ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναγνώριση σορού και τέλος ερευνών

Τη σορό του Ελληνα υποπλοιάρχου του δεξαμενόπλοιου «Bow Mariner», Σπύρου Μελλέ, 43 ετών, αναγνώρισαν τα μέλη του πληρώματος που διασώθηκαν από την βύθιση του σκάφους. H πληροφορία αναγνώρισης της σορού του υποπλοιάρχου έγινε γνωστή στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (YEN) από την διαχειρίστρια εταιρεία.

Το «Bow Mariner» μετέφερε 11 χιλιάδες τόννους αιθανόλης- που θεωρείται από τα πλέον επικίνδυνα φορτία – και βυθίστηκε τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής ενώ έπλεε σε απόσταση 100 νμ από την περιοχή Νόρφολκ Βιρτζίνια ΗΠΑ. Σύμφωνα με την αμερικανική ακτοφυλακή στο μοιραίο σκάφος αρχικώς εκδηλώθηκε πυρκαγιά και στη συνέχεια προκλήθηκε ισχυρότατη έκρηξη. Στο σκάφος επέβαιναν συνολικά 27 ναυτικοί εκ των οποίων οι τρεις έχουν ανασυρθεί νεκροί, έξι είναι σοβαρά τραυματίες και νοσηλεύονται σε νοσοκομείο και 18 αγνοούνται. Μεταξύ των αγνοουμένων είναι ο Ελληνας πλοίαρχος Στάθης Κάβουρας, 52 ετών και ο A΄ μηχανικός Ελευθέριος Λεγαντής Αθανασίου, 47 ετών. H αμερικανική ακτοφυλακή από χθες το πρωί έχει σταματήσει τις έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων, ενώ αξιωματικοί των δυνάμεων Ερευνας και Διάσωσης ανέφεραν ότι «παρά τις έρευνες και τις προσπάθειες των συνεργείων δεν στάθηκε δυνατόν να εντοπισθούν ίχνη των αγνοουμένων ναυτικών του πλοίου».

Το «Bow Mariner» είχε κατασκευασθεί το 1982, παρακολουθείτο από τον Νορβηγικό Νηογνώμονα και πληρούσε τις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας και προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.