ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν γνωρίζουν, δεν είδαν, δεν άκουσαν…

fylakessss
germenisss
iliopoulos

Αποκήρυξαν τη βία και δήλωσαν άγνοια για τις περισσότερες από τις οργανωμένες επιθέσεις μελών της Χρυσής Αυγής οι τρεις βουλευτές του κόμματος, Στάθης Μπούκουρας, Γιώργος Γερμενής και Παναγιώτης Ηλιόπουλος, που οδηγήθηκαν στη φυλακή μετά τις απολογίες τους στις ειδικές εφέτες ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου.
Ο βουλευτής Κορίνθου της Χ.Α. Στάθης Μπούκουρας χθες το μεσημέρι μεταφέρθηκε στις φυλακές Ναυπλίου. Τις παλαιότερες εμπρηστικές δηλώσεις του απέδωσε στην προσπάθειά του να γίνει αρεστός στους πολίτες της Κορίνθου.

Ειδικότερα, απολογούμενος ο βουλευτής Κορίνθου Ευστάθιος Μπούκουρας ισχυρίστηκε ότι προέρχεται ιδεολογικά από το ΠΑΣΟΚ και απέδωσε τις (κατά καιρούς) εμπρηστικές δηλώσεις του στην προσπάθειά του να γίνει αρεστός στους πολίτες της Κορίνθου. Δήλωσε υποστηρικτής αλλά όχι μέλος της Χ.Α. και αρνήθηκε ότι τον εκφράζουν οι θέσεις των στελεχών και βουλευτών της Χ.Α. για τους παράνομους μετανάστες, το κοινοβούλιο, την πειθαρχία κ.ά. Για παράδειγμα, κληθείς να σχολιάσει την ομιλία του έγκλειστου αρχηγού της Χ.Α. Νίκου Μιχαλολιάκου τον Αύγουστο του 2012 στις Θερμοπύλες (σ.σ. «θα δούνε τι σημαίνει μάχη, τι σημαίνει αγώνας, τι σημαίνει οι ξιφολόγχες να ακονίζονται στα πεζοδρόμια») ο Μπούκουρας δήλωσε: «Δεν μπορώ να απαντήσω με απόλυτη ακρίβεια, δεν τον ρώτησα ποτέ τι εννοεί με όλα αυτά, ενδεχομένως να μην είχαν πέσει νωρίτερα στην αντίληψή μου».

Αγνοια δήλωσε και για τις επιθέσεις της Χ.Α. εναντίον μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, των Αιγύπτιων ψαράδων στις ιχθυόσκαλα, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με όσα έχουν συμβεί στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα κατέθεσε ότι «η μοναδική σχέση που έχω με την περιοχή είναι ότι πηγαίνω όταν γιορτάζει ο Αγ. Παντελεήμονας, προστάτης των αρτοποιών». Προκειμένου να πείσει τις ανακρίτριες ο βουλευτής της Χ.Α. κατέθεσε ότι έχει απασχολήσει στο παρελθόν 15 – 20 μετανάστες «με τους οποίους είχα πάντοτε άψογη συνεργασία σεβόμενος τα δικαιώματά τους» και ότι «ο μπατζανάκης μου είναι από την Αλβανία, έχει κάνει δύο παιδάκια και ουδέποτε θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα τα έδιωχνα από την πατρίδα μου».

Ο βουλευτής Β΄ Αθήνας του κόμματος Γιώργος Γερμενής δήλωσε άγνοια για τις οργανωμένες επιθέσεις μελών της Χ.Α. εναντίον αλλοδαπών και μελών του ΠΑΜΕ, ενώ απέφυγε να αναφερθεί στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλη της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας της Χρυσής Αυγής λέγοντας: «Δεν το γνωρίζω. Δεν ξέρω αν τα άτομα αυτά είναι μέλη της Χ.Α. Δεν μπορώ να το σχολιάσω. Ο καθένας μπορούσε να πει ότι είναι μέλος της Χ.Α.». Κληθείς να σχολιάσει την εμπρηστική ρητορική στελεχών και βουλευτών της Χ.Α. ο Γερμενής δήλωσε ότι «έχουμε υπογράψει ότι σεβόμαστε τους νόμους και τη Δημοκρατία και ο κ. Μιχαλολιάκος από το βήμα της Βουλής είπε ότι σέβεται τους νόμους και τη Δημοκρατία». Επιπρόσθετα χαρακτήρισε «πολιτικές» τις ομιλίες βουλευτών του κόμματος, όπως αυτή του Ηλία Κασιδιάρη τον Απρίλιο του 2013, ο οποίος μιλώντας σε οπαδούς του κόμματος είχε πει «οι συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις μας δεν είναι εκδηλώσεις πολιτικού κόμματος. Πιο πολύ θυμίζουν κάτι από στρατιωτική μονάδα». Ο Γερμενής κατέθεσε σχετικά ότι «όλες αυτές οι δηλώσεις είναι πολιτικές και προφορικές μπροστά σε κόσμο, σε κοινό. Μην απομονώνουμε συγκεκριμένες φράσεις». Πάντως, απαντώντας σε ερωτήσεις των κ. Κλάπα και Δημητροπούλου, ο Γερμενής αναγνώρισε ότι «δεν είχαμε τον χρόνο να ελέγξουμε το ποιον των ανθρώπων που ήρθαν στο κόμμα» και ότι «εντοπίσαμε το πρόβλημα αλλά μας πρόλαβε ο χρόνος».

Σε καταδίκη της βίας προχώρησε απολογούμενος και ο βουλευτής Μαγνησίας της Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος. Αναφερόμενος στη δολοφονία Φύσσα κατέθεσε συγκεκριμένα ότι «όταν ένα πολιτικό κόμμα, που η χαμηλότερη δημοσκόπηση μας δίνει 15%, θα ήταν πολιτική αυτοκτονία να δοθεί τέτοια εντολή να σκοτωθεί ο Π. Φύσσας». Για τα επεισόδια στο πανηγύρι της Ραφήνας ο Ηλιόπουλος ισχυρίστηκε ότι οι δράστες «ήταν κάποιοι φίλοι της Χ.Α. από την τοπική της Αρτέμιδας, τους οποίους επιπλήξαμε». Αρνήθηκε ότι οι δηλώσεις στελεχών του κόμματος προτρέπουν σε πράξεις βίας, ενώ σχολιάζοντας φωτογραφίες που απεικονίζουν μέλη του κόμματος να κρατούν όπλα δήλωσε ότι «εάν ασκούνται σε κάποιο σκοπευτήριο το κάνουν γιατί τους αρέσει η σκοποβολή». Σχετικά, τέλος, με τα στρατιωτικά γυμνάσια της Χ.Α., ο Ηλιόπουλος κατέθεσε ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική εκπαίδευση στη Χ.Α., ούτε αντίστοιχες ασκήσεις στρατιωτικού τύπου».