ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παραίτηση γενικού γραμματέα του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής

Παραίτηση γενικού γραμματέα του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής

Την παραίτησή του υπέβαλε ο γενικός γραμματέας Υποδοχής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Ανδρέας Γκουγκουλής με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, πριν από λίγες ημέρες. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή από τον αρμόδιο υπουργό Δημήτρη Βίτσα και, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Γκουγκουλής πρόκειται σύντομα να αναλάβει καθήκοντα στη θέση του διευθυντή της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΥΠΥΤ) του υπουργείου. Πρόκειται για την υπηρεσία που διαχειρίζεται όλα τα θέματα που αφορούν τα έξι κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της χώρας, τα οποία βρίσκονται στα νησιά Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Λέρο και στον Εβρο.

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν έχει προβεί σε επίσημη ανακοίνωση, ωστόσο το όνομα του κ. Γκουγκουλή είναι από τα επικρατέστερα για τη συγκεκριμένη θέση. Ταυτόχρονα, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Δημήτρης Βίτσας, υπάρχει η πρόθεση να καταργηθεί η Γενική Γραμματεία Υποδοχής, ενώ αντιστοίχως θα διευθετηθούν οι σχετικές αρμοδιότητες, οι οποίες δίνονται στην Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής. Πάντως, από την ίδρυσή της η ΥΠΥΤ αποτελούσε αυτόνομη υπηρεσία με δυνατότητα να διαχειρίζεται χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ωστόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να θέσει ως ομπρέλα τη Γενική Γραμματεία Υποδοχής περιορίζοντας τις αρμοδιότητες του διευθυντή.

Η θέση του διευθυντή της ΥΠΥΤ παραμένει κενή από τις 5 Οκτωβρίου του 2018, όταν ο τότε διευθυντής Ανδρέας Ηλιόπουλος, πριν κλείσει ένας χρόνος από τον διορισμό του, αποπέμφθηκε με απόφαση του υπουργού Δημήτρη Βίτσα. Ο κ. Ηλιόπουλος είχε καταγγείλει την κυβέρνηση για κακοδιαχείριση των κονδυλίων στο μεταναστευτικό, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες δίνοντας στοιχεία στη Δικαιοσύνη. Η προηγούμενη διευθύντρια της ΥΠΥΤ Ανθή Καραγγελή είχε παραιτηθεί ύστερα από μήνες πρακτικής απουσίας από τη θέση της, καθώς βρισκόταν σε σύγκρουση με την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου, τον τέως υπουργό Γιάννη Μουζάλα.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μόρια, οι οποίοι διέμεναν σε καλοκαιρινές σκηνές παρά τη σφοδρή χιονόπτωση.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε βρει στη συγκεκριμένη θέση τον κ. Παναγιώτη Νίκα, του οποίου όμως η θητεία δεν ανανεώθηκε, παρά το γεγονός ότι είχε υποβάλει σχετική αίτηση.