ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κακοκαιρία και ταλαιπωρία

Κακοκαιρία και ταλαιπωρία

Η κακοκαιρία που πλήττει τα τελευταία 24ωρα τη χώρα μοιάζει να μην έχει τέλος, με τον «Τηλέμαχο» να δίνει τη σκυτάλη στην «Υπατία». Ο «Τηλέμαχος» είχε εξαιρετικές επιδόσεις, καθώς κατόρθωσε να στρώσει χιόνι ακόμα και στην Αττική και να ρίξει τη θερμοκρασία στους -23 βαθμούς στην ακριτική Φλώρινα. «Χιονοκαταιγίδα» βίωσαν οι κάτοικοι στους Καναβούς Ηρακλείου Κρήτης, όπου ο ουρανός φωτίστηκε από αστραπές και βροντές τη στιγμή που ταυτόχρονα έπεφτε χιόνι. Σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις σημειώθηκαν λόγω παγετού το πρωί της Τρίτης σε οδικές αρτηρίες της Πελοποννήσου, ενώ για μερικές ώρες διεκόπη η κυκλοφορία στην ε.ο. Αθηνών – Λαμίας. Η Τροχαία έχει λάβει μέτρα διακόπτοντας την κυκλοφορία σε περιφερειακούς δρόμους και απαγορεύοντας τη διέλευση φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στη νέα εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας. Δυσλειτουργίες στις συγκοινωνίες σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές της Αττικής. Μεταβολές και τροποποιήσεις έχουν γίνει σε αρκετές διαδρομές δρομολογίων σε λεωφορεία λόγω της χιονόπτωσης, ενώ με κάποιες μικρές καθυστερήσεις διεξάγονταν χθες τα δρομολόγια στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Η Πυροσβεστική δέχθηκε συνολικά 29 κλήσεις για παροχή βοήθειας, ενώ πραγματοποιήθηκε μεταφορά 21 ατόμων σε ασφαλή σημεία.
Θερμαινόμενοι χώροι

Πολυεπίπεδο είναι και το επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου Αθηναίων. Για 9η συνεχή ημέρα παραμένουν ανοικτοί τρεις θερμαινόμενοι χώροι στις οδούς Σοφοκλέους 66, Πανόρμου 17 και Αίμωνος 9, όπου έως τώρα έχουν φιλοξενηθεί 110 άστεγοι συμπολίτες μας. Στη διάρκεια της πυκνής χιονόπτωσης συνεργεία του δήμου παρείχαν ειδική φροντίδα σε δώδεκα αστέγους που δεν επιθυμούσαν να μεταφερθούν στους διαθέσιμους χώρους. Τα περισσότερα σχολεία δεν λειτούργησαν χθες, ενώ αρκετά παραμένουν κλειστά και σήμερα. Στην Αττική δεν θα λειτουργήσουν όλα τα σχολεία, οι ιδιωτικοί και δημόσιοι παιδικοί σταθμοί των Δήμων Μαραθώνα, Διονύσου, Ωρωπού, Πεντέλης, ενώ στον Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος το κουδούνι θα χτυπήσει στις 10 π.μ. Στην υπόλοιπη χώρα, κλειστές παραμένουν όλες οι σχολικές μονάδες στον Δήμο Βόλβης και Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη, στον Δήμο Ελασσόνας και Φαρσάλων στον νομό Λάρισας, όπως και στον Δήμο Χαλκιδέων και Τανάγρας. Στον Δήμο Καστοριάς οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί δεν θα λειτουργήσουν, ενώ στη Φλώρινα θα λειτουργήσουν μόνον οι παιδικοί σταθμοί αλλά όχι τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Με απόφαση των δημάρχων Αργιθέας, Καρδίτσας, Λίμνης Πλαστήρα, Σοφάδων, Μουζακίου και Παλαμά όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά την Τετάρτη λόγω του πολύ ισχυρού παγετού και της πρόβλεψης για νέα χιονόπτωση. Οι παιδικοί σταθμοί των Δήμων Καρδίτσας, Μουζακίου, Παλαμά και Σοφάδων θα λειτουργήσουν.

Δεν θα ανοίξουν ούτε την Τετάρτη τα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία (Πάπιγκο και Μηλιωτάδες) στον Δήμο Ζαγορίου. Στο Δήμο Παλαμά Καρδίτσας θα λειτουργήσουν μόνο οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί. Τα σχολεία του Δήμου Ορχομενού θα λειτουργήσουν κανονικά, εκτός από τα σχολεία σε Κάστρο, Κόκκινο και Ακραίφνιο. Τα σχολεία του Δήμου Αλιάρτου Θεσπιών θα λειτουργήσουν, εκτός από τα σχολεία της δημοτικής ενότητας Θεσπιών που θα ξεκινήσουν στις 9 π.μ. Στην Αράχωβα κανένα σχολείο δεν θα λειτουργήσει. Στο Δίστομο όλα τα σχολεία θα ξεκινήσουν μαθήματα στις 10 π.μ. εκτός του νηπιαγωγείου που θα μείνει κλειστό. Κλειστό θα παραμείνει και το νηπιαγωγείο στο Στείρι.