ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊός: Λουκέτα και πρόστιμα σε εστιατόρια και μπαρ στην Αττική

Κορωνοϊός: Λουκέτα και πρόστιμα σε εστιατόρια και μπαρ στην Αττική

Σειρά ελέγχων πραγματοποίησε, κατά το διάστημα 19-21 Ιουνίου η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε συνεργασία με αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ και σε συντονισμό με το υπουργείο Υγείας και το υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, με αντικείμενο την ορθή τήρηση των μέτρων αποφυγής διασποράς του SARS COV-2.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, κλιμάκια της ΕΑΔ και της ΕΛ.ΑΣ έλεγξαν 32 σημεία ενδιαφέροντος στα 14 εκ των οποίων καταγράφηκαν παραβάσεις (ποσοστό 43,75%) και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 15.550 ευρώ κυρίως για μη χρήση μάσκας από το προσωπικό εργασίας και για υπέρβαση της αναλογίας ατόμων ανά επιφάνεια στα ελεγχθέντα καταστήματα.

Οι Επιθεωρητές-Ελεγκτές διαπίστωσαν χαλάρωση στα μέτρα προστασίας με σημαντικό αριθμό εργαζομένων να μην τηρούν τη χρήση μάσκας γεγονός που αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Όπως τονίζεται, χαρακτηριστικό το παράδειγμα της περιοχής του Παγκρατίου, όπου από τα έξι ΚΥΕ που ελέχθησαν επιβλήθηκαν πρόστιμα στα πέντε ποσοστό παραβατικότητας (83,3%). Στην περιοχή των Πετραλώνων και της Καλλιθέας, από τα πέντε ΚΥΕ που ελέγχθηκαν επιβλήθηκαν πρόστιμα και στα πέντε, ποσοστό παραβατικότητας (100%).

Επισημαίνεται ότι στα Πετράλωνα επιβλήθηκαν δεκατρία πρόστιμα σε μόνο ένα εστιατόριο για μη χρήση μάσκας από το προσωπικό εργασίας.

Στο Παγκράτι διενεργήθηκε επιτόπια αυτοψία κατόπιν καταγγελίας που αφορούσε ΚΥΕ (μπαρ) που δεν τηρούσε τα μέτρα προστασίας από τον ιό, κατόπιν του οποίου επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας 15 ημερών για υπέρβαση άνω του 75% της αναλογία ατόμων / τμ αδειοδοτούμενης επιφάνειας και 450 (3×150) ευρώ για μη χρήση μάσκας από το προσωπικό εργασίας, συνολικό ύψος προστίμου 10.450 ευρώ.