ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα δομή τομεαρχών στη Ν.Δ.

Με κύριο στόχο να υπογραμμίσει ότι η Νέα Δημοκρατία διαθέτει όχι μόνον πολιτικές θέσεις, αλλά και ικανά στελέχη για την ανάληψη κυβερνητικών ευθυνών, ο πρόεδρός της κ. K. Καραμανλης θα προχωρήσει μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες, σε αλλαγές στο σχήμα των τομεαρχών και στη θεσμοθέτηση του λεγόμενου «πρωινού καφέ». Σε ό,τι αφορά τους τομεάρχες, επικρατέστερα θεωρούνται δύο σενάρια. Το ένα θέλει τη διεύρυνση του σχήματος και το άλλο την αντικατάσταση των διορισμένων τομεαρχών από εκλεγμένους κατά πάσα πιθανότητα υπευθύνων τομέων, από τους βουλευτές που συμμετέχουν στις Διαρκείς Κοινοβουλευτικές Επιτροπές.

Η επιλογή του χρόνου από τον κ. Καραμανλή για να προβεί στις συγκεκριμένες κινήσεις δεν θεωρείται τυχαία, αφού εκδηλώνεται την στιγμή κατά την οποία ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αδύναμος να αναλάβει πρωτοβουλίες στο κυβερνών κόμμα για τη διέξοδο του ΠΑΣΟΚ και της κυβερνήσεως από το τέλμα και την κρίση.

Νομοθετική εργασία

Την ερχόμενη εβδομάδα συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας με κύριο θέμα συζήτησης τον κανονισμό λειτουργίας της αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις. Πρόκειται ουσιαστικά για την προσαρμογή του κανονισμού λειτουργίας της Κ.Ο. στον νέο κανονισμό των Διαρκών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών της Βουλής, οι οποίες πλέον ασχολούνται και με τη νομοθετική εργασία.

Το γεγονός αυτό διευκολύνει τον κ. Καραμανλή να προχωρήσει σε διάφορους συνδυασμούς, όσον αφορά τα διοικητικά κομματικά όργανα της Νέας Δημοκρατίας, όπως είναι το σχήμα των τομεαρχών.

Κοινοβουλευτικές

Επιτροπές

Υπενθυμίζεται ότι οι Διαρκείς Κοινοβουλευτικές Επιτροπές της Βουλής είναι έξι: Οικονομικών, Εξωτερικών – Εθνικής Αμυνας, Παραγωγής και Εμπορίου, Κοινωνικών Υποθέσεων, Μορφωτικών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Ταυτόχρονα, το σημερινό σχήμα των τομεαρχών αποτελείται από 13 τομείς με τους αντίστοιχους υπευθύνους: Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης (Βύρων Πολύδωρας), Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών (Ντόρα Μπακογιάννη), Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (Γιώργος Αλογοσκούφης), Ανάπτυξης (Γ. Βουλγαράκης), ΠΕΧΩΔΕ (Σάββας Τσιτουρίδης), Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (Γιώργος Καλός), Αγροτικής Ανάπτυξης (Θανάσης Νάκος), Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Μαριέττα Γιαννάκου), Υγείας και Πρόνοιας (Νικήτας Κακλαμάνης), Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης (Θόδωρος Αναγνωστόπουλος), Πολιτισμού και Ολυμπιακών Αγώνων (Μανώλης Κεφαλογιάννης), Ναυτιλίας και Τουρισμού (Γιάννης Παπαθανασίου) και Μεταφορών και Επικοινωνιών (Αναστάσης Παπαληγούρας).

Μία από τις προτάσεις που θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προβλέπει την κατάργηση του σημερινού σχήματος των διορισμένων από τον πρόεδρο τομεαρχών και την εκλογή βουλευτών που θα είναι αρμόδιοι ανά τομέα κοινοβουλευτικού έργου. Σε μια τέτοια περίπτωση θεωρείται σίγουρο, (άλλωστε ορισμένοι το έχουν ήδη διαμηνύσει στον κ. K. Καραμανλή), ότι αρκετοί από τους σημερινούς τομεάρχες δεν θα θέσουν υποψηφιότητα.

Το σχετικό σχέδιο προβλέπει την εκλογή των υπευθύνων για κάθε τομέα από τους βουλευτές που συμμετέχουν στην κάθε μία από τις έξι Διαρκείς Κοινοβουλευτικές Επιτροπές. Σε μία τέτοια περίπτωση, κι αν εγκριθεί ο νέος κανονισμός της Κ.Ο., τότε απαιτείται να συνεδριάσει εκ νέου η Κοινοβουλευτική Ομάδα για να εκλέξει τους επικεφαλής των τομέων που θα λειτουργούν ως «σκιώδεις υπουργοί».

Εσωκομματικές γκρίνιες

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, επιθυμώντας να θέσει τέρμα στις εσωκομματικές γκρίνιες, όσον αφορά τις όποιες επιλογές του. Με τον τρόπο αυτόν θεσμοθετεί δημοκρατικούς κανόνες εκλογής και όσον αφορά τους στενούς του, άμεσους συνεργάτες, που θα είναι οι νέοι τομεάρχες του κόμματος και τους οποίους θα εκλέξουν οι ίδιοι οι βουλευτές.

Ταυτόχρονα, του δίδεται η δυνατότητα, εάν το επιθυμεί, -ακόμη δεν έχει καταλήξει σε αποφάσεις- να επιλέξει και τους έξι επικεφαλής των Διαρκών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών. Ηδη ο κ. K. Καραμανλής έχει ξεκινήσει από χθες έναν κύκλο επαφών με τομεάρχες του κόμματος, ο οποίος θα συνεχισθεί και σήμερα. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ζητεί από τους αρμόδιους τομεάρχες να του υποβάλουν τις σχετικές προτάσεις τους.