ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκμάθηση γλώσσας και κατάρτιση για ένταξη προσφύγων

Εκμάθηση γλώσσας και κατάρτιση για ένταξη προσφύγων

Θεωρητικά φιλόδοξη, αλλά πρακτικά ελλιπής, η εθνική στρατηγική για την ένταξη που παρουσίασε χθες το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής απευθύνεται σε μικρό αριθμό ατόμων σε σχέση με τις δεκάδες χιλιάδες που βρίσκονται στη χώρα. Ταυτόχρονα, όσα σχεδιάζονται για την ένταξη αφορούν τους νόμιμους μετανάστες και τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, αλλά όχι τους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι περιθωριοποιούνται όσο παραμένουν σε αναμονή για μήνες ή και χρόνια σε καταυλισμούς ανά τη χώρα. Η εθνική στρατηγική για την ένταξη πάντως έχει ήδη εγκριθεί το προηγούμενο καλοκαίρι από το κυβερνητικό συμβούλιο κοινωνικής πολιτικής και θα βρίσκεται αναρτημένη έως τις 15 Φεβρουαρίου στη δημόσια διαβούλευση.

Με το σχέδιο για την ένταξη του ΥΜΕΠΟ θα διαμορφωθεί ένα φιλικό νομοθετικό πλαίσιο, έτσι ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μπορεί να αναλαμβάνει και να υλοποιεί σχετικές δράσεις. Προβλέπονται επίσης πολιτικές οριζόντιου χαρακτήρα, δηλαδή μέτρα που θα αφορούν συγκεκριμένες ομάδες και τα οποία θα εναρμονίζονται με τις δράσεις άλλων υπουργείων. Ενδεικτικά, προγράμματα γλωσσομάθειας, χαρτογράφηση των δεξιοτήτων και εφαρμογή προγραμμάτων κατάρτισης. Ταυτόχρονα, σχεδιάζεται να ενισχυθεί η εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης όσον αφορά την επικοινωνία/επαφή των μεταναστών με τις υπηρεσίες του ελληνικού κράτους. Προκειμένου να υλοποιηθούν όσα σχεδιάζει το ΥΜΕΠΟ, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας εξήγγειλε σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων το επόμενο χρονικό διάστημα. Στόχος είναι επίσης, όπως σημείωσε, η συμμετοχή των μεταναστών στα κοινά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, στην Ελλάδα διαμένουν νόμιμα 551.868 μετανάστες, εκ των οποίων το 66,65% προέρχεται από την Αλβανία, το 3,8% από τη Γεωργία, το 3,4% από την Ουκρανία, το 3,3% από το Πακιστάν και το 2,7% από τη Ρωσία. Η πλειονότητα του μεταναστευτικού πληθυσμού, το 60,14%, κατοικεί στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Την ίδια στιγμή, ο συνολικός πληθυσμός των αιτούντων άσυλο στη χώρα φτάνει τους 70.000, εκ των οποίων 22.688 διαμένουν σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας σε όλη τη χώρα, ενώ 14.615 παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά. Ανάμεσα στους 70.000 βρίσκονται 12.626 άτομα, τα οποία έλαβαν προσφυγικό καθεστώς το 2018.