ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Δαγκωτό», πίτσες και σουβλάκια

Επειδή η βραδιά των εκλογών πέρα από τη σοβαρή της όψη διαθέτει και μια νότα γιορτινή, μια δόση θρίλερ και μια απόχρωση σασπένς, το εκλογικό σώμα μετά την κάλπη «ψηφίζει» υπερκομματικά και φανατικά delivery (παραγγελία φαγητού απ’ έξω). Πίτσες, σουβλάκια, γύρος, αναψυκτικά και μπίρες έχουν την τιμητική τους και αποτελούν σχεδόν «επιταγή» για τους ψηφοφόρους που θα στηθούν μπροστά στην τηλεόραση, προκειμένου να παρακολουθήσουν τα εκλογικά αποτελέσματα. Ηδη, οι πιτσαρίες και τα φαστ φουντ ετοιμάζονται πυρετωδώς και ενισχύουν το προσωπικό τους, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις μαζικές απαιτήσεις των πελατών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2000, γνωστή αλυσίδα πιτσαρίας στην Αθήνα είχε κατά 25% μεγαλύτερη κατανάλωση το βράδυ των αποτελεσμάτων σε σχέση με άλλες Κυριακές. «Στις δημοτικές εκλογές του 2002 η κίνηση του καταστήματός μας ήταν περίπου κατά 20% αυξημένη, αλλά φέτος προβλέπεται πολύ μεγαλύτερη», λέει στην «K» η κ. Κατερίνα Μασούρα, υπεύθυνη μάρκετινγκ γνωστής πιτσαρίας και συμπληρώνει: «Ακόμη κι εκείνοι που δεν συνηθίζουν να παραγγέλνουν μάλλον θα κάνουν μια εξαίρεση την Κυριακή. Για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε να ενισχύσουμε όλα τα καταστήματά μας με επιπλέον delivery, ώστε να εξυπηρετήσουμε και γρήγορα και αποτελεσματικά τον κόσμο».

Εκτός από τις μεγάλες παρέες και επομένως τις μεγάλες παραγγελίες, υπάρχουν κι εκείνοι που επιμένουν… οικογενειακά και ήσυχα με απαραίτητο συνοδευτικό το μαγειρεμένο σπιτικό φαγητό. «Θα παρακολουθήσω σε στενό οικογενειακό κύκλο τα εκλογικά αποτελέσματα μέχρι αργά, όχι τόσο γιατί έχω αγωνία αλλά κυρίως ως θέαμα. Εκεί που θα έβλεπα το Super Idol, θα δω τις εκλογές», λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο 25χρονος Αλέξανδρος Δημητρίου.

Υπάρχει όμως και η άλλη τακτική, λιγότερο διαδεδομένη αλλά εναλλακτική, κυρίως από εκείνους που ξεπερνούν συνειδητά τα εκλογικά δρώμενα. «Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα βρίσκομαι έξω με την παρέα μου. Δεν ξέρω πού αλλά σίγουρα έξω γιατί είμαι σίγουρη εκ των προτέρων ότι θα βαρεθώ απίστευτα», δηλώνει στην «K» η 26χρονη Κατερίνα Νικολάου.

Αλλοι επιλέγουν να κινηθούν πιο… καλλιτεχνικά. «Το βράδυ της Κυριακής θα προβληθούν τα βραβεία της βρετανικής ποπ σκηνής. Δεν σκοπεύω να το χάσω με τίποτα», λέει στην «K» η 22χρονη Στέλλα Καρύδη, dj αθηναϊκού κλαμπ. Ούτε οι απολιτίκ σινεφίλ θα μείνουν παραπονεμένοι, καθώς οι κινηματογραφικές αίθουσες θα είναι ανοιχτές. «Την ημέρα που όλοι θα αγωνιούν για τα ποσοστά της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, για το αν θα μπει ο Συνασπισμός στη Βουλή, λέω να… ψηφίσω Φιντέλ Κάστρο στο σινεμά», λέει «αποφασιστικά» ο 30χρονος Γιάννης Μαραβέλιας.

Οι μόνοι δυσαρεστημένοι θα είναι οι θεατρόφιλοι, καθώς τα θέατρα θα παραμείνουν κλειστά την προσεχή Κυριακή.

Από την εκλογική βραδιά δεν λείπουν και τα οργανωμένα πάρτι. Σε ηλεκτρονική πρόσκληση (με e-mail) μάλιστα αναφέρεται το εξής: «Ελάτε για να γιορτάσουμε την προεκλογική απαγόρευση συναθροίσεων και πώλησης αλκοολούχων ποτών». Βεβαίως, η ποτοαπαγόρευση δεν ισχύει στην πράξη. Απλώς, ορισμένα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης και μπαρ δεν θα λειτουργήσουν θεωρώντας σχεδόν δεδομένο ότι η πλειονότητα του κόσμου μάλλον θα προτιμήσει τον καναπέ του σπιτιού, οπότε δεν τους συμφέρει να ανοίξουν.

Ξεχάστε όμως τις μεγάλες μουσικές σκηνές και τα μπουζούκια, καθώς τα περισσότερα, αν όχι όλα, δεν θα λειτουργήσουν το βράδυ της Κυριακής. Μετρ γνωστών νυχτερινών κέντρων στην Ιερά Οδό αναφέρουν ότι αντί της Κυριακής θα δουλέψουν το βράδυ της Δευτέρας κατ’ εξαίρεσιν.

Τα εστιατόρια

Κατά συνέπεια, μοναδική εναλλακτική λύση για τους αμετανόητους νυχτόβιους είναι κυρίως κάποια μπαρ και εστιατόρια, τα οποία δεν δείχνουν να επηρεάζονται από το εκλογικό κλίμα. «Δεν αλλάζει τίποτα στο πρόγραμμά μας. Οσοι πιστοί προσέλθετε», λέει στην «K» υπάλληλος γνωστού μπαρ στο Κολωνάκι.

Τέλος, για αρκετούς, μάλλον αρκετά σίγουρους οπαδούς κομμάτων υπάρχει και η διασκέδαση του… δρόμου για τα επινίκια. «Θα το γλεντήσουμε μέχρι πρωίας, ακόμα κι αν όλα τα νυχτερινά μαγαζιά είναι κλειστά, θα πανηγυρίσουμε στους δρόμους», δεσμεύεται νεαρός ψηφοφόρος μεγάλου κόμματος…