δεν λύνονται με τακτικούς εσωκομματικούς ελιγμούς, αλλά μόνο με ριζικές αλλαγές στην κυβερνητική πολιτική»