ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελλάδα – ΗΠΑ, συμμαχία κατά εμπόρων ναρκωτικών

H γεωγραφική θέση της χώρας μας, σε συνδυασμό με τα εκτενή θαλάσσια σύνορά της, αλλά και η γειτνίασή της με χώρες στις οποίες τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται έξαρση στη δράση του οργανωμένου εγκλήματος, έχουν καταστήσει την Ελλάδα σημαντικό χώρο διακίνησης ναρκωτικών προς τη Δυτική Ευρώπη. Αυτή είναι η βασικότερη επισήμανση της ετήσιας έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (για τη χώρα μας) που αφορά το εμπόριο ναρκωτικών και το ξέπλυμα χρήματος στον κόσμο, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και αφορά το 2003. Οπως επισημαίνεται στην έκθεση, η Ελλάδα δεν είναι χώρα που παράγει ναρκωτικά. Καταγράφεται μόνον καλλιέργεια κάνναβης σε μικρές ποσότητες, για τοπική κατανάλωση και όχι με σκοπό την εμπορία της. Ωστόσο, μέσω της Ελλάδας διακινούνται προς τη Δυτική Ευρώπη σημαντικές ποσότητες ηρωίνης από την Τουρκία, χασίς από τις χώρες της Μέσης Ανατολής και ηρωίνης και μαριχουάνας από τη Νοτιοδυτική Ασία. Παράλληλα, μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών φθάνουν στη χώρα μας από την Αλβανία, τη Βουλγαρία και τα Σκόπια.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην έκθεση στη συνεργασία μεταξύ των ελληνικών και των αμερικανικών διωκτικών αρχών για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, η οποία χαρακτηρίζεται πολύ στενή και αποτελεσματική. Ως αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας αναφέρεται η εξάρθρωση διεθνούς κυκλώματος εμπορίας κοκαΐνης τον περασμένο Ιούνιο, που οδήγησε στην κατάσχεση του πλοίου MV Cork έμφορτου με 3,6 τόννους κοκαΐνης και στη σύλληψη 10 λαθρεμπόρων. Παράλληλα, όπως επισημαίνεται, η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίνεται άμεσα και αποτελεσματικά στα αιτήματα για δικαστική αρωγή σε συγκεκριμένες υποθέσεις.

Οσον αφορά τη χρήση ναρκωτικών στη χώρα μας, επισημαίνεται ότι ο αριθμός των χρηστών συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ παράλληλα μειώνεται η ηλικία τους. Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 22.000 τοξικομανείς. Συχνότερη είναι η χρήση χασίς. Σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει η κατανάλωση συνθετικών ναρκωτικών τύπου «έκσταση». Αξιομνημόνευτο χαρακτηρίζεται το έργο του OKANA, παρά τους περιορισμένους πόρους που διαθέτει και τις ελλείψεις σε προσωπικό.

Οσον αφορά το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται «ευάλωτη» στο ξέπλυμα χρήματος που προέρχεται από διακίνηση ναρκωτικών, εμπόριο γυναικών, εκβιασμούς και παράνομα στοιχήματα.