ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο «Τηλέμαχος» επελαύνει με άγριες διαθέσεις

Ο «Τηλέμαχος» επελαύνει με άγριες διαθέσεις

Στα λευκά ντύνει σταδιακά όλη τη χώρα ο «Τηλέμαχος», το σφοδρότερο ίσως κύμα κακοκαιρίας των τελευταίων μηνών, που πλήττει από χθες την Ελλάδα. Η ένταση των καιρικών φαινομένων είναι τέτοια που ήδη από τη Δευτέρα άρχισε να χιονίζει στα βόρεια και ανατολικά της Αττικής, ενώ αναμένονται χιονοπτώσεις ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας. Από την κακοκαιρία δεν εξαιρείται αυτή τη φορά ούτε η Κρήτη, όπου σημειώθηκαν από νωρίς χαμηλές θερμοκρασίες, βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, οι οποίες αναμένονταν να ενταθούν. Οι τοπικές αρχές, μάλιστα, ήταν από χθες σε επιφυλακή, προειδοποιώντας τους κτηνοτρόφους της περιοχής να φροντίσουν για την παροχή τροφής και την προστασία των κοπαδιών τους, ενώ όσους έχουν προγραμματισμένες ιατρικές εξετάσεις, νοσηλεία ή επίσκεψη στο νοσοκομείο, να οργανώσουν έτσι τη μετακίνησή τους προς το νοσοκομείο, ώστε να μη συμπέσει με την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

Ενα απρόσμενο δώρο φέρνει ο «Τηλέμαχος» σε χιλιάδες μαθητές, καθώς πολλά σχολεία όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν κλειστά σήμερα, λόγω της κακοκαιρίας και των πολικών θερμοκρασιών. Συγκεκριμένα, ήδη από χθες ανακοινώθηκε ότι κλειστά θα είναι τα σχολεία στους Δήμους Ηλιούπολης, Γαλατσίου, Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Βύρωνα, Κηφισιάς, Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αχαρνών, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα (όπου θα είναι κλειστά και την Τετάρτη), Παιανίας, Σπάτων-Αρτέμιδας, Ωρωπού, Διονύσου, Σαρωνικού, Κρωπίας, Παλλήνης, Μαρκόπουλου-Μεσογαίας, Ραφήνας-Πικερμίου, Μεγαρέων, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Φυλής, Ασπροπύργου, Σπετσών, Σαλαμίνας. Το κλείσιμο ενδέχεται να επεκταθεί και σε άλλους δήμους, ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων.

Στο μεταξύ, σε κατάσταση ετοιμότητας έχει τεθεί ο Δήμος Αθηναίων, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία του για την Πολιτική Προστασία, η οποία προχωρεί σε λήψη προληπτικών μέτρων για την ασφάλεια των πολιτών αυξάνοντας τους διαθέσιμους θερμαινόμενους χώρους σε τρεις: στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης (Σοφοκλέους 66), στη Λέσχη Φιλίας Αμπελοκήπων (Πανόρμου 17) και Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς (Αίμονος 9). Συνεργεία, καθώς και η Κινητή Μονάδα Φροντίδας του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν επιτόπιες παρεμβάσεις (street work) σε σημεία που βρίσκονται άστεγοι συμπολίτες μας, μοιράζοντας ροφήματα, κουβέρτες και είδη πρώτης ανάγκης. Κλιμάκια της Δημοτικής Αστυνομίας βρίσκονται σε επιφυλακή εποπτεύοντας τους θερμαινόμενους χώρους αλλά και με εποχούμενες περιπολίες. Για πληροφορίες οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στην 24ωρη γραμμή επικοινωνίας του Δήμου Αθηναίων, στο 1595.

Τα… λουκέτα θα είναι περισσότερα, βέβαια, στη Βόρεια Ελλάδα. Στους νομούς Αρτας και Ιωαννίνων κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όλα τα σχολεία. Η εν λόγω απόφαση ισχύει και για τους Δήμους Ιωαννιτών, Ζαγορίου, Ζίτσας και Κεντρικών Τζουμέρκων και Γεωργίου Καραϊσκάκη τόσο για σήμερα όσο και για αύριο. Αντιστοίχως, κλειστά είναι τα σχολεία στους Δήμους Ελασσόνας, Τυρνάβου και Φαρσάλων. Στους Δήμους Τεμπών και Αγιάς θα παραμείνουν κλειστά τα δημοτικά σχολεία σε Καλλιπεύκη, Αιγάνη, Αμπελάκια, Μελοιβία και Στόμιο, ενώ τα σχολεία στους υπόλοιπους δήμους θα λειτουργήσουν κανονικά. Στις Σέρρες, στη Φλώρινα, στην Καστοριά, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, ενώ στα Γρεβενά κλειστοί θα είναι οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί. Στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε χιονίσει ήδη από το Σαββατοκύριακο, κλειστοί θα παραμείνουν παιδικοί σταθμοί στους δήμους Θερμαϊκού, Ωραιοκάστρου και Λαγκαδά, όπως και οι παιδικοί σταθμοί και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) σε ορισμένους Δήμους του νομού Θεσσαλονίκης. Κλειστό και το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ). Δεν λειτουργούν τα σχολεία όλων των βαθμίδων στον Δήμο Εορδαίας, Πολυγύρου, Κιλκίς, Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, των Δημοτικών Ενοτήτων Δομοκού, Ξυνιάδος και Θεσσαλιώτιδας του Δήμου Δομοκού. Αντίστοιχα, εκτός λειτουργίας είναι τα σχολεία και στον Δήμο Φαρσάλων τόσο σήμερα όσο και αύριο, Τετάρτη.