ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τελευταία πράξη στο ψυχροπολεμικό θρίλερ για τον «Mr Bitcoin»

109s9btcn

Η ώρα της κρίσης έφτασε για τον «Mr Bitcoin». Σήμερα ο Αρειος Πάγος πρόκειται να ανακοινώσει την απόφασή του για την εκτέλεση ή μη του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εξέδωσαν οι γαλλικές αρχές εις βάρος του Αλεξάντερ Βίνικ, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Η ιστορία του, που ξετυλίγεται εδώ και δεκαεπτά μήνες στις ελληνικές δικαστικές αίθουσες, έχει όλα τα στοιχεία ενός ψυχροπολεμικού θρίλερ: κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος μέσω κρυπτονομισμάτων και επιθέσεις κατά ρωσικών τραπεζών, ανεπιβεβαίωτες φήμες για σχέδιο δηλητηρίασής του στις φυλακές, πολυήμερη απεργία πείνας και διπλωματικές πιέσεις.

Τον Δεκέμβριο του 2017 ο Αρειος Πάγος έκανε δεκτό το αίτημα έκδοσης του 39χρονου Ρώσου πολίτη στις ΗΠΑ. Τον περασμένο Σεπτέμβριο το ανώτατο δικαστήριο δέχθηκε και το αντίστοιχο ρωσικό αίτημα. Για τους Αμερικανούς, ο Βίνικ φέρεται να ήταν διαχειριστής της πλατφόρμας ψηφιακών νομισμάτων BTC-e, μέσω της οποίας κατηγορείται ότι νομιμοποιούσε κέρδη εγκληματικών οργανώσεων. Ο ίδιος επανειλημμένα έχει δηλώσει αθώος. Για τους συμπατριώτες του, ο εκζητούμενος φέρεται να συμμετείχε σε επιθέσεις κατά ρωσικών τραπεζών που είχαν μολυνθεί με τον ιό Buhtrap.

Τον περασμένο Ιούλιο, η εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Elliptic, σε έρευνα του ιδρυτή της Τομ Ρόμπινσον, συνέδεσε την BTC-e και κατ’ επέκταση τον Βίνικ με την ομάδα των Ρώσων χάκερ Fancy Bear, η οποία κατά τις ΗΠΑ επιχείρησε να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές. Στο παρελθόν συνήγοροι του Βίνικ σε Ελλάδα και Ρωσία είχαν αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξή του με Ρώσους χάκερ.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι επί μήνες, μετά τη σύλληψη του Βίνικ στη Χαλκιδική όπου παραθέριζε, το ζήτημα της έκδοσής του ήταν από τα πρώτα στην ατζέντα Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων σε συναντήσεις τους με εκπροσώπους του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Μάλιστα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του χαρακτήριζε «άδικη» ετυμηγορία «που παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία» την απόφαση έκδοσης του Βίνικ στις ΗΠΑ.

Στον χορό της διεκδίκησης του «Mr Bitcoin» μπήκε και η Γαλλία τον Ιούνιο, με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Οι γαλλικές αρχές κινητοποιήθηκαν μετά τη διασπορά του ransomware Locky στο έδαφός τους, έναν από τους πιο διαβόητους ιούς σε υποθέσεις ψηφιακής ομηρίας. Η συνήγορος του Βίνικ, δικηγόρος Ζωή Κωνσταντοπούλου, υποστηρίζει ότι η διαδικασία εξέτασης του γαλλικού αιτήματος στον Αρειο Πάγο παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα του εντολέα της. Στις ενστάσεις ακυρότητας που έχει υποβάλει, ο 39χρονος Ρώσος υποστηρίζει ότι δεν ακούστηκε στο ακροατήριο ούτε διερμηνεύτηκε στον ίδιο η πρόταση του εισαγγελέα και ότι δεν του επετράπη να προβάλει τις αντιρρήσεις του. Τονίζει ότι στα γαλλικά έγγραφα δεν παρουσιάζεται ως κατηγορούμενος ή ύποπτος και ότι σε σχετικό αίτημα συνηγόρου του στη Γαλλία δόθηκε η απάντηση ότι «δεν έχει την ιδιότητα του διαδίκου». Ακόμη, είχε ζητήσει την εξαίρεση μελών της σύνθεσης που συμμετείχαν πριν από μήνες και στην απόφαση επί του αμερικανικού αιτήματος έκδοσης. Στις 26 Νοεμβρίου ξεκίνησε απεργία πείνας στις φυλακές Διαβατών.

Ο Λάμπρος Μαργαρίτης, καθηγητής Ποινικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, εξηγεί στην «Κ» ότι για την εκτέλεση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης δεν απαιτείται υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης, όπως συμβαίνει στα αιτήματα έκδοσης τρίτων χωρών.