ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ εκφράζει τη θλίψη της για τον θάνατο της γιαγιάς της Λέσβου

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ εκφράζει τη θλίψη της για τον θάνατο της γιαγιάς της Λέσβου

Η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες εκφράζει τη βαθιά θλίψη της για τον χαμό της Μαρίτσας Μαυραπίδου, μιας από τις γιαγιάδες της Λέσβου, που αποτέλεσε διεθνές σύμβολο αλληλεγγύης στο αποκορύφωμα των προσφυγικών αφίξεων στην Ελλάδα το 2015.

Μια εμβληματική φωτογραφία με την Μαρίτσα Μαυραπίδου, την Ευστρατία Μαυραπίδου και την Αιμιλία Καμβύση να ταΐζουν το μωρό μιας γυναίκας πρόσφυγα στο χωριό Σκάλα Συκαμινέας στη Λέσβο, ανέδειξε την ελληνική συμπόνια προς τους πρόσφυγες και συγκίνησε όλο τον κόσμο.

Η φωτογραφία που τράβηξε ο Έλληνας φωτογράφος Λευτέρης Παρτσάλης και οι πράξεις των γιαγιάδων της Λέσβου οδήγησαν στην υποψηφιότητα για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τους κατοίκους της Λέσβου το 2016.

«Η Μαρίτσα Μαυραπίδου μας υπενθύμισε τις θεμελιώδεις αξίες και ιδεώδη και τον σεβασμό προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», δήλωσε ο Αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα Philippe Leclerc. «Η σκέψη μας είναι με την οικογένειά της και τους αγαπημένους της ανθρώπους, αλλά και με τους κατοίκους της Λέσβου», πρόσθεσε.

Από το ένα εκατομμύριο πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, που κατέφτασαν στις ελληνικές ακτές το 2015 και 2016, πάνω από τους μισούς είχαν αποβιβαστεί στη Λέσβο.