ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εγκαλεί τον Ντενκτάς για το αδιέξοδο η Ε.Ε.

Εκκληση στον Ραούφ Ντεκτάς να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού απηύθυνε χθες από τις Βρυξέλλες ο αρμόδιος επίτροπος για τη Διεύρυνση της Ενωσης κ. Γκίντερ Φερχόγκεν. Ο Γερμανός κομισάριος, μάλιστα, για μία ακόμη φορά επέρριψε στην τουρκοκυπριακή πλευρά την αποκλειστική ευθύνη του αδιεξόδου στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, αλλά δήλωσε αισιόδοξος ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί πριν από τα τέλη του 2002. «Μετά τις επαφές που είχα με τους κ. Παπανδρέου και Τζεμ, είμαι αισιόδοξος ότι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος είναι εφικτή εντός των χρονικών ορίων που έχουμε θέσει για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων τον Δεκέμβριο του 2002», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φερχόγκεν.

Παρά τις «φιλελληνικές» αυτές απόψεις, ωστόσο, έκπληξη αλλά και αμηχανία προκάλεσαν στην Αθήνα οι νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, ο οποίος, μιλώντας στο Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας – Ε.Ε., θεώρησε σκόπιμο να «υπενθυμίσει» ότι «η αντίδραση της Αγκυρας θα είναι ριζοσπαστική» σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην Κοινότητα, χωρίς την προηγούμενη επίλυση του πολιτικού της προβλήματος.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Π. Μπεγλίτης απέφυγε χθες να σχολιάσει την συγκεκριμένη δήλωση. Οπως εκτιμούσαν, ωστόσο, διπλωματικοί κύκλοι,, η νέα προκλητική δήλωση του κ. Τζεμ ενδέχεται να εξυπηρετεί εσωτερικές ισορροπίες στην Τουρκία, δεδομένης της έντονης κριτικής που του ασκήθηκε από μερίδα του Τύπου για τις πρόσφατες συναντήσεις που είχε με τον κ. Παπανδρέου. Οι ίδιοι κύκλοι επεκαλούντο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τζουμχουριέτ», η οποία, με αφορμή το περιβόητο ζεϊμπέκικο του κ. Παπανδρέου, επετέθη ευθέως στην πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης που υποστηρίζει ο κ. Τζεμ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η Αθήνα έχει τακτοποιήσει τις δουλειές της, αναθέτοντας το Αιγαίο και την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση και γι’ αυτό χορεύει ο Γιώργος…».

Μελλοντικά σενάρια

Τη νέα «απειλή» του κ. Τζεμ, που υπαινίχθηκε υπεραντίδραση της Τουρκίας αν η Κύπρος ενταχθεί ως έχει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κλήθηκε χθες να σχολιάσει και ο αρμόδιος Επίτροπος Γκ. Φερχόγκεν. Ο ίδιος, ωστόσο, αρκέστηκε να αναφέρει ότι «δεν είναι έξυπνο ούτε σωστό να κάνουμε υποθέσεις για μελλοντικά σενάρια τα οποία δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες που καταβάλουν τα Ηνωμένα Εθνη και η Ευρωπαϊκή Ενωση για την εξεύρεση λύσεως στο Κυπριακό. Στόχος μας είναι», προσέθεσε ο κ. Φερχόγκεν, «ή ένταξη του συνόλου του νησιού στην Ευρωπαϊκή Ενωση η οποία αποτελεί το καλύτερο εργαλείο, προκειμένου να επιτευχθεί σε διαρκή βάση η εξάλειψη της έντασης και η ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι σε άλλες πιεστικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο μη επίλυσης του Κυπριακού, όταν έλθει η ώρα της Διεύρυνσης, ο Γερμανός επίτροπος θεώρησε σκόπιμο να επαναλάβει την διπλωματικώς ασαφή φράση του Ελσίνκι που θέλει ειδικότερα για την Κύπρο να εξετασθούν κατά την ένταξή της «όλα τα σχετικά στοιχεία».

Και με το δεδομένο αυτό, αν κάτι μάλλον θα έπρεπε να προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία στην ελληνοκυπριακή πλευρά από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Φερχόγκεν, είναι ότι, ερωτηθείς για την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου, απέφυγε να δεσμευθεί με κατηγορηματικό τρόπο, αρκούμενος να δηλώσει ότι εξελίσσονται ικανοποιητικά και ότι το ενδεχόμενο ολοκλήρωσής τους τον Δεκέμβριο του 2002 είναι σε γενικές γραμμές ρεαλιστικό…