ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα μυστικά της ποτοποιίας στο Ouzo Fest της Λέσβου

13s15poldfk

Το ούζο έχει τα μυστικά του και οι ποτοποιίες της Λέσβου καλούν άπαντες να μυηθούν σε αυτά στο Φεστιβάλ Ούζου (Ouzo Fest), που πραγματοποιείται για έβδομη συνεχή χρονιά από σήμερα Σάββατο έως τις 20 Ιουλίου. Φέτος, για πρώτη φορά, «ανοίγουμε τα ποτοποιεία μας», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Ποτοποιών Αποσταγματοποιών Λέσβου Δημήτρης Σπέντζας. Στη Μυτιλήνη και στο Πλωμάρι οι επισκέπτες θα μάθουν από πρώτο χέρι πώς ακριβώς γίνεται όλη η διαδικασία της απόσταξης: «Θα δουν ότι δεν είναι κάτι χημικό. Ο έλεγχος είναι απόλυτα αυστηρός, γι’ αυτό και πρέπει πάντα να πίνουμε εμφιαλωμένο ούζο».

«Ο γλυκάνισος κάνει καλό στην υγεία, και στη Λέσβο έχουμε άπλετο», προσθέτει. Από 6 χρόνων, ο σημερινός πρόεδρος της Ενωσης μεγάλωσε στην ποτοποιία «Veto» του πατέρα του και του παππού του, Γιώργου Σπέντζα, ο οποίος το 1892, στην Πέργαμο της Μικράς Ασίας, με ειδικό σουλτανικό φιρμάνι, απέκτησε τη φιλοσοφία της απόσταξης.

Το Ouzo Fest ξεκίνησε το 2013 ως μια έκθεση στη μαρίνα Μυτιλήνης, «είδαμε όμως ότι ο κόσμος ήθελε να γνωρίσει πιο προσωπικά την ποτοποιία, από μέσα», εξηγεί ο κ. Σπέντζας. Ετσι, σταδιακά το φεστιβάλ τρύπωσε στις γειτονιές της Μυτιλήνης, στα Λαδάδικα και έξω από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, εκτός φυσικά από το Πλωμάρι, που ήταν ανέκαθεν η πατρίδα του ούζου.

Στη Λέσβο ανθούν μικρές, οικογενειακές, αλλά και μεγαλύτερες ποτοποιίες, συνολικά 17, από τις οποίες οι 10 κάνουν εξαγωγές σε πολλά σημεία του κόσμου. «Είναι πάντα μια καλή επιχειρηματική κίνηση. Δύσκολη μεν, αλλά που σου μένει», λέει ο κ. Σπέντζας. Δύσκολη γιατί η φορολογία είναι ιδιαίτερα αυξημένη στα οινοπνευματώδη ποτά, αλλά και γιατί η μεταφορά των πρώτων υλών κοστίζει ακριβά, αλλά «σου μένει» γιατί «το συγκριτικό πλεονέκτημά μας είναι ο γλυκάνισος». Από την άλλη, την τουριστική σεζόν ανοίγουν αρκετές θέσεις εργασίας για ντόπιους στις ποτοποιίες.

Επίσης, το ούζο θέλει τον μεζέ του, δεν «κατεβαίνει» μόνο του γιατί κάνει «άσχημο κεφάλι» την επόμενη μέρα ή «σε κάνει νταβούλ’», όπως λέει η ντοπιολαλιά. Γι’ αυτό, γαστρονομικές εκδηλώσεις με άρωμα ούζου, ζωντανή μουσική με λαϊκά και ρεμπέτικα, κοκτέιλ ούζου και μεζέδες, πάρτι στην παραλία της Χαραμίδας και άλλα πολλά περιλαμβάνει το Ouzo Fest.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Λέσβου. Ο επισκέπτης αγοράζει το ποτηράκι με 2 ευρώ και δοκιμάζει όλη την ποικιλία ούζων. Μέρος των εσόδων θα διατεθούν στο ΚΕΘΕΑ με σύνθημα «Απολαύστε υπεύθυνα».