ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευθύνες σε εισαγγελείς διαφθοράς για χειρισμούς στην υπόθεση της Novartis από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Ευθύνες σε εισαγγελείς διαφθοράς για χειρισμούς στην υπόθεση της  Novartis από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Ευθύνες για χειρισμούς στην υπόθεση της Novartis, η οποία έχει προκαλέσει από καιρό πολιτική θύελλα, επιρρίπτει στους Εισαγγελείς Διαφθοράς  με την αναφορά του στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο έως πρότινος εποπτεύων των δραστηριοτήτων τους, αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου Ιωάννης Αγγελής, διαψεύδοντας παράλληλα δημοσιεύματα, ότι αμερικανοί έδωσαν στοιχεία για πρώην υπουργό σε κλιμάκιο ελλήνων εισαγγελέων στη Βιέννη, προ διμήνου, και εκείνοι δεν τα παρέλαβαν.

Ο κ. Αγγελής, αν και έμεινε μόνον τρεις μήνες ως εποπτεύων στην Εισαγγελία Διαφθοράς, στην αναφορά του που αριθμεί σύμφωνα με πληροφορίες 4 με πέντε σελίδες , επιρρίπτει ευθύνες στην Εισαγγελία Διαφθοράς και στην επικεφαλής της Ελένη Τουλουπάκη για διάφορους χειρισμούς, ενώ αναφέρεται και στην περίπτωση του προστατευόμενου μάρτυρα Μανιαδάκη, χωρίς να υπάρχουν λεπτομερείς πληροφορίες γιατί γίνεται αυτή η αναφορά.

Οι βολές Αγγελή κατά Εισαγγελίας Διαφθοράς δηλώνουν, κατά εισαγγελικές πηγές, τις διχογνωμίες και τη διάσταση απόψεων, που σημειώθηκαν σε θέματα χειρισμών για την υπόθεση του φαρμακευτικού κολοσσού, ενώ το περιστατικό με τους αμερικανούς στη Βιέννη, ότι δηλαδή έδωσαν στοιχεία και οι έλληνες εισαγγελείς δεν τα πήραν με την αιτιολογία, ότι είναι προϊόν υποκλοπής, διέψευδαν και ανώτατες εισαγγελικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές, ανέφεραν ότι κατά τη συνάντηση ελλήνων εισαγγελέων και αμερικανών ομολόγων τους στη Βιέννη, δεν δόθηκε τίποτα, ούτε σε προφορική συνομιλία δόθηκε λογαριασμός, όνομα πολιτικού η ό,τι άλλο.  Η συζήτηση μεταξύ των δύο κλιμακίων υπήρξε κατά τις ίδιες πηγές, "αόριστη" χωρίς να δίδονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Η αναφορά Αγγελή, προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου η οποία παρήγγειλε πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση στην οποία θα κληθούν να καταθέσουν η επικεφαλής Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και δύο στενοί της συνεργάτες, που μαζί με τον Ιωάννη Αγγελή, συγκροτούσαν το κλιμάκιο των ελλήνων εισαγγελέων που είχε συνάντηση με τους αμερικανούς στη Βιέννη.

Πάντως τα δημοσιεύματα περί αρνήσεως παραλαβής στοιχείων εκ μέρους των αμερικανών από τους έλληνες εισαγγελείς που προκάλεσαν και την παραίτηση Αγγελή, έχουν προκαλέσει την οργή του αντεισαγγελέα του Άρειου Πάγου ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση, «εγώ δεν θα πάω φυλακή».

Η δήλωση του, που γίνεται και στους διαδρόμους του Αρείου Πάγου, εκτιμάται ως δηλωτική του κλίματος που επικρατεί και  ενδεικτικό των προβλημάτων και των τριβών που εμφανίζονται από καιρό στην έρευνα για την υπόθεση της Novartis.

Δεν έχουν βρεθεί χρήματα σε πολιτικούς

Και ενώ η έρευνα για την υπόθεση Novartis, βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή με τους εισαγγελείς που την διενεργούν να βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο του πρώην επόπτη τους, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον αντεισαγγελέα Παναγιώτη Μπρακουμάτσο, η έρευνα για τους πολιτικούς εμφανίζει δυστοκίες, προβλήματα και διαφορετικές προσεγγίσεις.

Εισαγγελική πηγή, δήλωνε με κατηγορηματικότητα, ότι προς το παρόν, δεν έχουν βρεθεί λεφτά σε λογαριασμούς πολιτικών, τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν στην υπόθεση, ούτε σε στενά συγγενικά τους πρόσωπα η σε στενούς τους συνεργάτες.

Όμως η ίδια πηγή αλλά και άλλες που έχουν γνώση των συνεχιζόμενων ερευνών, δήλωναν, πως διώξεις μπορεί να ασκηθούν για το αδίκημα της δωροδοκίας, με βάση μόνον τις καταθέσεις των μαρτύρων και τα έγγραφα που υπάρχουν στη δικογραφία, διευκρινίζοντας ότι "ως έγγραφα μπορεί να νοούνται συνομιλίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνύματα σε κινητά και χειρόγραφες σημειώσεις".

Πάντως εισαγγελικές πηγές διευκρίνιζαν ,πως σύντομα και προ της ενάρξεως της προεκλογικής περιόδου, η υπόθεση θα πρέπει να εκκαθαριστεί τουλάχιστον για συγκεκριμένη χρονική περίοδο και όχι στο σύνολό της λόγω του τεράστιου όγκου του υλικού που διερευνάται.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, η περιόδος για την οποία η Εισαγγελία Διαφθοράς θα καταλήξει προσεχώς, θα είναι η διετία 2010- 2012 η μπορεί στην καλύτερη περίπτωση η τετραετία 2009- 2013. Για αυτή την περίοδο μόνον θα ασκηθούν, ενώ δεν αποκλείεται για την ίδια περίοδο να υπάρξουν και αρχειοθετήσεις, δηλαδή για κάποιους να μην προκύψουν ευθύνες.

Σε κάθε περίπτωση από τις πληροφορίες πολλών δικαστικών πηγών και την αναφορά Αγγελή, εμφανίζεται δυσλειτουργία και αντιφατικές απόψεις για το δέον γενέσθαι από εισαγγελικής πλευράς στην υπόθεση Novartis, με ανώτατες εισαγγελικές πηγές να δηλώνουν με έμφαση ότι "οι Εισαγγελείς Διαφθοράς χειρίζονται το θέμα και έχουν την ευθύνη των χειρισμών".