ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκατοντάδες τόννοι τα αποκαΐδια…

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Δύο εβδομάδες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Ιερά Μονή Χελανδαρίου του Αγίου Ορους και ενώ τα αποκαΐδια σιγοκαίνε ακόμη στα χαλάσματα, η έκταση των ζημιών, σύμφωνα με τις πρώτες επίσημες εκτιμήσεις, αποκαλύπτεται βιβλική.

Ανυπολόγιστες ζημιές

Μόνο στις κτιριακές υποδομές, όπως δήλωσε στην «K» ο διευθυντής του Κέντρου Διαχείρισης Αγιορείτικης Κληρονομίας κ. Χρήστος Λινόπουλος, το κόστος της καταστροφής ξεπερνάει τα τριάντα εκατομμύρια ευρώ, ενώ ανυπολόγιστη είναι η αξία των τοιχογραφιών, των εικόνων, των τέμπλων και άλλων πολύτιμων σκευών που κάηκαν. «Συνολικά από τα 18.000 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας του μοναστηριού καταστράφηκαν τα 10.000, η ζημιά ήταν τρομακτική», είπε ο κ. Λινόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε πως οι εργασίες επισκευής αναμένεται να αρχίσουν εντός των επόμενων δύο μηνών.

Τα πρώτα χρήματα

Με αυτό το θέμα συνεδρίαζε έως αργά τη νύχτα το Δ.Σ. του ΚΕΔΑΚ προκειμένου να ορίσει τον εργολάβο ο οποίος θα αναλάβει να κατεδαφίσει τα επικίνδυνα ετοιμόρροπα τμήματα των καμένων πτερύγων της μονής, ενώ μεγαλύτερο διάστημα θα χρειαστεί για να απομακρυνθούν τα αποκαΐδια που υπολογίζονται σε εκατοντάδες τόνους.

Προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες, το ΚΕΔΑΚ διέθεσε το ποσό των 300.000 ευρώ, ενώ 150.000 ευρώ προσέφερε η Ιερά Κοινότητα που μάλιστα άνοιξε και λογαριασμό στη Αγροτική Τράπεζα με αριθμό 439 03 002069 57.

Εκκληση βοήθειας

Σε ανακοίνωσή της μάλιστα η Ιερά Κοινότητα απευθύνει έκκληση «προς την ευαισθησία όσων εκτιμούν και αγαπούν τον αγιορείτικο μοναχισμό να συμβάλουν κατά δύναμιν στην παλινόρθωση και το νέο ξεκίνημα της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου», στην οποία εγκαταβιούν σερβικής καταγωγής μοναχοί. Εν τω μεταξύ αγιορείτικη πηγή, σχολιάζοντας δηλώσεις του μητροπολίτη Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής κ. Αθηναγόρα, ότι επίκειται άφιξη στην Αθωνική πολιτεία εκπροσώπου του Φιντέλ Κάστρο, προκειμένου να προετοιμάσει επίσκεψη του Κουβανού ηγέτη στο Αγιον Ορος, δήλωνε πλήρη άγνοια.