ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δικαίωση Βαρβακείου για το οικόπεδο

O δήμος Αθηναίων δικαιώνει το Βαρβάκειο Ιδρυμα στη διαμάχη με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) για το οικόπεδο της περιοχής Κυπριάδου στα Ανω Πατήσια, καθώς με απόφασή του έκρινε ότι το οικόπεδο θα πρέπει να αποχαρακτηριστεί ως χώρος σχολείου και να «επιστραφεί» στο Ιδρυμα για να το αξιοποιήσει με βάση τα όσα όρισε ο εθνικός ευεργέτης Ιωάννης Βαρβάκης. H τελευταία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου – ύστερα από καθοριστική εισήγηση της εκπαιδευτικού και αντιδημάρχου κ. Ηρας Βαλσαμάκη-Ράλλη – ανέτρεψε προηγούμενη απόφασή του (από τις 22/12/03) για δέσμευση του οικοπέδου.

Ειδικότερα, ο ΟΣΚ επιδιώκει να απαλλοτριώσει το οικόπεδο για την κατασκευή σχολικού κτιρίου, ζητώντας την «βίαιη αποβολή» του Βαρβακείου Ιδρύματος. Επί σχεδόν είκοσι χρόνια έχει δεσμεύσει το οικόπεδο. Και αυτό αντί… πινακίου φακής, καθώς, όπως ανέφερε στην «K» ο δικηγόρος και πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Βαρβακείου Σχολής κ. Μάριος Μπαχάς, ο ΟΣΚ στο πλαίσιο της απαλλοτρίωσης έχει καταθέσει προσφορά για το οικόπεδο περί τα 2.347.760 ευρώ ενώ κατασκευαστική εταιρεία δίνει 20.542.920 ευρώ και ετήσιο εγγυημένο εισόδημα 2.934.703 ευρώ.

Παρά τις δύο δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν το Βαρβάκειο Ιδρυμα, ο ΟΣΚ κατέθεσε νέα προσφυγή στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την οποία ζητεί (ξανά) την «αποβολή» του ιδρύματος. H προσφυγή θα εκδικασθεί στις 8 Οκτωβρίου 2004. H απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας κρίνεται σημαντική διότι κλείνει μία ακόμη… δίοδο προς την απαλλοτρίωση του οικοπέδου. Και αυτό διότι μετά τις απορριπτικές δικαστικές αποφάσεις, μία τυχόν θετική -υπέρ της απαλλοτρίωσης – απόφαση του δήμου Αθηναίων θα έδινε στον ΟΣΚ ένα νέο επιχείρημα στη διαμάχη. Να σημειωθεί ότι υπέρ της προηγούμενης απόφασης του Δήμου Αθηναίων, είχε καθοριστικό ρόλο ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΚ κ. Μανώλης Μπαλτάς, ο οποίος είναι σύμβουλος της μειοψηφίας με τον συνδυασμό του κ. Χρήστου Παπουτσή. «Στην περιοχή υπάρχουν και άλλα οικόπεδα για σχολική στέγη. Το συγκεκριμένο ακίνητο είναι το μόνο περιουσιακό στοιχείο που μπορεί να επιτρέψει τη συνέχιση του μορφωτικού έργου του Βαρβακείου Ιδρύματος προς όφελος της δημόσιας εκπαίδευσης» τόνισε στην «K» ο εκπαιδευτικός στο Βαρβάκειο σχολείο και γραμματέας της ΕΛΜΕ Προτύπων κ. Θεόδωρος Οτζάκογλου.