ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Πυροσβεστική μηνύει διευθυντές σχολείων

Η Πυροσβεστική μηνύει διευθυντές σχολείων

Πρόστιμο 1.000 ευρώ καλείται να πληρώσει διευθυντής σχολείου επειδή το κτίριο δεν είχε εγκατεστημένα σύγχρονα συστήματα πυρόσβεσης. Αυτό αποφάσισε το Πταισματοδικείο Πειραιά, ύστερα από εισήγηση του Κατηγόρου της Πυροσβεστικής, με την κατηγορία ότι το σχολείο, ύστερα από έλεγχο, ευρέθη ότι δεν διέθετε συστήματα πυρασφάλειας πέρα από τους πυροσβεστήρες.

Κατά της απόφασης έχει ασκηθεί έφεση, ωστόσο η πλευρά του διευθυντή τονίζει ότι η αρμοδιότητα για την ύπαρξη τέτοιων συστημάτων ανήκει στον τοπικό δήμο, ο οποίος έχει τεχνικές υπηρεσίες και χρηματοδοτείται σχετικά. Αλλωστε, η αρμοδιότητα για την κάλυψη των μη εκπαιδευτικού χαρακτήρα αναγκών ενός σχολείου (π.χ. επισκευές) έχει περάσει στο υπουργείο Εσωτερικών και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για τον λόγο αυτό λειτουργούν σχολικές επιτροπές στους δήμους. Το υπουργείο Παιδείας είναι αρμόδιο για τα βιβλία, το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών και, ευρύτερα, το ακαδημαϊκό πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων.

Από την πλευρά της, η διδασκαλική ομοσπονδία (ΔΟΕ) έσπευσε προς υπεράσπιση του διευθυντή του σχολείου, ο οποίος βρέθηκε στη θέση του υπαίτιου για τις εν λόγω ελλείψεις. Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «είναι απαράδεκτο το φαινόμενο υποβολής μηνύσεων από την Πυροσβεστική κατά διευθυντών σχολικών μονάδων». Οπως φαίνεται, η περίπτωση δεν είναι μοναδική, κάθε άλλο, καθώς καταγγελίες υπάρχουν αρκετές, και μάλιστα η ΔΟΕ τονίζει ότι «είναι σαφές ότι υφίσταται παρερμηνεία του νόμου εκ μέρους της Πυροσβεστικής κατά τρόπο που μεταθέτει ευθύνες της πολιτείας σε εκπαιδευτικούς. Σε ανθρώπους δηλαδή, των οποίων οι σπουδές και οι γνώσεις ουδεμία σχέση έχουν με όσα τους καταμαρτυρούν αλλά και με όσα κάθε χρόνο καλούνται να κάνουν κατά τη σύνταξη του υποχρεωτικού Σχεδίου Πολιτικής Αμυνας. Τη στιγμή που πλήθος σχολικών μονάδων δεν διαθέτουν το απαιτούμενο από τον νόμο πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας με απόλυτη ευθύνη των δημοτικών αρχών, οι εκπαιδευτικοί σύρονται στα δικαστήρια ως παραβάτες του κοινού ποινικού δικαίου».

Η ΔΟΕ ζητεί την άμεση απόσυρση των μηνύσεων κατά των διευθυντών των σχολικών μονάδων από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την παρέμβαση του υπ. Παιδείας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί σε κεντρικό επίπεδο το θέμα. Ωστόσο, οξεία είναι η ομοσπονδία και κατά του υπ. Εσωτερικών, ζητώντας από την πολιτική ηγεσία του «να μεριμνήσει, συντονίζοντας το έργο των δήμων, για την ορθή τήρηση των όρων πυρασφάλειας στις σχολικές μονάδες της αρμοδιότητάς τους».