ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το περιβάλλον στην αναμονή

Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, και το περιβάλλον είναι ο μεγάλος «απών» στις εξαγγελίες και στις δεσμεύσεις των πολιτικών. Ενώ όλοι υποστηρίζουν την ποιοτική γεωργία, ουδείς λαμβάνει συγκεκριμένη θέση σε σχέση με τα γενετικώς τροποποιημένα προϊόντα. Ακόμα και όταν οι συνέπειες των κλιματικών αλλαγών είναι πλέον ορατές, δεν προτείνονται μέτρα. Τα παραπάνω επισημαίνει η Greenpeace, προσθέτοντας ότι τα πολιτικά κόμματα δεν ανταποκρίθηκαν στην ανοιχτή επιστολή με την οποία η οργάνωση τούς ζητούσε να τοποθετηθούν στα θέματα του περιβάλλοντος.

Δεκάδες αιτήσεις για νέα μεταλλαγμένα προϊόντα περιμένουν το «πράσινο φως», που σύντομα θα δοθεί από την E.E. Ωστόσο, η τελική απόφαση ανήκει στους αγρότες που έχουν επιλέξει. Ηδη 27 Νομαρχιακά Συμβούλια έχουν ανακηρύξει τους αντίστοιχους νομούς σε περιοχές ελεύθερες από γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς. Επίσης οι Ελληνες καταναλωτές δηλώνουν αντίθετοι στα μεταλλαγμένα σε ποσοστό άνω του 90%. Παρ’ όλ’ αυτά, οι εκπρόσωποι των περισσότερων κομμάτων αρνούνται να πάρουν σαφή θέση.

Εξάλλου, η Ελλάδα θα κληθεί να πληρώσει εκατομμύρια ευρώ εάν δεν «ρυθμίσει» τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Κιότο, έως το 2010 η Ελλάδα μπορεί να αυξήσει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου έως 25% σε σχέση με το επίπεδο εκπομπών το 1990. Ωστόσο, ήδη το 2000 είχαν αυξηθεί κατά 23,4%, καθώς η χώρα μας «προτιμά» την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη και πετρέλαιο και δεν ενισχύει τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι δραστηριότητες που έχουν σχέση με την ενέργεια αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή (77,9%) των αερίων του θερμοκηπίου. Οπως επισημαίνει ο κ. Νίκος Χαραλαμπίδης, διευθυντής του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace, «η απουσία δεσμεύσεων και χρονοδιαγραμμάτων στα δύο εξαιρετικά σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα αφήνει λίγα περιθώρια ελπίδας για μια διαφορετική και ουσιαστική περιβαλλοντική πολιτική την επομένη των εκλογών».