ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προσωρινή παύση στον ΧΥΤΥ Γραμματικού

Προσωρινή παύση στον ΧΥΤΥ Γραμματικού

Σταματάει προσωρινά η μεταφορά απορριμμάτων στον ΧΥΤΥ Γραμματικού. Μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν προχθές στην περιοχή, η αστυνομία ζήτησε από τον ΕΔΣΝΑ να μη συνεχιστούν τα «δρομολόγια», προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης αλλά και να προετοιμαστεί καλύτερα η αστυνομία. Το ίδιο ζήτησε και η εταιρεία που διαχειρίζεται το κέντρο διαλογής Κορωπίου, από όπου προήλθε το φορτίο του υπολείμματος, καθώς οι άνθρωποί της «εγκλωβίστηκαν» προχθές στον ΧΥΤΥ από κατοίκους της περιοχής για δέκα ώρες, μαζί με τον διευθυντή της αστυνομίας στη Βορειοανατολική Αττική.

Φορτηγό της εταιρείας WATT (που διαχειρίζεται το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων στο Κορωπί) ξεκίνησε προχθές τα ξημερώματα για τον ΧΥΤΥ Γραμματικού, μεταφέροντας 10 τόνους υπολείμματος. Με δεδομένο ότι υπάρχει μόνο μία οδός πρόσβασης προς τον ΧΥΤΥ, που περνά μέσα από οικισμούς της περιοχής, το φορτηγό έγινε αντιληπτό και στον ΧΥΤΥ συγκεντρώθηκαν περίπου 100 κάτοικοι της περιοχής, εγκλωβίζοντας στο εσωτερικό του το προσωπικό της WATT. Στους εγκλωβισμένους σύντομα προστέθηκε και ο επικεφαλής της αστυνομίας στη Βορειοανατολική Αττική, που κατάφερε να φύγει αρκετές ώρες αργότερα, έπειτα από παρέμβαση τριών ομάδων της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ). Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά την αποχώρηση φορτηγού και αστυνομικών, δέχθηκαν… ενέδρα με πετροπόλεμο, μέσα από το βουνό.

Μετά το περιστατικό αυτό, η WATT δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει τη μεταφορά υπολείμματος, εκφράζοντας φόβους για την ασφάλεια των εργαζομένων της. Εν τω μεταξύ, το ίδιο ζήτησε και η αστυνομία από τον ΕΔΣΝΑ, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση, αλλά και να δοθεί επαρκής χρόνος ώστε να καταστρωθεί ένα σχέδιο φύλαξης των εγκαταστάσεων και αστυνόμευσης της διαδρομής των φορτηγών προς και από τον ΧΥΤΥ.

Ο ΕΔΣΝΑ, πάντως, επιμένει επί της αρχής στην απόφασή του να λειτουργήσει τον ΧΥΤΥ, υλοποιώντας τον περιφερειακό σχεδιασμό. Η εκτελεστική επιτροπή του φορέα αποφάσισε να καθορίσει τη δυναμικότητα της εγκατάστασης σε 23.000 τόνους ετησίως. «Για να εκδοθεί άδεια λειτουργίας, μόλις ολοκληρωθεί η δοκιμαστική περίοδος, χρειάζεται συγκεκριμένη δυναμικότητα», λέει στην «Κ» η αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, Αφροδίτη Μπιζά. «Ο ΧΥΤΥ Γραμματικού θα δέχεται μόνο υπόλειμμα από δήμους της Βορειοανατολικής Αττικής, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους θα κατατεθεί αίτημα στην Ε.Ε. για να χρηματοδοτηθεί και η κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων και βιοαποδομήσιμων (ΜΕΑ και ΜΕΒΑ) στην ίδια εγκατάσταση, με σκοπό να δημοπρατηθεί το έργο τον Σεπτέμβριο. Πιστεύω ότι τελικά θα επικρατήσει η λογική και θα εκτονωθεί η κατάσταση».

«Θα συνεχίσουμε»

Στην περιοχή, πάντως, το κλίμα δεν είναι ευνοϊκό. «Δεν έχουμε πεισθεί ότι ο ΧΥΤΥ πληροί τις προϋποθέσεις λειτουργίας, ακόμα και δοκιμαστικά. Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να παρεμποδίζουμε τη μεταφορά απορριμμάτων», λέει ο Γιώργος Κοροβέσης, αντιδήμαρχος Μαραθώνα. Να σημειωθεί ότι από προχθές ξεκίνησαν και καταλήψεις σχολείων στην περιοχή, με αίτημα να σταματήσει η μεταφορά απορριμμάτων.

«Η κ. Δούρου είναι η μοναδική υπεύθυνη και η ηθική αυτουργός των επεισοδίων στο Γραμματικό», σχολίασε χθες ο Γιάννης Σγουρός. «Επί μήνες προεκλογικά και μετεκλογικά υποκινούσε τους κατοίκους καλώντας τους να ξεσηκωθούν. Επί μήνες τους εξόρκιζε να μη σταματήσουν τον ιερό αγώνα, μιλώντας για περιβαλλοντικά εγκλήματα και ζητώντας λαϊκό ξεσηκωμό. Πλέον η κατάσταση κινδυνεύει να ξεφύγει –εάν δεν έχει ήδη ξεφύγει–  από κάθε έλεγχο».