ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν.Δ.: Πρόσκληση για επενδύσεις

g_pol_b01

Την παρέμβαση του εμίρη του Κατάρ για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Σεΐχ Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι εξέφρασε τον ευρύτερο προβληματισμό του για την τουρκική επιθετικότητα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Κατά τη συνάντηση, στην οποία συζητήθηκε το ενδιαφέρον του Κατάρ για επενδύσεις στην Ελλάδα σε μια σειρά από τομείς, ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρουσίασε το δικό του σχέδιο, προκειμένου η Ελλάδα να καταστεί ελκυστικός προορισμός για διεθνείς επενδυτές.

Σταθερό φορολογικό περιβάλλον, ρυθμιστικό πλαίσιο μείωσης της γραφειοκρατίας που δεν θα λειτουργεί αποτρεπτικά για όσους «τολμούν» να επενδύσουν στη χώρα, εν γένει φιλικό επενδυτικό περιβάλλον και κυρίως η επισήμανση ότι, εξερχόμενη από την οικονομική κρίση, η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες σε διεθνή κεφάλαια σε μια σειρά από κλάδους ήταν η πεμπτουσία του σχεδίου που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης ενώπιον του εμίρη του Κατάρ, σε μια συνάντηση από την οποία προκύπτει, σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς, το ισχυρό ενδιαφέρον του Κατάρ να επενδύσει στην Ελλάδα. Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε στις παραπάνω προϋποθέσεις για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, υπογραμμίζοντας ότι η επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. «μπορεί να τις διασφαλίσει».

«Το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι δεδομένο. Ομως, υπάρχει πάντα μεγάλη απόσταση μεταξύ της εκδήλωσης ενδιαφέροντος και της πραγματοποίησης σημαντικών επενδύσεων, που η χώρα μας τόσο πολύ χρειάζεται, προκειμένου να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης και να βγει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος συναντήθηκε και με στελέχη της επενδυτικής αρχής του Κατάρ. Απ’ αυτήν προκύπτει το έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα σε τομείς που εκτείνονται από την ανάπλαση του Φαλήρου μέχρι τα τουριστικά ακίνητα, την ενέργεια και τον αγροτικό τομέα. Αρμόδιες πηγές σημείωναν ότι το κλίμα μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Αλ Θάνι ήταν πολύ θετικό, γεγονός που επέτρεψε στον πρόεδρο της Ν.Δ. –λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις καλές σχέσεις του εμίρη του Κατάρ με τον Ταγίπ Ερντογάν– να ζητήσει τη συνδρομή και μεσολάβησή του για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. «Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον εμίρη τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής περιοχής της Μεσογείου, να εκφράσω τον έντονο προβληματισμό μου για την τουρκική επιθετικότητα και να ζητήσω και τη δική του μεσολάβηση, τη δική του παρέμβαση, προκειμένου να λυθεί το συντομότερο δυνατόν το ζήτημα της σύλληψης των δύο Ελλήνων αξιωματικών από τους Τούρκους», σημείωσε σχετικά ο πρόεδρος της Ν.Δ.

«Nυν υπέρ πάντων η καρέκλα» είναι, την ίδια ώρα, η γραμμή της Πειραιώς για τις σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων: «Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος είναι όμηροι ο ένας του άλλου. Μαζί κυβερνούν, μαζί ευθύνονται για όλα και μαζί θα φύγουν» ήταν η σχετική τοποθέτηση της Μαρίας Σπυράκη μετά την ολοκλήρωση του χθεσινού ραντεβού των κ. Τσίπρα και Καμμένου. Σχετικές αναφορές αναμένεται να κάνει ο κ. Μητσοτάκης σήμερα και κατά τη συνεδρίαση των «γαλάζιων» τομεαρχών.

Αδ. Γεωργιάδης: Σκευωρία Πολάκη

Σκευωρία εις βάρος του κατήγγειλε χθες ο Αδωνις Γεωργιάδης σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου για την υπόθεση των προσλήψεων στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. κατήγγειλε ότι ο κ. Πολάκης οργάνωσε, μέσω εταιρείας φύλαξης και αντί 8 εκατ. ευρώ, την αλλοίωση των εγγράφων του πρωτοκόλλου του ΚΕΕΛΠΝΟ, με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν στοιχεία και προκειμένου να τον ενοχοποιήσει ότι –επί των ημερών του στο υπουργείο Υγείας– προχώρησε σε 23 «δήθεν παράνομες προσλήψεις ατόμων», όπως είπε. «Περίπτωση στη μεταπολιτευτική μας ιστορία που οργανωμένα μια κυβέρνηση προσπάθησε να αλλοιώσει τα δημόσια έγγραφα με στόχο την ενοχοποίηση των πολιτικών της αντιπάλων δεν έχει ξαναϋπάρξει», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι «είναι ντροπή μια κυβέρνηση να μεταχειρίζεται μέσα που μεταχειρίζονται οργανωμένες συμμορίες για να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους». Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος επεσήμανε ότι τα στοιχεία έχουν προσκομιστεί στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., κάλεσε μάλιστα την εισαγγελέα Διαφθοράς και την επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης να πράξουν το καθήκον τους, όπως είπε. Σχετικά με τη Novartis, τόνισε ότι περιμένει από την Προανακριτική να κάνει το καθήκον της και από την κυβέρνηση «να μην τα κουκουλώσει».