ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι περιμένουν οι σεισμολόγοι

Κι ενώ η Καλαμάτα, μετά το χτύπημα των 5,4 Ρίχτερ ξαναβρίσκει τους ρυθμούς της και οι κάτοικοί της ανακτούν σταδιακά την ηρεμία τους, οι επιστήμονες παρακολουθούν προβληματισμένοι το φαινόμενο της… «μετασεισμικής ανακολουθίας», δηλαδή της έλλειψης μετασεισμών.

Η μόνη μετασεισμική δόνηση που καταγράφηκε στην περιοχή ήταν χθες στις 12.52 μ.μ. μεγέθους 3,5 Ρίχτερ, ανάξια λόγου σύμφωνα με τους σεισμολόγους. H πόλη, που είχε δεχθεί βαρύτατο πλήγμα από τον σεισμό του 1986 αποδείχθηκε καλά προετοιμασμένη και οχυρωμένη ακριβώς λόγω του παλαιού σεισμού, καθώς όσα κτίρια κατασκευάστηκαν μετά δεν παρουσίασαν ζημιές.

Ειδικότερα, από τους μέχρι τώρα ελέγχους που διενήργησαν τα συνεργεία της νομαρχίας και του ΥΠΕΧΩΔΕ, περίπου το 95% χαρακτηρίστηκαν «πράσινα» (ασφαλή) και τα υπόλοιπα κίτρινα (χρειάζονται επισκευή). «Τα μόνα προβλήματα που διαπιστώθηκαν ήταν μικρορωγμές στην τοιχοποιία αλλά όχι στον φέροντα οργανισμό, ούτε στα υποστηλώματα και τα δοκάρια. H Καλαμάτα είναι μια θωρακισμένη πόλη, καθώς έχουν γίνει σημαντικές επισκευές μετά το ’86, λέει στην «K» η προϊσταμένη της τεχνικής υπηρεσίας της νομαρχίας Μεσσηνίας κ. Τούλα Αργυροπούλου.

Μικροζημιές σημειώθηκαν στα οδικά δίκτυα από κατολίσθηση βράχων ενώ λειτουργούν κανονικά όλες οι υπηρεσίες, τα σχολεία, οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα. Αυτή την εικόνα μετέφερε στην «K» ο δήμαρχος της Καλαμάτας κ. Γιώργος Κουτσούλης συμπληρώνοντας πως η σύσταση του ΟΑΣΠ προς τους κατοίκους είναι να αποφεύγουν κυρίως τα παλιά κτίρια.

Οι επιστημονικές εξηγήσεις που αφορούν την απουσία μετασεισμών εδράζονται σε δύο βασικούς άξονες: είτε ένας τέτοιος μετρίου μεγέθους σεισμός προετοιμάζει την έλευση κάποιου ισχυρότερου ύστερα από την παρέλευση 2 – 3 χρόνων είτε πρόκειται για κάποιας μορφής «ακραίο φαινόμενο», το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί ούτε ερμηνευθεί από την επιστήμη.

Οι απόψεις, όμως, διίστανται στο κατά πόσο πρέπει να κριθεί σπάνια, αξιοπερίεργη ή επιστημονικά παράδοξη αυτή η μετασεισμική… αδράνεια. O σεισμολόγος-ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος υποστηρίζει στην «K» ότι «δεν είναι ιδιαίτερα περίεργο, καθώς οι πολύ ισχυροί σεισμοί είναι συνήθως εκείνοι που ακολουθούνται από μετασεισμούς. Στην προκειμένη περίπτωση, ο σεισμός ήταν μέτριας έντασης. Εχουν παρατηρηθεί ανάλογα φαινόμενα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας κατά καιρούς. Εκείνα που ίσως θα πρέπει να μας προβληματίζουν περισσότερο είναι ότι τέτοιες σεισμικές δονήσεις μας προετοιμάζουν για ισχυρότερους σεισμούς, που μπορεί να σημειωθούν ύστερα από 2-3 χρόνια στην ίδια περιοχή. Αυτό, βέβαια, σημαίνει και τη λήψη προληπτικών μέτρων».

Μετά 10 ημέρες

Από την πλευρά του ο καθηγητής στο τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευθύμιος Λέκκας λέει στην «K» ότι πρόκειται ίσως για μια άγνωστη μέχρι σήμερα ιδιομορφία, την οποία καλούνται να διερευνήσουν οι ειδικοί επιστήμονες. «Δεν αποκλείεται όμως η απουσία μετασεισμών να οφείλεται στην πιθανότητα να μην ήταν αυτός ο κύριος σεισμός. Αυτό όμως θα το γνωρίζουμε ίσως ύστερα από 10 ημέρες».