ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότεροι από 100 ανεμοστρόβιλοι και υδροσίφωνες στην Ελλάδα το 2018

Περισσότεροι από 100 ανεμοστρόβιλοι και υδροσίφωνες στην Ελλάδα το 2018

Το 2018  η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) κατέγραψε στην Ελλάδα 107 σίφωνες , δηλαδή ανεμοστρόβιλους και υδροσίφωνες, 3 εκ των οποίων προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές στην Χαλκιδική και την Κρήτη.

Η πλειοψηφία των σιφώνων (99) ήταν υδροσίφωνες, οι οποίοι δημιουργήθηκαν και παρέμειναν πάνω από θαλάσσιες περιοχές χωρίς να δημιουργήσουν προβλήματα ενώ οι υπόλοιποι 8 ήταν ανεμοστρόβιλοι (σίφωνες ξηράς).

Ο αριθμός των σιφώνων το 2018 στην Ελλάδα κυμάνθηκε στα μέσο όρο της τελευταίας 10ετίας, όπως και ο αριθμός των ισχυρών ανεμοστρόβιλων που προκάλεσαν ζημιές.

Υδροστρόβιλος σάρωσε χωριό στη Σητεία (φωτογραφίες)

Η μικρή έκταση και χρονική διάρκεια των σιφώνων δυσκολεύει την παρατήρηση και καταγραφή τους, έτσι όσες  καταγραφές έχουν γίνει,   αποτελούν ένα μέρος του συνολικού αριθμού ανεμοστροβίλων και υδροσιφώνων που εκδηλώνονται στην πραγματικότητα.

Στον παρακάτω χάρτη εμφανίζονται οι περιοχές όπου καταγράφηκαν οι σίφωνες το 2018 στη χώρα μας. 

perissoteroi-apo-100-anemostroviloi-kai-ydrosifones-stin-ellada-to-20180

Η διάδοση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η χρήση smartphones έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την καταγραφή όλων των καιρικών φαινομένων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι οι χρήστες του Facebook και Twitter του Meteo Gr ανέφεραν το 63% των σιφώνων στην Ελλάδα το 2017 και το 52% των συνολικών αναφορών το 2018. 

Οι αναφορές των πολιτών και η λειτουργία καμερών παρακολούθησης των καιρικών συνθηκών αποτελούν σχεδόν τα μοναδικά μέσα για την καταγραφή αυτού του εντυπωσιακού φαινομένου, όπως αναφέρει η μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, κάτω από ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες, δημιουργούνται πολλοί υδροσίφωνες σε μικρό χρονικό διάστημα, όπως για παράδειγμα στις 21 Ιανουάριου του 2018 στην Κέρκυρα, όταν παρατηρήθηκαν 32 σίφωνες σε διάστημα περίπου 2 ωρών.

perissoteroi-apo-100-anemostroviloi-kai-ydrosifones-stin-ellada-to-20181

Η «οικογένεια υδροσιφώνων» όπως ονομάζονται, στη Νοτιοδυτική Κέρκυρα.

Πηγή: meteo.gr