ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επανήλθε με απειλές για Κύπρο ο Τζεμ

Το θαύμα διήρκεσε περί τις 24 ώρες: την επομένη της μετριοπαθούς εμφανίσεώς του στο Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας στο Λουξεμβούργο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ επανήλθε στις απειλές κατά της Κύπρου, μιλώντας χθες στη μικτή κοινοβουλευτική επιτροπή Ε.Ε. – Τουρκίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι απειλές

«Η μονομερής ένταξη της Κύπρου θα οδηγήσει αναπόφευκτα στη σύγκρουση και στη ριζοσπαστική αντίδραση της Τουρκίας», τόνισε ο Τζεμ, επαναφέροντας την απειλή, για να την εμπλουτίσει αμέσως με το παλαιό τουρκικό μέσο πίεσης προς την Ευρώπη, την απειλή ότι η ένταξη «θα έχει αρνητικές συνέπειες και για τις ευρωτουρκικές οικονομικές σχέσεις». Ο Τζεμ επανέλαβε και την άλλη, πολλάκις διατυπωθείσα, τουρκική κατηγορία κατά της Ενωσης, ότι «ενθαρρύνοντας την ελληνοκυπριακή πλευρά» με την προοπτική της ένταξης χωρίς επίλυση του προβλήματος, την εντείνει την… «αδιαλλαξία» της στις διακοινωτικές, τονίζοντας ότι για την Τουρκία, το Κυπριακό είναι το μείζον ζήτημα εξωτερικής πολιτικής. Ετσι, στις ερωτήσεις που δέχθηκε για την άρνηση Ντενκτάς να επιστρέψει στις συνομιλίες, ο Τζεμ απήντησε ότι περιττεύει η συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις στις οποίες «ουδέν συζητείται και ουδέν προκύπτει». Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της ιδίας της Τουρκίας, οι ευρωβουλευτές επεσήμαναν στον Τούρκο υπουργό την τεράστια απόσταση που χωρίζει ακόμα την Αγκυρα από την Ευρώπη σε θέματα όπως ο εκδημοκρατισμός και τα ανθρώπινα δικαιώματα, για να λάβει την παγία απάντηση Τζεμ ότι εν μέρει έχει δίκιο η Ευρώπη, όμως υπερβάλλει και, εν τέλει, δεν είναι η ίδια απαραίτητα τόσο καλύτερη από την Τουρκία σε πολλά από τα ζητήματα που εγείρονται. Για τον Τζεμ, η πολιτική καθυστέρηση της Τουρκίας οφείλεται αφ’ ενός στις στρεβλώσεις που δημιούργησε ο 15ετής πόλεμος κατά της «τρομοκρατίας», που δεν είναι φυσικά παρά η τουρκική «κωδική λέξη» για το ΡΚΚ, αλλά και στα επίσης πολιτικά προβλήματα που γέννησε ο 40ετής ρόλος της χώρας ως προμαχώνας της Δύσης έναντι του σοβιετικού κινδύνου.

Ολοι άδικο;

Από την πλευρά των ευρωβουλευτών, ο κ. Δ. Κατηφόρης του ΠΑΣΟΚ διερωτήθη, επανερχόμενος στην προ εβδομάδος αντίστοιχη δήλωση του εισηγητή του Σώματος για την Τουρκία, Ζακ Πόος, «πώς είναι δυνατόν να έχουν όλοι άδικο και η Τουρκία δίκιο»; Από την πλευρά του, δε, ο συμπρόεδρος της Επιτροπής, ο γνωστός πρώην επαναστάτης και νυν ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ πρότεινε να διοργανωθεί στο ίδιος το Ευρωκοινοβούλιο συνάντηση για το Κυπριακό, παρουσία των κ. Παπανδρέου, Τζεμ, Κληρίδη και Ντενκτάς. Η χθεσινή συνεδρίαση διεξήχθη σε σαφώς ηπιότερο κλίμα από εκείνο που είχε επικρατήσει κατά την προ εβδομάδος επίσκεψη στις Βρυξέλλες του Μεσούτ Γιλμάζ, γεγονός αναμενόμενο λόγω της σαφώς καλύτερης εικόνας του «μετριοπαθούς» Ισμαήλ Τζεμ στην Ευρώπη.