ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέος γύρος έντασης με Μόσχα

19s1rosikipresveia

Διαστάσεις ανοικτής, σκληρής σύγκρουσης λαμβάνει η κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις, σε μια κομβική συγκυρία, καθώς σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση, από τη Μόσχα, των μέτρων που θα λάβει προς απάντηση στην απόφαση της Αθήνας να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες και να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα μας σε άλλους δύο. Χθες, και ενώ τις τελευταίες ημέρες η Αθήνα είχε επιλέξει να χαμηλώσει τους τόνους χαρακτηρίζοντας το συμβάν «λήξαν», αναζωπυρώθηκε η ένταση, με τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών να υιοθετούν ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις και το ελληνικό ΥΠΕΞ να «δείχνει» πλέον ευθέως τη ρωσική ηγεσία ως έχουσα πρωτογενή γνώση για τα όσα συνέβησαν επί ελληνικού εδάφους από τη δράση των Ρώσων διπλωματών και προκάλεσαν την ελληνική αντίδραση, και να κατηγορεί τη Μόσχα για «ασέβεια». Την ίδια στιγμή, σε αναδίπλωση προχώρησε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ σε σχέση με τις καταγγελίες του ότι Ελληνες επιχειρηματίες, φιλικά προσκείμενοι προς τη Ρωσία, επιχείρησαν με χρηματισμό να επηρεάσουν τις εξελίξεις σε σχέση με το δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο κ. Ζάεφ είπε χθες ότι πρόκειται για ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από προφορικές συνομιλίες διαφόρων ατόμων με τις αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ.

Η χθεσινή αναζωπύρωση της έντασης άρχισε με δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρίας Ζαχάροβα, η οποία χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα για το θέμα. Ενόψει των σημερινών ανακοινώσεων της Μόσχας, η κ. Ζαχάροβα ανέφερε ότι «δυστυχώς, φυσικά, μιλάμε για πολιτική. Τέτοια πράγματα δεν μένουν χωρίς συνέπειες. Δεν εξαφανίζονται δίχως να αφήσουν ένα ίχνος. Βέβαια, δυστυχώς, όλα αυτά ρίχνουν σκιά στις διμερείς σχέσεις, χωρίς να εισάγουν κανένα εποικοδομητικό στοιχείο». Πρόσθεσε, επίσης, πως «πιστεύουμε ότι οι Ελληνες θα έπρεπε να έχουν επικοινωνήσει με τους Ρώσους συνεργάτες τους και όχι να παρασυρθούν από τη βρώμικη πρόκληση, στην οποία, δυστυχώς, η Αθήνα σύρθηκε», αφήνοντας για άλλη μία φορά αιχμές ότι η ελληνική πλευρά δεν παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία προκειμένου να αιτιολογήσει τις αποφάσεις και ότι, όπως έχει ξαναπεί το ρωσικό ΥΠΕΞ, πίσω από τις ενέργειες της Αθήνας βρίσκεται ξένος δάκτυλος. Αλλωστε, προς τούτο η κ. Ζαχάροβα ήταν σαφής όταν σε άλλη αποστροφή των δηλώσεών της ανέφερε ότι «οι λαοί μας δεν πρέπει να γίνονται όμηροι σε βρώμικα παιχνίδια, στα οποία λαμβάνουν μέρος πολλά κράτη». Πέραν τούτων, διέψευσε τις πληροφορίες ότι ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Νίκο Κοτζιά στην οποία τον απείλησε σε σχέση με τη συμφωνία των Πρεσπών. Η κ. Ζαχάροβα έκανε λόγο για «ανοησίες» και πρόσθεσε ότι «είναι περίεργο που η ελληνική πλευρά δεν σχολίασε τις πληροφορίες αυτές που μετέδωσαν τα ελληνικά ΜΜΕ».

Η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν άμεση και σε ανακοίνωσή του έσπευσε να χαρακτηρίσει τις δηλώσεις της κ. Ζαχάροβα «χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική». Η Αθήνα απέρριψε τις αιτιάσεις της ρωσικής πλευράς ότι δεν παρουσίασε στοιχεία για τη δράση των διπλωματών επί των οποίων αποφασίσθηκαν κυρώσεις. «Τα στοιχεία, δε, βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές. Εξάλλου, και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους», ήταν η αιχμή του ΥΠΕΞ. Και, ακολούθως, γίνεται ακόμα πιο σαφές ότι η Αθήνα σκληραίνει τη στάση της: «Η Ελλάδα επιδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική. Με τη σημερινή της όμως δήλωση, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες».

Τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι «η ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει», χαρακτηρίζει ανυπόστατους τους ισχυρισμούς για πιέσεις τρίτων στην απόφαση για τις κυρώσεις εις βάρος των Ρώσων διπλωματών.