ΚΟΙΝΩΝΙΑ

100 Χρόνια «Η Καθημερινή»: Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1927: Στάλιν εναντίον Τρότσκι

100 Χρόνια «Η Καθημερινή»: Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1927: Στάλιν εναντίον Τρότσκι

Ο Λέων Τρότσκι, εκ των ηγετών της επανάστασης των Μπολσεβίκων και ιδρυτής του Κόκκινου Στρατού, υπό διωγμόν από τον Ιωσήφ Στάλιν, ο οποίος είχε αναλαμβάνει τα ηνία της Σοβιετικής Ένωσης μετά τον θάνατο του Λένιν. Τον Ιανουάριο του 1928 θα εξοριστεί σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

H «Κ» αναφέρει: «Μόσχα, 11 Νοεμβρίου. – Ο Τύπος δημοσιεύει ανακοίνωσιν της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας προς όλας τας οργανώσεις του Κόμματος. […] Αι αντισοβιετικαί πράξεις των Τρότσκυ, Ζηνόβιεφ, Καμένεφ, Σμίλγκα και άλλων εις τας οδούς της Μόσχας και της Πετρουπόλεως κατά τας ημέρας της Οκτωβριανής επετείου […] αποδεικνύουν, ότι η αντιπολίτευσις, υποστάσα ήτταν εντός του κόμματος και απολέσασα την υπόληψίν της προ των οφθαλμών ολοκλήρου της εργατικής τάξεως κατά τας διαδηλώσεις της 7ης Νοεμβρίου, αρχίζει να συναθροίζη πέριξ αυτής δυνάμεις εχθρικάς προς την εργατικήν τάξιν και να ετοιμάζη νέας αντισοβιετικάς πράξεις.»

100-chronia-i-kathimerini-enas-aionas-me-ena-klik-amp-8211-1927-stalin-enantion-trotski0

Το ρεπορτάζ και το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας καθώς και φωτογραφίες από τους δύο άνδρες στην ημερομηνία 12 Νοεμβρίου 1927 στο χρονολόγιο της «Κ» για τα εκατό χρόνια κυκλοφορίας της.

100-chronia-i-kathimerini-enas-aionas-me-ena-klik-amp-8211-1927-stalin-enantion-trotski1
Ο Λέων Τρότσκι το 1928 (AP Photo).