ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελπίδες γονιδιακής θεραπείας για καρδιοπαθείς

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Στο μεταλλαγμένο γονίδιο της φωσφολαμβάνης, ευρέως διαδεδομένο στη χώρα μας, οφείλεται κατά 50% η καρδιακή ανεπάρκεια. Πάντως, εντοπίζεται με μια απλή εξέταση αίματος, η οποία ανοίγει δρόμους για τη γονιδιακή θεραπεία της ασθένειας.

Οι εντυπωσιακές εξελίξεις της γενετικής στη σύγχρονη καρδιολογία και ειδικά στην πρόληψη της εμφάνισης της καρδιακής ανεπάρκειας προέρχονται από το τμήμα Φαρμακολογίας και Κυτταρικής Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι των ΗΠΑ όπου έχει αποδειχθεί η σχέση του μεταλλαγμένου γονιδίου της φωσφολαμβάνης με την καρδιακή ανεπάρκεια. Το συγκεκριμένο γονίδιο, όπως ανακοίνωσε χθες στο 4ο Διεθνές Συνέδριο Καρδιολογίας «New Trends iCardiology-Thessaloniki 2004» η διευθύντρια του Εργαστηρίου Καρδιαγγειακής Βιολογίας καθηγήτρια κ. Λίτσα Κράνια, έχει ήδη εντοπιστεί και σε τρία μεγάλα οικογενειακά δέντρα στην Ελλάδα όπου σύμφωνα με στοιχεία η παρουσία του είναι πιο διαδεδομένη απ’ ό,τι σε άλλες χώρες, όπως π.χ. στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

«Γνωρίζουμε ότι στα άτομα με μεταλλαγμένο γονίδιο φωσφολαμβάνης υπάρχει προδιάθεση εμφάνισης της νόσου. Τώρα πλέον, μ αυτή την εύκολη εξέταση αίματος που ήδη εφαρμόζουμε στο εργαστήριό μας, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα τη νόσο, ενώ έχουμε τον τρόπο να λειτουργήσουμε και προληπτικά. Στόχος μας είναι να επιτύχουμε τη γονιδιακή θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας που συνδέεται με το συγκεκριμένο μεταλλαγμένο γονίδιο, πιθανώς στα επόμενα 5-10 χρόνια», εξήγησε η κ. Κράνια.

Οι νέες τεχνολογίες εξάλλου δίνουν τη δυνατότητα σε σύγχρονα οργανωμένα καρδιολογικά κέντρα να παρακολουθούν εξ’ αποστάσεως ενήλικες ασθενείς με συγγενείς καρδιοπάθειες.

Στην Ελλάδα όπου υπολογίζονται 70.000 ασθενείς με συγγενή καρδιοπάθεια, η τηλεφωνική παρακολούθηση αναμένεται να εφαρμοστεί σύντομα. «Το πρόγραμμα «Πανάκεια» στο οποίο θα ενταχθεί και το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ εκπαιδεύει ασθενείς να παρακολουθούν κρίσιμους δείκτες για την κατάστασή τους», εξήγησε ο καρδιολόγος κ. Μιχαήλ Γκατζούλης, διευθυντής του Κέντρου για Ενήλικες Ασθενείς με Συγγενή Καρδιοπάθεια του Royal BromptoHospital στο Λονδίνο.