ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η παραλία στην Βόρεια Ελλάδα που… δεν υπάρχει (κυριολεκτικά και μεταφορικά)

Η παραλία στην Βόρεια Ελλάδα που… δεν υπάρχει (κυριολεκτικά και μεταφορικά)

Τις προηγούμενες δεκαετίες, προτού σημειώσει αλματώδη ανάπτυξη ο τουρισμός, ένας αγαπημένος και κοντινός προορισμός για τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας ήταν η παραλία της Τούζλας. Μία περιοχή που …δεν υπάρχει, εντός και εκτός εισαγωγικών.

«Δεν υπάρχει» λόγω της απαράμιλλης ομορφιάς της, της παραλίας με τα καταγάλανα νερά και της απέραντης ακρογιαλιάς με άσπρη άμμο και πολύχρωμα πετραδάκια.

Δεν υπάρχει, διότι σε κανένα επίσημο έγγραφο δεν θα την εντοπίσουμε με αυτό το όνομα. Αν αναζητήσουμε σε χάρτη ή πλοηγό την συγκεκριμένη τοποθεσία, θα βρούμε μία πόλη εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη ή έναν δήμο στην επαρχία της Κωνσταντινούπολης.

Αν όμως οδηγήσουμε μέχρι το παραλιακό μέτωπο του δήμου Παγγαίου Καβάλας και την εντοπίσουμε, οι ταμπέλες θα μας καλωσορίσουν σε ένα μέρος που ονομάζεται Παραλία Οφρυνίου, ενώ το χωριό βρίσκεται στους πρόποδες του Παγγαίου Όρους και κατοικήθηκε το 1923 από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας.

i-paralia-stin-voreia-ellada-poy-amp-8230-den-yparchei-kyriolektika-kai-metaforika0

Οι σύμβουλοι της κοινότηατς πρότειναν την ανεπίσημη τότε ονομασία, που οφειλόταν στο γεγονός ότι υπήρχε ένας βάλτος κι από εκεί έβγαζαν αλάτι. Και έτσι ονομάστηκε "Παραλία Οφρυνίου (Τούζλα)"». περιγράφει ο Γιώργος Μαριέτος, πρόεδρος της κοινότητας Οφρυνίου από το 1979 έως το 1982. 

«Τουζ» στην τουρκική γλώσσα λέγεται το αλάτι και «τούζλα» είναι η αλυκή. Με την πάροδο των χρόνων ωστόσο, η …αλμύρα «διάβρωσε» την παρένθεση και έτσι η Παραλία Οφρυνίου έμεινε μόνη στην ταμπέλα.

Η …παρένθεση με την Τούζλα ωστόσο, ζει έως και σήμερα σε τουριστικά έντυπα και καμπάνιες.

Ένα από τα στοιχεία που κάνουν ελκυστική την Παραλία Οφρυνίου, είναι ότι είναι ένας προορισμός που δεν «κοιμάται» τον χειμώνα. Αν και έχει μόλις 2500 μόνιμους κατοίκους -αριθμός που υπέρ-δεκαπλασιάζεται τους θερινούς μήνες, όλα τα καταστήματα, με εξαίρεση αυτά που ασχολούνται με την παραλία, παραμένουν ανοιχτά και τον χειμώνα.

Αυτό το ιδιαίτερο καλοκαίρι ωστόσο, σημαντικό ρόλο για την προσέλκυση τουριστών θα παίξει η τοποθεσία της περιοχής, καθώς είναι πάρα πολύ κοντά σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας.

«Σε μια χρονιά που καλούμαστε να διαχειριστούμε την πανδημία του κορονοϊού, η Παραλία Οφρυνίου αποτελεί έναν ασφαλή προορισμό, διότι η γεωγραφική της θέση είναι τέτοια, ώστε η χρονική απόσταση από την Καβάλα είναι μόλις 15 λεπτά, 30 λεπτά απέχει από τη Δράμα και τις Σέρρες και λιγότερο από μία ώρα από την Θεσσαλονίκη», τονίζει ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης.

Η εύκολη προσβασιμότητα και η σύνδεση της περιοχής με την Εγνατία Οδό δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη και για ημερήσιες εκδρομές στα γύρω μέρη που έχουν έντονο ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ