ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα κυβέρνησης – ΝΔ στη Βουλή για τα εργασιακά

555--2

Ανέβηκαν οι τόνοι ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας Θανάση Ηλιόπουλο και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Γιάννη Βρούτση στη Βουλή, με αφορμή τα εργασιακά.

«Το πρόγραμμα της ΝΔ στα εργασιακά είναι μνημόνιο, μνημόνιο και πάλι μνημόνιο», σχολίασε ο Θανάσης Ηλιόπουλος.

«Η ΝΔ μας είπε ότι επί των ημερών της μειώθηκε η ανεργία επειδή έγιναν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όμως στις οποίες αναφέρεται η ΝΔ, ήταν η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% και κατά 32% στους νέους, και το να γίνουν πιο εύκολα οι απολύσεις», είπε ο Θανάσης Ηλιόπουλος και προσέθεσε:

«Οταν η ΝΔ ισχυρίζεται ότι έκανε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και έτσι έπεσε η ανεργία, στην πραγματικότητα λέει ποιο είναι το πρόγραμμά της την επόμενη ημέρα στα εργασιακά. Και το πρόγραμμα της ΝΔ την επόμενη ημέρα στα εργασιακά είναι πως αν δεν υπήρχε μνημόνιο, θα έπρεπε να το εφεύρουμε».

Ο αναπληρωτής υπουργός σχολιάζοντας κριτική του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Γιάννη Βρούτση ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησαν οι ομαδικές απολύσεις, είπε ότι οι πραγματικές ομαδικές απολύσεις που ευτυχώς δεν προχώρησαν ήταν οι 15.000 που θα έκανε ο κ. Μητσοτάκης στους δημοσίους υπαλλήλους. Πολύ κοντά δε σε ομαδικές απολύσεις ήταν όλα όσα έγιναν με τους καθηγητές στα Τεχνικά Λύκεια, με τις καθαρίστριες, όλα όσα έγιναν σε μια σειρά κλάδους, όπως ο κλάδος των γιατρών για τους οποίους η ΝΔ πιστεύει ότι περισσεύουν.

«Η ΝΔ χαρακτηρίζει προσαρμογές τις 11 μειώσεις στις συντάξεις. Προσαρμογές ήταν οι μειώσεις, για τον κ. Βρούτση, που έκαναν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα. Και ήρθαν εδώ σήμερα να κάνουν ένα επικοινωνιακό σόου με τις συντάξεις αλλά όταν το ΔΝΤ πρόβαλε βέτο στην δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, και η κυβέρνηση έλεγε πως δεν ήταν απαραίτητα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά αυτά τα μέτρα, η αξιωματική αντιπολίτευση έλεγε πως τα νούμερα δεν βγαίνουν και χρειάζονται μέτρα», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας.

Για την αδήλωτη εργασία, ο κ. Ηλιόπουλος παρατήρησε ότι επί ΝΔ κατάργησε 209 θέσεις στην επιθεώρηση εργασίας που θα μπορούσε να αξιοποιηθούν στη μάχη για την αδήλωτη εργασία.

«Ψηφίστε την τροπολογία της ΝΔ, αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων με εντιμότητα», ανέφερε νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης για την πρωτοβουλία της ΝΔ να καταθέσει την τροπολογία για να μην προχωρήσουν μειώσεις στις συντάξεις από 1.1.2019.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ διαστρεβλώνει την αλήθεια, λέει ψέματα και παραποιεί τα στοιχεία» τόνισε ο κ. Βρούτσης και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «διότι είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα φέρει τις ομαδικές απολύσεις αν και είναι η σημερινή κυβέρνηση είναι που υπέγραψε τις ανεξέλεγκτες ομαδικές απολύσεις».

Ο κ. Βρούτσης κάλεσε την κυβέρνηση να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό, ότι δηλαδή επί ΝΔ η αδήλωτη εργασία μειώθηκε 26,65% ενώ με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η μείωση ήταν στο 1,87%. Αλλά και για το ζήτημα των μισθών, ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι με στοιχεία του ΕΦΚΑ ο μέσος μισθός προ φόρων για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης είναι 333,9 ευρώ. Αναφέρθηκε επίσης και στο αφορολόγητο και τις απώλειες για εργαζόμενους και συνταξιούχους.

«Για εμάς η ουσία είναι η τροπολογία που καταθέσαμε» ανέφερε ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Κώστας Τσιάρας μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια. «Η κυβέρνηση επιχειρεί να στήσει ένα πολύ ωραίο αφήγημα. Λέει ‘τελειώνουμε με τα μνημόνια, βγαίνουμε από την εποπτεία, την επιτροπεία, μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Τώρα μπορούμε να ισχυριστούμε στους πολίτες ότι μπορούμε να αναβάλλουμε τη μείωση των συντάξεων, μια και η οικονομία πάει καλά'. Και αφού τα καταφέρατε τόσο καλά, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ιδού η Ρόδος. Έχετε μια χρυσή ευκαιρία να αποδείξετε ότι τα πήγατε τόσο καλά που το μέτρο που ψηφίσατε μόνο εσείς, να μην το εφαρμόσετε», πρόσθεσε ο κ. Τσιάρας προκαλώντας την κυβερνητική πλειοψηφία να ψηφίσει την τροπολογία της ΝΔ για τη μη μείωση των συντάξεων.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ