ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε υψηλά επίπεδα για την εποχή οι ροές στον Εβρο

Σε υψηλά επίπεδα για την εποχή οι ροές στον Εβρο

Παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες, οι αφίξεις μεταναστών από τον Εβρο βρίσκονται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, με τους διακινητές να αλλάζουν συνέχεια τα «περάσματα». Μέσα στον Δεκέμβριο 2018 συνελήφθησαν 870 αλλοδαποί για παράνομη είσοδο στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Πέρυσι την ίδια εποχή ο αριθμός των συλληφθέντων για παράνομη είσοδο στη χώρα ήταν 502 άτομα. Την ίδια στιγμή και στα νησιά συνεχίζονται οι ροές, ενώ χθες ξέσπασε στη Μόρια της Λέσβου η δεύτερη φωτιά μέσα στην τελευταία εβδομάδα. Παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες, από τις 14 Ιανουαρίου έως και χθες το πρωί μέσα σε μόλις δύο 24ωρα πέρασαν στα ελληνικά νησιά 207 άτομα.

Οσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές από τον Εβρο, πηγές της αστυνομίας ανέφεραν ως «ανησυχητικό» το γεγονός ότι το τελευταίο δίμηνο σημειώθηκαν τέσσερα περιστατικά αφίξεων Αφγανών με βάρκες στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Σχετικά μάλιστα ενημερώθηκε και η τουρκική πλευρά για το «νέο μονοπάτι» αναφέρουν πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για μεταφορά μεγάλου αριθμού συνοριοφυλάκων στον Εβρο που έχει οδηγήσει και στην αύξηση των συλλήψεων διακινητών.

Η αύξηση της αστυνομικής δύναμης επιβεβαιώνεται και από κατοίκους της περιοχής που κάνουν λόγο για αστυνομοκρατούμενη ζώνη.

se-ypsila-epipeda-gia-tin-epochi-oi-roes-ston-evro0
Παρατημένη βάρκα στον Εβρο. Οι διακινητές μεταναστών αλλάζουν συνέχεια τα «περάσματα» στην περιοχή.

Τον τελευταίο μήνα του προηγούμενου χρόνου συνελήφθησαν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 38 διακινητές.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είναι μεγάλος ο αριθμός των Τούρκων που περνούν στην Ελλάδα από τον Εβρο και ζητούν άσυλο, ωστόσο η ελληνική Υπηρεσία Ασύλου αποφεύγει να δημοσιοποιεί αυτά τα στοιχεία. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που δεν επιθυμεί τα στοιχεία του να δημοσιοποιηθούν, προχθές κοντά στο ποτάμι βρέθηκαν τέσσερις Τούρκοι, μία γυναίκα και τρεις άνδρες. Κατά δήλωσή τους η γυναίκα ήταν δασκάλα, ο ένας άνδρας οδοντίατρος και δύο καθηγητές, και όλοι είχαν απολυθεί πριν από λίγους μήνες.

Στη Μόρια χθες ξέσπασε μεγάλη φωτιά σε σκηνή της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, η οποία βρίσκεται εκτός του ΚΥΤ (κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης) και στην οποία διέμεναν 30 μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική. Τα αίτια της φωτιάς, η οποία αντιμετωπίστηκε από δυνάμεις της πυροσβεστικής που έσπευσαν στον χώρο, δεν έχουν γίνει γνωστά.

Πριν από δύο ημέρες στο ΚΥΤ της Μόριας είχε σημειωθεί επίσης φωτιά μικρής έκτασης την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ανάψει ασυνόδευτος ανήλικος σε μια προσπάθεια να ασκήσει πίεση για να φύγει από το νησί.