ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν/σ κατά παρενόχλησης γυναικών στη Γαλλία

15s1paris1

ΠΑΡΙΣΙ. Νομοσχέδιο με στόχο την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και του σεξισμού παρουσίασε χθες η γαλλική κυβέρνηση στην Εθνοσυνέλευση, σε μια προσπάθεια να «εξαλειφθούν οι ζώνες ανομίας» στους δημόσιους χώρους, στις μεταφορές και στο Διαδίκτυο.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη χρονική επιμήκυνση της παραγραφής αδικημάτων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων στα 30 χρόνια, από 20 που είναι σήμερα. Σύμφωνα με την πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, όσοι συλληφθούν να παρενοχλούν λεκτικά γυναίκες στον δρόμο, θα υπόκεινται σε χρηματικό πρόστιμο μεταξύ 90 και 750 ευρώ. Απαντώντας σε επικρίσεις για τις δυσκολίες εφαρμογής του νομοθετήματος, η υφυπουργός Ισότητας Μαρλέν Σιαπά υποστήριξε ότι ο νόμος έχει παιδαγωγική αξία, ενώ σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η υποτροπή των παραβατών, όσοι συλλαμβάνονται επ’ αυτοφώρω θα πρέπει να παρακολουθούν μαθήματα ευαισθητοποίησης.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, επίσης, μέτρα για την αντιμετώπιση της σεξιστικής παρενόχλησης μέσω Διαδικτύου. Η κ. Σιαπά διευκρίνισε ότι οι ποινές θα είναι αυστηρότερες για περιστατικά ομαδικής διαδικτυακής παρενόχλησης.

Σε πρόσφατη σφυγμομέτρηση, ποσοστό 93% των Γάλλων δηλώνουν ότι συμφωνούν με τη λήψη τέτοιων μέτρων που θα αντιμετωπίσουν τον σεξισμό σε δημόσιους χώρους και στο Διαδίκτυο.