ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δυο συλλήψεις για κατοχή αρχαίων αντικειμένων σε Κάλυμνο και Πάρο

Δυο συλλήψεις για κατοχή αρχαίων αντικειμένων σε Κάλυμνο και Πάρο

Σε δυο συλλήψεις για κατοχή αρχαίων αντικειμένων προχώρησε η αστυνομική διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου σε Κάλυμνο και Πάρο.

Συγκεκριμένα συνελήφθη στην Κάλυμνο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Καλυμνίων, ένας τριαντάχρονος κατηγορούμενος για παράνομη κατοχή αρχαιοτήτων.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του κατηγορούμενου, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις πήλινοι αμφορείς, ακέραιοι, ανω και κάτω τμήματα πήλινου αμφορέα και πήλινη μονωτή πρόχους (κανάτι).

Τα κατασχεθέντα αρχαία αντικείμενα εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Ν.3028/02 και παραδόθηκαν σε αρμόδια Υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού για περαιτέρω αξιολόγηση – χρονολόγηση.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του συλληφθέντα θα υποβληθεί στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κω.

Στο νησί της Πάρου, επίσης, συνελήφθη ένας 43χρονος κατηγορούμενος για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης, κατοχή αρχαίου αντικειμένου και διάπραξη κλοπής.

Στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιήθηκε παρουσία δικαστικού λειτουργού στην κατοικία και σε χώρους που χρησιμοποιούσε ο 43χρονος εντοπίστηκαν ανεπτυγμένη καλλιέργεια κάνναβης αποτελούμενη από 19 δενδρύλλια ύψους έως 80 εκατοστά, τα οποία εκριζώθηκαν μία θρησκευτική εικόνα αρχαιολογικής αξίας η οποία εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του Ν.3028/02 «Περί Προστασίας Αρχαιοτήτων και της εν γένει Πολιτιστικής κληρονομιάς» και εκτιμάται ότι ανήκει χρονολογικά στο 1800 μ.Χ. και πλήθος εργαλείων διάφορων τύπων.

Όπως διακριβώθηκε από την αξιολόγηση των δεδομένων της υπόθεσης, ο 43χρονος είχε αφαιρέσει προ ημερών τα ανευρεθέντα οχήματα – εργαλεία, η αξία των οποίων εκτιμάται σε 25.000 ευρώ.

Τα δενδρύλλια κατασχέθηκαν, τα κλεμμένα αντικείμενα αποδόθηκαν στον δικαιούχο, ενώ η θρησκευτική εικόνα φυλάσσεται προκειμένου να παραδοθεί σε αρμόδια Υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ