ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γραμμή «Δίπλα» στις γυναίκες

Περισσότερες από 1.000 γυναίκες απευθύνθηκαν στην τηλεφωνική γραμμή SOS «Δίπλα σου» κατά της οικογενειακής βίας που λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο από το Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης. Οι γυναίκες που επικοινώνησαν ζήτησαν ψυχολογική υποστήριξη και ενημερώθηκαν για τα δικαιώματά τους και τις παρεχόμενες κοινωνικές υπηρεσίες. Από το σύνολο των περιστατικών, τα 988 αναφέρθηκαν από γυναίκες ηλικίας 25- 60 ετών, που υφίσταντο βία από τους συζύγους ή συντρόφους τους, ενώ βοήθεια ζήτησαν και 24 γυναίκες άνω των 65 ετών. Περισσότερες από τις μισές κλήσεις προήλθαν από την Αττική, ενώ η πλειονότητα των τηλεφωνημάτων καταγράφηκαν Δευτέρα και Παρασκευή κατά τις πρωινές ώρες της ημέρας.

Η γραμμή «Δίπλα σου» λειτουργεί χωρίς χρέωση καθημερινά -αργίες και Σαββατοκύριακα- ενώ στεγάζεται σε απόρρητη διεύθυνση στην Αθήνα. Στο τηλεφωνικό κέντρο απαντούν εξειδικευμένοι εργαζόμενοι, το έργο των οποίων υποστηρίζεται συστηματικά από ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και νομικούς.

Οι δαπάνες της υπηρεσίας καλύπτονται από γνωστή πολευθνική καπνοβιομηχανία και σε αυτές περιλαμβάνονται η στέγαση, η κάλυψη των τηλεφωνικών λογαριασμών, οι αμοιβές των στελεχών, καθώς επίσης και η προβολή του έργου της γραμμής στο ευρύ κοινό. Υπάρχουν και εθελοντές, οι οποίοι καλούνται να προσφέρουν βοήθεια κυρίως όταν αναφέρεται ένα περιστατικό στην περιοχή τους, να συνομιλήσουν με άτομα που το έχουν ανάγκη προσφέροντας τις επαγγελματικές τους γνώσεις, συνοδεύοντας όσους θέλουν να καταγγείλουν περιστατικά βίας στις αστυνομικές αρχές και άλλους φορείς. Οσοι ενδιαφέρονται να προσφέρουν εθελοντικό έργο, μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 77.03.403 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση e-mail: [email protected] gr