ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνάντηση για τα έργα σε Τατόι και Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

24tatg_ele_e05

Ρόλο συντονιστή αναλαμβάνει το υπουργείο Πολιτισμού στα έργα αξιοποίησης του Τατοΐου και επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Αυτό που άλλωστε αναμενόταν, επιβεβαιώθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα δύο έργα που η κυβέρνηση θεωρεί «εμβληματικά» και ήταν στο πακέτο των πέντε μεγάλων έργων τα οποία ανέφερε ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

Οπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση, ο στόχος για το πρώην βασιλικό κτήμα του Τατοΐου είναι να αναδειχθεί ως ενιαία πολιτιστική οντότητα και να γίνει πόλος έλξης και των ξένων επισκεπτών της Αθήνας. Σύμφωνα με το υφιστάμενο σχέδιο, τα ανάκτορα θα έχουν τη χρήση μουσείου, θα αναδειχθούν τα υπόλοιπα ιστορικά κτίρια, θα ρυθμιστούν οι χρήσεις γης, ενώ θα ληφθεί μέριμνα για την προστασία του δάσους. Ενας ακόμη τρόπος αξιοποίησης του πρώην βασιλικού κτήματος, που συζητήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, είναι και η επανεκκίνηση της αγροτικής παραγωγής του.

Οσον αφορά το θέμα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, επιβεβαιώθηκε η ανάγκη υπόγειας επέκτασής του για την προβολή των συλλογών του, η διασύνδεση με το Ακροπόλ, που θα είναι προσανατολισμένο στη σύγχρονη δημιουργία, και η προοπτική ενοποίησής του με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το σχέδιο προβλέπει, ως γνωστόν, την παραμονή της Αρχιτεκτονικής Σχολής στο Πολυτεχνείο και την ενεργή «συνομιλία» της με το ΕΑΜ, με το σκεπτικό ότι και η ίδια είναι παραγωγός πολιτισμού. Το κόστος για την εκπόνηση των σχετικών μελετών, όπως έχει ανακοινωθεί, είναι εξασφαλισμένο από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου είναι βέβαιο ότι θα δώσει τον απαιτούμενο χώρο για την προβολή των πραγματικά μοναδικών συλλογών του, ενώ η γενικότερη αναβάθμισή του θα συμβάλει θετικά στη μεταμόρφωση του κέντρου της Αθήνας και του άξονα της Πατησίων. Η αξιοποίηση του Τατοΐου συνδέεται με τον τουρισμό, την αναψυχή αλλά και την Ιστορία, που πρέπει να την κοιτάζουμε από απόσταση αλλά κατάματα.