ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο ψευτογιατρός αρνείται την ευθύνη για τους θανάτους – 35 νέες καταγγελίες

Ο ψευτογιατρός αρνείται την ευθύνη για τους θανάτους – 35 νέες καταγγελίες

Προφυλακιστέος κρίθηκε χθες, μετά την απολογία του στον ανακριτή, ο 47χρονος Νίκος Κοντοθανάσης, ο οποίος συνελήφθη από την Ασφάλεια κατηγορούμενος ότι εξαπατούσε καρκινοπαθείς και πάσχοντες από ανίατες ασθένειες, δηλώνοντας νευροχειρουργός και χορηγώντας τους σκευάσματα με εκχυλίσματα γαϊδουράγκαθου και ινδικής κάνναβης. Κατηγορείται για ανθρωποκτονία κατά συρροήν, καθώς τρεις ασθενείς που έπασχαν από καρκίνο κατέληξαν έχοντας διακόψει τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούσαν, προκειμένου να ακολουθήσουν τις εναλλακτικές θεραπείες που τους πρότεινε. Κατά το πρώτο στάδιο της έρευνας προέκυψε ότι ο αριθμός των εξαπατηθέντων ήταν τουλάχιστον 45.

Μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης, ωστόσο, άλλοι 35 ασθενείς ή συγγενείς τους επικοινώνησαν με την Ασφάλεια προκειμένου να καταθέσουν κατά του 47χρονου. Σε μία περίπτωση μάλιστα επήλθε θάνατος του ασθενούς, που απευθύνθηκε στον «γιατρό». Πρόκειται για μεσήλικα, πάσχοντα από καρκίνο, που διέμενε σε επαρχιακή πόλη. Επιπλέον, μητέρα ενός ανήλικου αγοριού φέρεται να κατήγγειλε δημόσια και στη συνέχεια στην ΕΛ.ΑΣ. ότι ο 17χρονος γιος της, που αντιμετωπίζει νευρολογικής φύσης προβλήματα, καθηλώθηκε σε αναπηρικό καροτσάκι συνεπεία της αγωγής που του χορήγησε ο κατηγορούμενος. Η εξέταση καθεμιάς από τις νέες υποθέσεις – καταγγελίες θα ξεκινήσει αύριο Τετάρτη από τους αστυνομικούς του τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων. «Εξαπάτησα υποδυόμενος τον γιατρό, αλλά δεν είπα να σταματήσουν τις θεραπείες τους», υποστήριξε ο 47χρονος ενώπιον του ανακριτή. Δήλωσε «εμπειρικός βοτανολόγος» και αρνήθηκε πως ευθύνεται για τους τρεις θανάτους που του αποδίδονται.

Στο υπόμνημά του παραδέχτηκε ότι εξαπάτησε συγγενείς θυμάτων παριστάνοντας τον γιατρό, ζητώντας συγγνώμη γι’ αυτό, πλην όμως αρνήθηκε ότι συνέστησε τη διακοπή των θεραπειών τους. Για τους θανάτους που του αποδίδονται, ισχυρίστηκε ότι όταν γνώρισε τα δύο ανήλικα παιδιά, είχαν ήδη ολοκληρώσει τη θεραπεία τους και ότι ο ίδιος θέλησε να τα βοηθήσει, όπως και τους γονείς τους, να αντιμετωπίσουν την κατάσταση χωρίς να συστήσει διακοπή θεραπείας. Δέχεται επίσης ότι έλαβε χρήματα από τις οικογένειες των τριών θανόντων θυμάτων του, αλλά αρνείται πως είχε οικονομικό όφελος από τα υπόλοιπα 45 θύματα-ασθενείς που καταγράφονται στη δικογραφία.