ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χωρίς ΜΕΘ η μάχη με τη γρίπη

Χωρίς ΜΕΘ η μάχη με τη γρίπη

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το επιδημικό κύμα της γρίπης στη χώρα μας. Μέσα σε μία εβδομάδα ο αριθμός των θανάτων, λόγω επιπλοκών της γρίπης, οι οποίοι δηλώθηκαν στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, αυξήθηκε από ένας σε τέσσερις, ενώ 21 ασθενείς εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των σοβαρών περιστατικών γρίπης σε 36. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στην εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης του ΚΕΕΛΠΝΟ, από τα 36 σοβαρά περιστατικά τα 35 νοσηλεύθηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Πρόκειται για 21 άνδρες και 14 γυναίκες με εύρος ηλικιών από 39 έως 90 ετών, και οι οποίοι στην πλειονότητά τους είχαν προσβληθεί από την «πανδημική γρίπη» και συγκεκριμένα από τον υπότυπο Α (Η1Ν1) pdm09. Αν και στην πλειονότητά τους (σε ποσοστό 80%) οι 35 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός, μόλις τρεις (9%) είχαν κάνει το εμβόλιο της γρίπης. Οπως αναφέρει στην έκθεσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ, «η δραστηριότητα της γρίπης παραμένει σε αυξημένα επίπεδα. Τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη».

Από τους τέσσερις ασθενείς που έχουν καταλήξει από τις αρχές της φετινής περιόδου έως και τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου λόγω γρίπης, ένας δεν νοσηλεύθηκε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Αλλη μία χρονιά η γρίπη δοκιμάζει τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, οι οποίες –τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την επάρκεια σε κλίνες Εντατικής– δεν είναι μεγάλες. Το τελευταίο διάστημα σε καθημερινή βάση η λίστα με τους διασωληνωμένους ασθενείς που αναζητούν μέσω του ΕΚΑΒ μία κενή κλίνη Εντατικής αριθμεί περί τα 40-50 άτομα, εκ των οποίων λίγα εξυπηρετούνται την ίδια ημέρα. Ο αριθμός αυτός είναι σαφώς αυξημένος σε σχέση με το τι ίσχυε το φθινόπωρο, όταν κατά μέσον όρο η λίστα περιελάμβανε 20-25 ασθενείς, γεγονός που οφείλεται στην αύξηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού αλλά και στις παροξύνσεις της ΧΑΠ που παρατηρούνται κατά τους χειμερινούς μήνες. Και αναλόγως με την εξέλιξη της γρίπης, αναμένεται να αυξηθεί. Είναι ενδεικτικό ότι σε περιόδους κορύφωσης του επιδημικού κύματος γρίπης έχουν καταγραφεί ακόμα και 70 ασθενείς στη λίστα του ΕΚΑΒ.

Στο Νοσοκομείο Ζακύνθου

Οπως κατήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Δημόσια Νοσοκομεία, τις τελευταίες ημέρες τρεις ασθενείς που νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο Ζακύνθου και ήταν εγγεγραμμένοι επί ημέρες στη λίστα αναμονής κατέληξαν πριν προλάβουν να εισαχθούν σε Εντατική. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το Νοσοκομείο Ζακύνθου διαθέτει ΜΕΘ έξι κλινών πλήρως εξοπλισμένη, η οποία όμως είναι κλειστή λόγω έλλειψης προσωπικού. Συνολικά σε όλα τα νησιά του Ιονίου λειτουργούν μόνο πέντε κλίνες Εντατικής, όλες στο Νοσοκομείο Κέρκυρας. Συνολικά στα νοσοκομεία του ΕΣΥ προβλέπονται 686 οργανικές κλίνες σε Μονάδες Εντατικής, εκ των οποίων είναι ανεπτυγμένες περίπου 600 και σε λειτουργία περίπου 540. Το ΕΣΥ διαχρονικά επιχειρεί να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών με περίπου 150 κλίνες Εντατικής λιγότερες από αυτές που προβλέπεται να διαθέτει, με το βασικό πρόβλημα να εντοπίζεται στην έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού.