ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την Τετάρτη «κληρώνει» για τομεάρχες

Επαφές με στελέχη και βουλευτές της Ν.Δ. είχε χθες ο πρόεδρος του κόμματος κ. K. Καραμανλής, εν όψει της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την προσεχή Τετάρτη κατά την οποία θα τεθούν επί τάπητος οι οργανωτικές αλλαγές στη Νέα Δημοκρατία. Κατά τις συζητήσεις που είχε χθες ο κ. K. Καραμανλής δεν άνοιξε τα χαρτιά του σχετικά με το τι προτίθεται να πράξει, επιφυλασσόμενος να κάνει τις ανακοινώσεις του την Τετάρτη σε ό,τι αφορά την «αναδόμηση»του σχήματος των τομεαρχών αλλά και τη συγκρότηση άτυπου επικοινωνιακού οργάνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικρατέστερη εκδοχή προκρίνει τον συνδυασμό των εισηγήσεων που έχουν υποβληθεί ώστε να προκύψει ένα είδος «σκιώδους» κυβέρνησης και ένα όργανο υπεράνω αυτής, που θα έχει συντονιστικό ρόλο.

Σύμφωνα με αυτόν τον σχεδιασμό, οι βουλευτές, που είναι μέλη στην κάθε μία διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή θα εκλέξουν έναν τομεάρχη και πιθανώς έναν αναπληρωτή του για κάθε υπουργείο. Ακολούθως, θα οριστούν από τον κ. Καραμανλή έξι «υπερ-τομεάρχες», αντιστοίχως για κάθε διαρκή επιτροπή, που θα παίζουν το ρόλο του συντονιστή. Επικρατέστεροι, σε μία τέτοια περίπτωση, θεωρούνται οι Ντόρα Μπακογιάννη, Μαριέττα Γιαννάκου, Γ. Αλογοσκούφης, Γ. Βουλγαράκης, Β. Πολύδωρας και Ν. Κακλαμάνης ή Γ. Παπαθανασίου.

Εναλλακτικό σενάριο

Το εναλλακτικό σενάριο υποστηρίζει την εκλογή όλων των νέων τομεαρχών. Τη λύση αυτή προτείνει και ο νέος κανονισμός λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που θα συζητηθεί την Τετάρτη μοιράστηκε χθες στους βουλευτές. Συγκεκριμένα, η πρόταση της επιτροπής που τον συνέταξε με επικεφαλής την κ. Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη προβλέπει την εκλογή έξι «αναπληρωτών γενικών γραμματέων» (υπερ-τομεάρχες) 25 τομεαρχών (σκιώδεις υπουργοί) αλλά περιέχει και τις εναλλακτικές προτάσεις που έχουν διατυπωθεί για τον ορισμό των πρώτων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με τη διαδικασία της εκλογής διαφωνούν πολλά στελέχη, ανάμεσά τους και η συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών «τομεαρχών», που έχει διαμηνύσει στη Ρηγίλλης ότι δεν προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα. Οι διαφωνούντες υποστηρίζουν επίσης ότι η εκλογή ακυρώνει το δικαίωμα του προέδρου να ορίζει τους συνεργάτες του, καθώς και ότι υποχρεώνει τους βουλευτές να υιοθετήσουν λογικές ψηφοθηρίας. Υπάρχουν ακόμη ορισμένα στελέχη, που διαφωνούν γενικότερα με τον τρόπο που προωθούνται οι αλλαγές, υποστηρίζοντας ότι προκαλούν εσωστρέφεια σε μία περίοδο, που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα.

Δημοκρατικές διαδικασίες

Η Ρηγίλλης αντιτείνει ότι ο νέος κανονισμός υιοθετεί δημοκρατικές διαδικασίες, ανοίγει το παιχνίδι, προσφέρει ευκαιρίες σε όλους και δίνει το δικαίωμα στον πρόεδρο να αξιολογεί. Επισημαίνει ακόμη ότι ανάλογες διαδικασίες υπάρχουν σε μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα (Συντηρητικοί της Βρετανίας, Χριστιανοδημοκράτες της Γερμανίας).

Το σχέδιο του νέου Κανονισμού, ο οποίος λαμβάνει υπόψη του τις αλλαγές που επιφέρει στη λειτουργία του Κοινοβουλίου το νέο Σύνταγμα, προβλέπει επίσης την εκλογή του Πειθαρχικού Συμβουλίου και προσφέρει για πρώτη φορά στον πρόεδρο τη δυνατότητα να μετριάσει τις ποινές που επιβάλλει. Συστήνεται επίσης Συμβούλιο Δεοντολογίας, το οποίο θα αποτελείται από τους 7 αρχαιότερους βουλευτές.

Σε αντίθεση με τις αλλαγές στους «τομεάρχες», η συγκρότηση νέου επικοινωνιακού οργάνου φαίνεται ότι μετατίθεται χρονικά, καθώς έχουν υποβληθεί ενστάσεις για τον άτυπο χαρακτήρα του. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στο νέο επιτελείο θα κληθεί να συμμετάσχει και ο κ. Ανδρ. Ανδριανόπουλος.