ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ελλάδα βασικός πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ελλάδα βασικός πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε έκθεση του, η οποία συντάχθηκε τον Αύγουστο του 2018, σχετικά με τις προτεραιότητές του στον ελλαδικό χώρο, περιγράφει την Ελλάδα ως «πυλώνα σταθερότητας σε μία εύθραυστη περιοχή», ενώ παράλληλα τονίζει και την «ιδιαίτερη σημασία της Ελλάδας για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και την προάσπιση των αμερικανικών ενεργειακών προτεραιοτήτων».

Η έκθεση εντοπίζει ότι η ιδιωτική και κρατική στήριξη των ΗΠΑ στη διάρκεια των εννέα χρόνων της οικονομικής κρίσης, αλλά και της πρόσφατης μεταναστευτικής, οδήγησε στην αντιστροφή του αντί-αμερικανικού κλίματος, που επικρατούσε επί δεκαετίες στη χώρα και στη διαμόρφωση μιας πιο ανοικτής στάσης απέναντι σε νέες πρωτοβουλίες.

Παράλληλα, τονίζει ότι η θέση της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, σε κοντινή απόσταση από τα Βαλκάνια, την Μαύρη Θάλασσα, την Βόρεια Αφρική και την Μέση Ανατολή αυξάνει την σημασία της για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και την προάσπιση των αμερικανικών ενεργειακών συμφερόντων.

Μέσω της ανάπτυξης του ρόλου της Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας και την πίεση για εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πιστεύει ότι οι προσπάθειες αντίπαλων δυνάμεων να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή, εκμεταλλευόμενες την γεωπολιτική σημασία και τις δομικές αδυναμίες της Ελλάδας, θα αντιμετωπιστούν.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην ανάγκη «ενθάρρυνσης της ενεργής συμμετοχής της Ελλάδας στη διασφάλιση της περιφερειακής και παγκόσμιας ασφάλειας και στην προστασία των αμερικανικών συμφερόντων».

Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας, όπως τονίζει η έκθεση, την καθιστά ως έναν από τους βασικούς «παίκτες» στην προσπάθεια των ΗΠΑ και της ΕΕ για τη θεμελίωση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη και για τη διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου στις βορειοευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες στηρίζονται κυρίως σε ρωσικό φυσικό αέριο.

Στην έκθεση, μάλιστα, σημειώνεται ότι βασικοί διπλωματικοί στόχοι είναι η ενδυνάμωση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα, η μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός του εκπαιδευτικού συστήματος, καθώς και η αντιμετώπιση της κακόβουλης ρωσικής και κινεζικής επιρροής.

Η εκπαίδευση, σημειώνεται στην έκθεση, είναι κρίσιμη για την μελλοντική ευημερία της Ελλάδας. Το υφιστάμενο σύστημα περιορίζει την πρόσβαση των φοιτητών σε προγράμματα συνεργασίας με διεθνή ιδρύματα και πτυχία υψηλότερου επιπέδου στο εξωτερικό.

Στην έκθεση, επίσης αναφέρεται η ανάγκη στήριξης της Ελλάδας, ώστε να διατηρήσει τον ηγετικό της ρόλο στην ενσωμάτωση των χώρων των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αλλά και στην ειρηνική επίλυση των τοπικών διαφωνιών και συγκρούσεων, όπως σημειώνει η έκθεση αναφερόμενη στην προσπάθεια επίλυσης του ονοματολογικού ζητήματος της ΠΓΔΜ.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται και «στην μακροπρόθεσμη οικονομική σταθερότητας της Ελλάδας μέσα στα πλαίσια της Ευρωζώνης, καθώς και στην αύξηση των επενδυτικών και εμπορικών ευκαιριών στις αμερικανικές εταιρίες, ενισχύοντας παράλληλα και τον ελληνικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική».

Τονίζεται, επίσης, η ανάγκη «ενδυνάμωσης και ανάπτυξης της κοινωνίας, αλλά και των εκπαιδευτικών και πολιτισμικών θεσμών, μέσω της προώθησης κοινών αξιών που θα στοχεύουν στη μείωση της επιρροής ξένων παραγόντων στην πολιτιστική και θρησκευτική σφαίρα, την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και την ανάπτυξη μίας νέας γενιάς ηγετών, που θα βλέπουν θετικά τις ΗΠΑ και τις αξίες τους».

Η έκθεση σημειώνει «ότι θα πρέπει να παραχθούν υπηρεσίες που θα διασφαλίσουν την ασφάλεια και την ευημερία των Αμερικανών πολιτών», που κατοικούν ή επισκέπτονται τη χώρα.

Στην έκθεση εξαίρεται ο ρόλος της Ελλάδας ως στρατιωτικός εταίρος των ΗΠΑ και γίνεται ειδική μνεία στη χρήση των εγκαταστάσεων στη Σούδα, καθώς και της υιοθέτησης όλων των μέτρων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.