ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μέτρα – συντονισμός εναέριας πυρόσβεσης

O συντονισμός και η διαχείριση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, ενόψει της προσεχούς αντιπυρικής περιόδου, ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος. Στη σύσκεψη προήδρευσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργος Βουλγαράκης και συμμετείχαν ο υφυπουργός κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής αντιστράτηγος Παναγιώτης Φούρλας και εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δηλαδή της Αεροπορίας, του Στρατού, της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτενής αναφορά στα προβλήματα που παρουσιάζονται και έχουν καταγραφεί από τα προηγούμενα χρόνια στην εναέρια δασοπυρόσβεση. Τα προβλήματα αυτά εντοπίζονται στην κατανομή των μέσων, στον συντονισμό, στους χώρους που αυτά σταθμεύουν. Από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης τα προβλήματα που αναφέρθηκαν χαρακτηρίζονται εύκολα στην αντιμετώπισή τους. Ως σημαντικότερο πρόβλημα, πάντως, αναφέρθηκε η ανάγκη καταβολής χρηματικών ποσών από την προηγούμενη αντιπυρική περίοδο στους εργαζόμενους, σε συνεργεία συντήρησης αεροσκαφών αλλά και για καύσιμα που έχουν χρησιμοποιηθεί.

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, λόγω πίεσης χρόνου οι διαδικασίες μίσθωσης ελικοπτέρων δεν θα γίνουν μέσω διαγωνισμού, αλλά με απευθείας ανάθεση. Αυτό που επισημάνθηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη ήταν ότι η εφετινή αντιπυρική περίοδος είναι ιδιαίτερη, καθώς το Πυροσβεστικό Σώμα έχει επιφορτισθεί και με ένα τμήμα της Ολυμπιακής Ασφάλειας και έχει αυξημένες υποχρεώσεις. Πάντως, όπως επεσήμανε ο κ. Φούρλας, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς βρίσκονται σε ετοιμότητα. H χθεσινή σύσκεψη ήταν προπαρασκευαστική, εν όψει ευρείας σύσκεψης, που αναμένεται να γίνει τον Μάιο, ώστε να ρυθμιστούν όλες οι λεπτομέρειες του αντιπυρικού σχεδιασμού.